Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Błąd nr 10 ej2

  1. #1
    Użytkownik Awatar cichykzn
    Dołączył
    Apr 2014
    Imię
    Patryk
    Auto
    Civic Ej2
    Skąd
    EuDeZet ! ;D
    Posty
    597

    Domyślnie Błąd nr 10 ej2

    Mam taki problem. Wywaliło mi ostatnio błąd nr 10 (czujnik temperatury powietrza dolotowego). Pierwsze co zrobiłem sprawdziłem sam czujnik i wyglądał on tak:

    Od razu czujnik wymieniłem, skasowałem błędy (chyba dobrze) ale problem nadal występuje. Z tego co zauważyłem dzieje się tak tylko gdy odpalam auto po dłuższym postoju i wszystko jest zmarznięte. Jak auto postoi np pół godziny pod sklepem i go odpalam to żadnego błędu nie wywala.

    Motor to d16b2 (sam słupek) na osprzęcie d15b7.

    Ktoś jakieś sugestie co można zrobić ?

    Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

  2. #2
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,167

    Domyślnie

    Sprawdz czy wiazka nie jest jakos uszkodzona

  3. #3
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,634

    Domyślnie

    Dobrą wtyczkę miales przy tym czujniku? Ja np. w wiązce mialem dwie podobne wtyczki(chyba jedna od gornego czujnika oparow paliwa), w tym jedna szara druga biała- mialem przypieta szara przez przypadek to tak samo spalilo mi czujnik.

  4. #4
    Użytkownik Awatar cichykzn
    Dołączył
    Apr 2014
    Imię
    Patryk
    Auto
    Civic Ej2
    Skąd
    EuDeZet ! ;D
    Posty
    597

    Domyślnie

    Właśnie wtyczki mam tego samego koloru, poza tym po swapie przez 2 miechy nic nie pokazywał, jakoś między świętami zaczął się problem jak te mrozy przyszły a przy wtyczkach wygląda że wiązka jest ok z resztą wklejam foto jak to wygląda

    Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

  5. #5
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,167

    Domyślnie

    Mozesz tez sprawdzic czy piny w kostce nie sa zasniedziale
    Jak chcesz to podjedz a pozycze Ci taki czujnik wtedy bedzie prwne ze to nie on
    Ostatnio edytowane przez kazik2_h9w3 ; 19-01-17 o 19:08

  6. #6
    Użytkownik Awatar cichykzn
    Dołączył
    Apr 2014
    Imię
    Patryk
    Auto
    Civic Ej2
    Skąd
    EuDeZet ! ;D
    Posty
    597

    Domyślnie

    No właśnie brałem od maniaka ostatnio, sprawdzaliśmy go miernikiem od razu i wydawało się że był ok bo przy temp koło 0 miał koło 2-3k ohmow, ale ok mogę podjechać jak coś to idzie Pw do ciebie

    Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    Jan 2008
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    141

    Domyślnie

    Miałem taki sam przypadek. Miernik pokazywał że sygnał dochodzi z czujnika do ECU, ale błąd dalej występował. Wymieniłem czujnik temp. powietrza, ale niepotrzebnie. Pomogło dopiero położenie nowego kabla od czujnika do komputera.

  8. #8
    Użytkownik Awatar cichykzn
    Dołączył
    Apr 2014
    Imię
    Patryk
    Auto
    Civic Ej2
    Skąd
    EuDeZet ! ;D
    Posty
    597

    Domyślnie

    Właśnie pożyczyłem czujnik od Kazika, uważa że jest w 100% sprawny także zobaczymy, pojeżdżę trochę na nim i się okaże czy to wina czujnika czy trzeba wiązkę sprawdzać

  9. #9
    Użytkownik Awatar michal1687
    Dołączył
    Jan 2013
    Imię
    Michał
    Auto
    EJ9 D16Z6+M62
    Skąd
    Tczew
    Posty
    120

    Domyślnie

    miałem ten sam przypadek u siebie kiedyś
    wina leżała w zamienionych wtyczkach
    bo są takie same

  10. #10
    Użytkownik Awatar cichykzn
    Dołączył
    Apr 2014
    Imię
    Patryk
    Auto
    Civic Ej2
    Skąd
    EuDeZet ! ;D
    Posty
    597

    Domyślnie

    Wątpię żeby to była wtyczka bo wtedy błąd powinien wywalić jakoś zaraz po swapie a nie po 2 miesiącach, tym bardziej że nic nie było robione przy tym od tego czasu

    Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •