Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Frank K20 / K24

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2017
    Posty
    3

    Domyślnie Frank K20 / K24

    Witam, robię swap K20A2 do EG i przy okazji zastanawiam się nad wykonaniem franka. Myślałem nad blokiem z K24A3. Jest ktoś w stanie napisać jaki blok najlepiej użyć? Co dokładnie potrzeba do wykonania takiej przekładki? Z tego co wiem potrzeba dodatkowej łapy, oraz to że K24 ma dodatkowy kanał olejowy.

    Ktoś ? Coś?

    Z góry dzięki za odp.!
    5!

  2. #2
    Użytkownik Awatar maniek__007
    Dołączył
    Dec 2014
    Imię
    Mariusz
    Auto
    FD7 R18
    Skąd
    Płock
    Posty
    250

    Domyślnie

    Bierz k24a3 przed liftem ma grubsze korby. Niby te po lifcie +2006 są według Hondy "stronger" ale te przed liftem są grubsze. Będziesz musiał podebrac korektor ssacy albo adapter pod przepustnice na linke, jak taki bez kanału płynu chlodniczego i dziury egr, to będziesz musiał nagwintowac te dziury... jedna połączyć drugą zlepić.

    Jak chcesz wyżej kręcić to zakładaj komplet pompy olejowej od ep3. Ta w k24a3/2 ma walki balansujace o czym piszą amerykance, że maga się rozlecieć na wysokich obrotach, choć w TSXach kręcą powyżej 8000rpm a ma tą samą pompę co k24a3.
    Bardziej o to chodzi że zyskujesz trochę na mocy na pompie od k20a2 i druga sprawa pompa od k24a3/2 ma przełożenie 1:2 czyli przy 8000rpm będzie na pompę 16000rpm przez co może dość do kawitacji oleju, za to pompa od k20a2 ma przełożenie 1:1,6

    A na jakim kompie to startujesz? Coś pokrewne hondaty czy na seryjnym od k20a2

    Jak wkładasz do eg to chyba łapy tu nie mają znaczenia. Jak będziesz spawać mocowania pod eg, chyba że bierzesz jakieś gotowce.

  3. #3
    Użytkownik Awatar diZaster
    Dołączył
    Feb 2010
    Imię
    Szymon
    Auto
    EG
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    34

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez maniek__007 Zobacz posta
    Bierz k24a3 przed liftem ma grubsze korby. Niby te po lifcie +2006 są według Hondy "stronger" ale te przed liftem są grubsze. Będziesz musiał podebrac korektor ssacy albo adapter pod przepustnice na linke, jak taki bez kanału płynu chlodniczego i dziury egr, to będziesz musiał nagwintowac te dziury... jedna połączyć drugą zlepić.

    Jak chcesz wyżej kręcić to zakładaj komplet pompy olejowej od ep3. Ta w k24a3/2 ma walki balansujace o czym piszą amerykance, że maga się rozlecieć na wysokich obrotach, choć w TSXach kręcą powyżej 8000rpm a ma tą samą pompę co k24a3.
    Bardziej o to chodzi że zyskujesz trochę na mocy na pompie od k20a2 i druga sprawa pompa od k24a3/2 ma przełożenie 1:2 czyli przy 8000rpm będzie na pompę 16000rpm przez co może dość do kawitacji oleju, za to pompa od k20a2 ma przełożenie 1:1,6

    A na jakim kompie to startujesz? Coś pokrewne hondaty czy na seryjnym od k20a2

    Jak wkładasz do eg to chyba łapy tu nie mają znaczenia. Jak będziesz spawać mocowania pod eg, chyba że bierzesz jakieś gotowce.


    Właśnie też słyszałem że najlepiej z K24A3 ze względu na wytrzymałość. Co do ssącego i przepustnicy to mam już ze Skunka jedno i drugie. Z otworami myślę nie będzie problemu. Czyli jeżeli dobrze rozumie tą od EGR zaślepiam tak? Co do pompy własnie słyszałem że blok z K24A3 ma dodatkowy jakiś kanał olejowy. Nie wiem lepiej bawić się z podłączeniem czy go zaślepiać też? Bo różne są zdania. Co do łap słyszałem że należy założyć łape od CRV ale nie wiem czy zamiast innej czy dodatkowo gdzieś. Łapy mam już zakupione - kit.

    Co do ECU. Pierwotnie miałem zostawić wszystko na serii puki nie będe nic grzebał. Ale w sumie i tak będe otwierał silnik po odpaleniu i podłączeniu wszystkiego że pomyślałem już o franku. Kiedy zdecyduje się na franka myśle że wpadnie hondata.

    Ogólnie wszystko "mniej więcej" pasuje P&P? Potrzebny defacto jest tylko sam blok, wał korbowy i korbowody?

    5! ( dzięki za odzew )

  4. #4
    Użytkownik Awatar maniek__007
    Dołączył
    Dec 2014
    Imię
    Mariusz
    Auto
    FD7 R18
    Skąd
    Płock
    Posty
    250

    Domyślnie

    Nie otwieraj k24 bo po co. Możesz jedynie walki zmienić,
    Blok jest chyba dłuższy skoro to pojemność 2.4 jak i korby. Musiałbym zmierzyć swoje k24 i k20.
    Tak zaslepia się otwór po przeróbce pompy, bo inaczej nie będziesz mieć ciśnienia w układzie i zaraz zastuka panewka.
    Cały nowy zestaw pompy od k20a2 z łańcuszkiem itp wyjdzie 1500-1800 zależy gdzie kupisz, z używkami może być różnie. Może być po panewce albo powycierana. Trzeba by ją otworzyć i pomierzyć.
    Tu masz o co chodzi z pompa i co zaslepiasz
    http://www.8thcivic.com/forums/#/topics/96928

    Tak egr zaslepiasz.
    Z łapami nie pomogę bo nie wiem pod jaki kit masz łapy, raczej przednia łapę będziesz musiał kupić.

    Jeśli chodzi o bezproblemowa jazdę to nie uruchamisz k24a3 na kompie k20a2. Odpalić odpalisz, ale wybije błąd vtc, bo k20a2 ma koło vtc 50stopni a w k24a3 jest 25stopni. Chyba że przełożysz chociaż wałek ssacy albo koło vtc. Tylko i tak dalej tego nie wystroisz na seryjnym kompie od ep3, trzeba wstawić płytkę, pochodne hondaty np. Ruskie Hondavert. Komp od ep3 jest na snodzie waskopasmowej.

    Jak będziesz chciał włożyć komp k24a3 to raczej ci się odechce...😁😁 bo komp od k24a3 ma sterowanie elektryczna przepustnica, więc wkładając kompa od k24 z accorda musiałbyś przełożyć pedał gazu, i przepustnice elektryczna i oczywiście wiązkę, co też ogranicza bo te przepustnice mają 62mm. Można od tsx i innych 64-67 ale kosztowne.

    Jak będziesz uruchamiac na czymś podobnym jak hondata to wyjdzie ze strojeniem 3tys w górę.

    Najtańszy sposób i wcale nie najgorszy, kupic kompa od accorda z silnikiem k20a6 przed liftem który był pod przepustnice na linke. Wiązka pasuje, jedyne co to błąd egr będzie wybijac. Ten komp jest pod sondę szerokopasmowa, ładnie też się sam dostraja ale nie znaczy, że będzie miał zaraz pełną moc jak po strojeniu. Na accorda forum jest kilka osób które ma k24a3 na kompie k20a6 i jeżdżą tak już kilka lat i nic się nie dzieje, a na hamowni pokazywało identyczne moce co na seryjnym kompie k24a3 z elektr. przepustnica.

    Na te kompy jest kilka osób które wgrają ci mapy, czyli reflash, albo wystroją

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2017
    Posty
    3

    Domyślnie

    Tz miałem na myśli K20A2, kupiłem kpl. swap z wiązkami, ecu, osprzętem, skrzynia. Silnik jest oka ale mimo wszystko chce otworzyć żeby zrobic juz głowice ( uszczelniacze etc. ) żeby mieć juz spokój. Dlatego też padł pomysł wsadzenia odrazu dołu z K24 i gory z mojego K20. Dlatego też pytam co zostaje z K24 typu korbowody, wał etc.

    Co do ecu to raczej bede celował przyszłościowo i zainteresuje sie hondatą, żeby moc stroić bez problemów.

    Czyli gora K20A2 dol K24A3 i komp od K20A2 + hondata ogarnie sterowanie?

  6. #6
    Użytkownik Awatar maniek__007
    Dołączył
    Dec 2014
    Imię
    Mariusz
    Auto
    FD7 R18
    Skąd
    Płock
    Posty
    250

    Domyślnie

    Dół to dół. Tylko głowice zmieniasz. Zostań narazie przy słupku k20a2. Nie wiem ile w tym prawdy ale głowica od k24a3 ma lepsze przepływy, i co najwyżej w słupku k24 zmieniają walki i robią porting kanałów.
    Hondata oczywiście, że ogarnie tylko musisz wystroić najpierw.

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2017
    Posty
    3

    Domyślnie

    Już się całkowicie pogubiłem. Z tego co piszesz wychodzi na to ze miał bym wrzucić cały K24A3 ewentualnie wałek z K20 i tyle. Albo źle to odebrałem albo nie ogarniam na nockach. Z tego co już kiedyś czytałem trzeba wrzucić całą głowicę z wałkiem z K20A2 cały osprzęt z K20A2, pompa oleju z K20A2 i blok z K24A3 oczywiście z wałem korbowym, oraz korbami. Podłączone wszystko na ECU z K20A2. Przy takiej kombinacji tłoki mają zostać z K20A2 czy K24A3.

  8. #8
    Użytkownik Awatar maniek__007
    Dołączył
    Dec 2014
    Imię
    Mariusz
    Auto
    FD7 R18
    Skąd
    Płock
    Posty
    250

    Domyślnie

    Piszesz ze chcesz głowice zmieniać to dla czego mam Ci bronić.
    Ja bym zrobił jak wcześniej pisałem słupek k24a2. Wymienić walki od k20a2, albo od k24z3, wymienić pompę od k20a2.

  9. #9
    Użytkownik Awatar robivitez
    Dołączył
    Sep 2012
    Imię
    Robert
    Auto
    K20&K24
    Skąd
    Garaz
    Posty
    776

    Domyślnie

    Wałek wydechowy lepiej zostawic ten z K24, jest to najlepszy OEM wałek wydechowy.

  10. #10
    Użytkownik Awatar maniek__007
    Dołączył
    Dec 2014
    Imię
    Mariusz
    Auto
    FD7 R18
    Skąd
    Płock
    Posty
    250

    Domyślnie

    A ssacy do k24 ten z k24a2 po 2006. Ja u siebie taki setup zostawiam jedynie koło vtc albo do frezowania albo 50st

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •