Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Frank K20 / K24

  1. #21
    Użytkownik Awatar tommmmm
    Dołączył
    Sep 2009
    Imię
    Tomek
    Auto
    EJ6 D15+K & ED6
    Skąd
    Działki,Żyrardów
    Posty
    534

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez adrianp02 Zobacz posta
    Robert ale to nie przypadkeim ten z K24A2 (TSX) ja gdzies czytalem ze jest ciut ostrzejszy od tego z EP3
    Co do reszty to Głowica z K20A2 bedzie lepsza jeśli chcesz kręcić wyżej. Ta z K24A3 bedzie lepsza ale pod turbo.
    Łapa rozrządu musi byc z CR-V (oznaczenie PPA)
    Kółko wałka ssacego zostaw z K24A3,przy kółku 50* jest zbyt duże ryzyko kolizji niestety przy seryjnych tłokach K24A3,no chyba że dasz dół K24Z3 bo to najlepszy seryjny dół (najgrubsze korby,najlepsze CR i głębsze wyciecia w tłokach pod zawory)
    Ssący z FN2 (najtańsza opcja dla K24 a najlepsze rezultaty) zrobisz tylko porting i dziekuje
    Masz może numer OEM tej łapy?Czemu musi być akurat ta?

  2. #22
    Użytkownik
    Dołączył
    Sep 2013
    Imię
    Romek
    Auto
    Civic D14Z6, K24
    Skąd
    OST
    Posty
    84

    Domyślnie

    Bo to jest połączenie łapy k24 i k20a2 w jednym. Nie zawiesisz silnika k24, czy K20a2, A3 na org łapie z k24, dlatego potrzebujesz tą łapkę. Możesz też poszukać słupka z CRV 2.4 i zakupić taką łapkę, Jest ona nieco wydłużona względem łapy tej, o której mówią chłopaki, ale to w niczym nie przeszkadza, a nawet gdyby - zawsze możesz ją obciąć.

  3. #23
    Użytkownik Awatar robivitez
    Dołączył
    Sep 2012
    Imię
    Robert
    Auto
    K20&K24
    Skąd
    Garaz
    Posty
    775

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez tommmmm Zobacz posta
    Masz może numer OEM tej łapy?Czemu musi być akurat ta?
    Prosze bardzo: http://bfy.tw/IXI7

  4. #24
    Użytkownik Awatar tommmmm
    Dołączył
    Sep 2009
    Imię
    Tomek
    Auto
    EJ6 D15+K & ED6
    Skąd
    Działki,Żyrardów
    Posty
    534

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez robivitez Zobacz posta
    Prosze bardzo: http://bfy.tw/IXI7
    Dzięki :P.Zastanawia mnie jedno, w FN2 K20Z4 też jest pompa oleju z wałkami balansującymi i kręci się silnik wysoko więc czemu nie można zakręcić też wyżej K24A3 na seryjnej pompie?Pomijam większe wykorbienie itd

  5. #25
    Użytkownik
    Dołączył
    Sep 2013
    Imię
    Romek
    Auto
    Civic D14Z6, K24
    Skąd
    OST
    Posty
    84

    Domyślnie

    Można, tylko wszyscy upierają się przy zmianie na pompę k20a2,do 250 hp spokojnie powinna wystarczyć, tym bardziej, że w wielu aspektach jest lepsza od tej k20a2.

  6. #26
    Użytkownik Awatar Chajupek
    Dołączył
    Apr 2012
    Imię
    Dominik
    Auto
    Honda CRX/5g/6gc4/
    Skąd
    Żyrardów
    Posty
    757

    Domyślnie

    czyli tak naprawdę nikt nie umie odpowiedzieć czemu przydałoby się zmienić pompę olejową z k20a2

  7. #27
    Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2012
    Imię
    Arek
    Auto
    EJ2 J32a2
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    223

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rumcyk27 Zobacz posta
    Można, tylko wszyscy upierają się przy zmianie na pompę k20a2,do 250 hp spokojnie powinna wystarczyć, tym bardziej, że w wielu aspektach jest lepsza od tej k20a2.
    Tu raczej nie chodzi o moc silnika tylko o obroty.
    Cytat Zamieszczone przez Chajupek Zobacz posta
    czyli tak naprawdę nikt nie umie odpowiedzieć czemu przydałoby się zmienić pompę olejową z k20a2
    Łap kiedyś przy swapie na k20 szukałem właśnie czegoś o pompach czy rzeczywiście jest tak że trzeba wsadzać tą z a2 i w sumie wyszło na to że trzeba bo jest pomiędzy nimi różnica. I cytat o co chodzi z tymi pompami.

    "For part of the last 3 years we have been working on some of the weak points of the K series motors. The oiling systems have a few big issues that have been addressed and fixed. Most people have thought that the rod bearings weren’t up to the task. But the bearings are fine, it is the oil pump that is the problem. At 8,500 rpm’s the pump starts to loose efficiency and the volume it needs to deliver starts to drop. The speed of the pump at 8,500 rpm’s is 13,600 rpm’s. That is very fast, in comparison the B series turns the pump at crank speed. And most dry sump pumps turn ½ crank speed. But to run the iVTEC and VTEC the pump needs to be able to supply a lot of oil to make them work correctly at low rpm’s. The same problem with the cam towers, the supply of oil is marginal so we have externally oiled the can tower to eliminate that problem. The only other major issue is the water pump also goes into cavitation at high engine speeds. So to develop durable race engines we had to address these issues and fix them."

  8. #28
    Użytkownik Awatar Tommi01
    Dołączył
    Jul 2011
    Imię
    Tomek
    Auto
    Toyota mr-s k24
    Skąd
    Tarnow
    Posty
    1,819

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Chajupek Zobacz posta
    czyli tak naprawdę nikt nie umie odpowiedzieć czemu przydałoby się zmienić pompę olejową z k20a2


    seryjna do 8600 spokojnie a k24 itak tyle nie zakręcisz ...
    tu chodzi o dodatkową moc z racji wywalania wałków z pompy

  9. #29
    Użytkownik Awatar maniek__007
    Dołączył
    Dec 2014
    Imię
    Mariusz
    Auto
    FD7 R18
    Skąd
    Płock
    Posty
    250

    Domyślnie

    Wyciąć wałki to nie problem. Ja u siebie tak zrobię.
    Bardziej chodzi o przełożenie.
    Ta z k20a2 ma 1.6:1 A z k24a3/2 2:1 czyli kręcąc silnik do 8000rpm pompa z k20a2 będzie miała okolo 13000rpm, a ta z k24 przy 8000rpm osiągnie 16000rpm,
    Na tsx forum na pompie k24 kręcą powyzej 8000rpm ale usuwają wałki, bo może tak byc ze sie zatrą, choć nie wiedziałem zdjęcia nigdzie uszkodzonej pompy oleju przez wysokie obroty.
    Jeśli chodzi o wydajność to do turbo lepsza będzie ta z k24. Jeśli chodzi o wysokie obroty typu 9000rpm to tu większość wybiera tą z k20a2 po to żeby uniknąć kawitacji oleju.
    A wracając do wałków to fn2 k20z4 też je ma...

  10. #30
    Oczekujący
    Dołączył
    Feb 2018
    Imię
    Marcin
    Auto
    Stream 1.7
    Posty
    169

    Domyślnie

    Tak przy okazji. Może już widzieliście głowice K20C1 Turbo? Tak sobie fantazjując to bym wsadził ssący z 160KM K20 jakby podeszło, gdyż lubię cyferki
    i może podnosiłby niuton-ki na starcie.
    https://www.youtube.com/watch?v=BtkGMUY-4hs

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •