Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: ABS usterka - gdzie naprawić w Krakowie?

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    May 2016
    Posty
    19

    Domyślnie ABS usterka - gdzie naprawić w Krakowie?

    Witajcie,

    Mam Civica VI Fastback 1,5 vtec-e, 114KM, 1997r, zaczął szwankować ABS, zapalała się lampka od czasu do czasu i przestawał działać, zwykle wyłączenie silnika i ponowne odpalenie pomagało.
    Teraz umarł na dobre, byłem w paru warsztatach i wszędzie to samo -brak wtyczki żeby podpiąć się do komputera.

    Może ktoś polecić warsztat w Krakowie posiadający wtyczkę? Najlepiej w okolicach centrum/nowa huta/mistrzejowice/prądnik/czyżyny.

  2. #2
    Użytkownik Awatar lookaty
    Dołączył
    Jan 2011
    Imię
    Łukasz
    Auto
    MB2 D14Z4
    Skąd
    Piękny Kraków
    Posty
    5,579

    Domyślnie

    No takie teraz mechaniki, ze bez komputera nic nie zrobia nankanal, multimetr w reke i pod samochod. Rozpinasz wtyczki czujnikow ibje mier,ysz na zakresie do 2kohm
    D,ialajacy ma ok 800ohm, biedzialajacy nie pokarze niczego.

    Na.99.99% ktorys z tylnych czujnikow.

  3. #3
    Użytkownik Awatar Poll
    Dołączył
    Sep 2011
    Auto
    PUG 407sw
    Posty
    4,610

    Domyślnie

    Lookaty? A gdzie samodiagnostyka ze spinaczem papierniczym. Nie każ chłopakowi wszystkich czujników sprawdzać. Poszukaj po forum, jak zrobić samodiagnostykę ABS, bo było, a nie chce mi się tego tłumaczyć. Strzelam, że będzie to któryś z tylnych czujników.

  4. #4
    Użytkownik Awatar lookaty
    Dołączył
    Jan 2011
    Imię
    Łukasz
    Auto
    MB2 D14Z4
    Skąd
    Piękny Kraków
    Posty
    5,579

    Domyślnie

    Bo sprawdzenie czujnikow to 2 minuty, a jak ma cos spalic przez zle zepniecie pinow to juz wiesz dlaczego

    Jak masz 99 rok lub 2000 tp obd jest za tunelem sridkowum od strony pasazera

  5. #5
    Użytkownik Awatar Poll
    Dołączył
    Sep 2011
    Auto
    PUG 407sw
    Posty
    4,610

    Domyślnie

    Ale mechaniki to som tera Panie. 2 minuty w google i by wiedzieli, ale po co samorozwój. Ważne, że passaty umiejo.

  6. #6
    Użytkownik Awatar Szczur[R]
    Dołączył
    Sep 2009
    Imię
    Andrzej
    Auto
    MB2
    Skąd
    Częstochowa
    Posty
    1,562

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez lookaty Zobacz posta
    Bo sprawdzenie czujnikow to 2 minuty, a jak ma cos spalic przez zle zepniecie pinow to juz wiesz dlaczego

    Jak masz 99 rok lub 2000 tp obd jest za tunelem sridkowum od strony pasazera
    Czy ktoś w MB2 z roku 2000 wymigał kod błędu ABS ? Pytam praktyków nie teoretyków.
    Sytuacja jest następująca:
    - zworka w złącze 2pin w tym modelu nie działa, migają tylko kody z ECU
    - złącze dlc 5pin w tym modelu jest ALE nie ma w nim fabrycznie pinu nr.5 który właśnie jest od ABS'u
    Więc manual do przedlifta i polifta się nie sprawdził - taka sytuacja.

    Prawdopodobnie jest możliwość odczytania błędów ABS po obd właśnie, ale jakim programem ? Wnioskuje po tym że linia dlc z kompa jest połączona z dlc w modulatorze zamiast iść do ostatniego pinu wtyczki 5pin tak jak na wszystkich dostępnych w sieci schematach.

  7. #7
    Użytkownik Awatar Poll
    Dołączył
    Sep 2011
    Auto
    PUG 407sw
    Posty
    4,610

    Domyślnie

    Ja wymigałem w MB2 D14Z4 z 2000. Nie mogę znaleźć tylko jakie kable. Bodajże pin 1 i 3 trzeba zmostkować, nie pamiętam dokładnie - takie posty swoje znalazłem, a znałem też kolory.

    Cytat Zamieszczone przez Poll Zobacz posta
    1 i 3 albo 3 i 5 - różnice wynikają z punktu patrzenia, bo to to samo ; D Są tylko 4 kable do 4 pinów.
    Zobacz co znalazłem po sobie ; ] Też nie miałem 5-tego kabla.

  8. #8
    Użytkownik Awatar lookaty
    Dołączył
    Jan 2011
    Imię
    Łukasz
    Auto
    MB2 D14Z4
    Skąd
    Piękny Kraków
    Posty
    5,579

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Szczur[R] Zobacz posta
    Czy ktoś w MB2 z roku 2000 wymigał kod błędu ABS ? Pytam praktyków nie teoretyków.
    Sytuacja jest następująca:
    - zworka w złącze 2pin w tym modelu nie działa, migają tylko kody z ECU
    - złącze dlc 5pin w tym modelu jest ALE nie ma w nim fabrycznie pinu nr.5 który właśnie jest od ABS'u
    Więc manual do przedlifta i polifta się nie sprawdził - taka sytuacja.

    Prawdopodobnie jest możliwość odczytania błędów ABS po obd właśnie, ale jakim programem ? Wnioskuje po tym że linia dlc z kompa jest połączona z dlc w modulatorze zamiast iść do ostatniego pinu wtyczki 5pin tak jak na wszystkich dostępnych w sieci schematach.
    TEXA sobie radzi z MB2 D14Z4, ale trzeba łączyć przez aerodecka D14A8 (chyba), nie pamiętam już bo podpinałem ze dwa razy, a było to ponad 2 lata temu. Darmowe AutoComy i Delphi nie łączą się, dopiero od VII gena. Innych programów nie miałem możliwości używać, a w pracy tylko TEXA bo robi prawie wszystko

  9. #9
    Użytkownik Awatar Szczur[R]
    Dołączył
    Sep 2009
    Imię
    Andrzej
    Auto
    MB2
    Skąd
    Częstochowa
    Posty
    1,562

    Domyślnie

    Panowie, dziękuję za konkretne informacje ! jest światełko w tunelu

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    May 2016
    Posty
    19

    Domyślnie

    Witajcie,
    powracam z tematem, nadal mi nikt ABSu nie naprawił. Teraz to już świeci się prawie zawsze na stale, czasami zgaśnie i wtedy ABS działa.
    Natomiast co zauważyłem, jak lampka nie świeci, na małych prędkościach (poniżej 20km/h) lekkie dotknięcie hamulca powoduje jakies sgrzytanie (jak byc ABS wariował) czuć to stopą i słychać też, po zatrzymaniu tego efektu nie ma, za chwilę sie zapala lampka ABS i wtedy to znika wcale.

    Czy daje to jakieś dodatkowe wskazówki do zlokalizowania usterki? Mam niedługo mechanika, może mu podpowiem gdzie szukać.
    Ostatnio edytowane przez songo ; 19-03-19 o 17:05

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •