Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Remont D16Y7 i kłopoty.

  1. #1
    Użytkownik Awatar motoboy
    Dołączył
    Jan 2010
    Imię
    Dawid
    Auto
    EJ6 D16Y7
    Skąd
    Rymanów/Warszawa
    Posty
    266

    Lightbulb Remont D16Y7 i kłopoty.

    Witam,

    Kupiłem słupek D16Y7 aby bez pośpiechu go wyremontować i wsadzić do auta, aby cieszyć się zdrowym, nie kopcącym silnikiem. Miało to polegać na wymianie pierścieni tłokowych, nowe panewki, docieranie zaworów, nowe uszczelniacze, tak aby było dobrze. Po rozebraniu silnika i pomiar okazało się że jest źle. Luzy w prowadnicach zaworowych, ok, to nie problem, prowadnice można wymienić. Wał bardzo ładny, wymieni się panewki będzie cacy. Problem jest gdzie indziej. Pomierzyłem tłoki i cylindry i jest lipa, luzy od 0,10 do 0,12 mm (max. 0,05 podaje producent), ponadto dostała się wilgoć i na cylindrze widniała korozja. Masakra, honownica w wkrętarkę i jazda, cylinder ładnie zabielony ale i tak miejscami zostały wżery po korozji. Dobrze że udało się dogadać z sprzedawcą na rozsądną cenę adekwatną do stanu tego żelastwa.

    Nie jestem przekonany do kupowania kolejnego słupka, który tak czy siak ma 20 lat i ponad 200-300 tys km i będzie taki sam albo gorszy. Straciłem wiarę w to że można kupić zdrowy słupek, wsadzić i jeździć nie kopcąc za sobą. Wydaje mi się że mimo wszystko lepiej wyremontować ten szrot, biorąc pod uwagę że wszystko po za obróbką zrobię sam w warsztacie.

    Chciałbym kupić tłoki w nad wymiarze 75,5mm do D16Y7 (nigdzie nie widzę 75,25) i zrobić szlif.
    Jedynie jakie widzę to w katalogu IC firmy Nural po 186zł za sztukę, nie wiem czy w zestawie będą pierścienie.
    Ktoś wie gdzie dostać tłoki w rozsądnych pieniądzach?

    Chyba że są jakieś inne drogi wyjścia z tej sytuacji?
    1. Czy do Y7 ogólnie pasują tłoki od Y8 i Z6 bez zmiany CR? W sprzedaży tłoki Y8 i Z6 w nadwymiarze często występują jako odprężające i doprężające. Zostając przy N/A wsadzając doprężające tłoki, konieczne będzie zmiana map(strojenie)? Jaki stopień sprężania uzyskuje się na tłokach P29 lub NPR?
    2. Może podejdą jakieś tłoki od innych D16? Raczej nic mi się nie nasuwa na myśl, bo 75 mm to chyba największy tłok w d16.
    3. Wstawianie nowych tulei i wsadzanie starych tłoków tłoków nie wydaje mi się dobrym pomysłem, raczej droga sprawa. Stare tłoki wyglądają ok, ale ich średnice zmalały o 0,03-0,04 mm.

    Każda porada i pomoc jest cenna, będę bardzo wdzięczny

    Pozdrawiam,
    Dawid

    P.S. Jeśli chcecie fotki z prac nad silnikiem, to coś postaram się wrzucić.

  2. #2
    Użytkownik Awatar wiesko1261
    Dołączył
    May 2012
    Imię
    wiesław
    Auto
    buggy D16 Turbo 4X
    Skąd
    mazury
    Posty
    1,132

    Domyślnie

    ja w podobnej sytuacji , po kupnie słupka niby stan igła (do buggy d16 ) wymieniałem blok na inny ,w stanie dobrym odchyłka 0,015mm
    nie opłacało się szlifu robić, na nad wymiar +nowe tłoki
    taniej tulejowanie by wyszło ,na nominalne
    wszystkie D-serie miały nominał 75mm (d13/14/15/16) różnica wykorbienie wału i dł, korb , a w d16 +wyższy blok

    ps ; dokupiłem d16 ,remont słupka zrobiony jeży pół roku ,a d14vtec ,na sofcie 0.5b , nie poddaje się (a starałem się ją wykończyć )
    a po zmianie auta ,po nowym roku będzie do buggy d16w4 z mojej hondziny zgniłej czyli będą dwie w zapasie D16
    Ostatnio edytowane przez wiesko1261 ; 20-11-16 o 08:54

  3. #3
    Użytkownik Awatar motoboy
    Dołączył
    Jan 2010
    Imię
    Dawid
    Auto
    EJ6 D16Y7
    Skąd
    Rymanów/Warszawa
    Posty
    266

    Domyślnie

    ktoś poleci jakieś tłoki do remontu? albo wie gdzie pytać/kupić?

  4. #4
    Użytkownik Awatar Jedras
    Dołączył
    Jan 2012
    Imię
    Andrzej
    Auto
    VTI B20Vtec
    Skąd
    Sokołów Młp
    Posty
    3,281

    Domyślnie

    Pisz Na fb do sarena albo do Pandy (Paweł Panda Chotomski)

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

  5. #5
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,634

    Domyślnie

    Jak chcesz to zrobić raz, a porządnie to musisz zrobic szlif na 75,5 -, najleipiej tloki npr- choć w PL kupic je nie jest łatwo- może warto coś sciągnąć ze stanów(najlepiej to doprezyć) i na koniec motor wystroic(jak wezmiesz doprezajace tloki to koszt strojenia u rozsadnej osoby adekwatnie do pozostalych kosztow remontu nie jest wybitnie duzy :P). Wszystko fajnie ale:
    miałem podobną sytuacje- kupilem d16z6, ktore mialo być igłą,
    a sie okazalo, że:
    - glowica wywalone prowadnice, dwa gniazda i dwa zawory do wymiany- z docieraniem, planowaniem ,sprawdzeniem plaszcza zaplacilem 900zl
    - slupek miał luz 0,12 - za rozwiert tulei i splanowanie bloku zakład powiedział ze kolo 500-600 zł wezmą- a gdzie do tego tłoki porzadnej firmy, swprawdzenie wału, nowe panewki i zlozenie tego. Dlatego ja za remont dołu sie nie wzielem, bo przerazily mnie koszty. Do tego tłoki trzeba ciagnac ze stanow, bo akurat wtedy polscy sprzedawcy mieli zerowe stany...

  6. #6
    Użytkownik Awatar motoboy
    Dołączył
    Jan 2010
    Imię
    Dawid
    Auto
    EJ6 D16Y7
    Skąd
    Rymanów/Warszawa
    Posty
    266

    Domyślnie

    Jedras, bardzo dziękuję za namiary!

    Kamil39, niestety, kupienie słupka w dobrym stanie graniczy z cudem, te silniki mają po 20 lat i po 400tys km. Można zapomnieć o tanim remoncie typu nowe pierścienie i uszczelniacze. Aby było dobrze, to tak jak piszesz, nowe prowadnice, uszczelniacze, tłoki sworznie pierścienie, panewki i wszystkie uszczelki. Koszty się robią kilkakrotnie większe od zakładanych na początku

  7. #7
    Użytkownik Awatar Jedras
    Dołączył
    Jan 2012
    Imię
    Andrzej
    Auto
    VTI B20Vtec
    Skąd
    Sokołów Młp
    Posty
    3,281

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez motoboy Zobacz posta
    Jedras, bardzo dziękuję za namiary!

    Kamil39, niestety, kupienie słupka w dobrym stanie graniczy z cudem, te silniki mają po 20 lat i po 400tys km. Można zapomnieć o tanim remoncie typu nowe pierścienie i uszczelniacze. Aby było dobrze, to tak jak piszesz, nowe prowadnice, uszczelniacze, tłoki sworznie pierścienie, panewki i wszystkie uszczelki. Koszty się robią kilkakrotnie większe od zakładanych na początku
    Tak z prowadnicami to nie szalej na początku wszystko sprawdzić i dopiero robić zakupy, to akurat tak łatwo nie pada

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

  8. #8
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,634

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Jedras Zobacz posta
    Tak z prowadnicami to nie szalej na początku wszystko sprawdzić i dopiero robić zakupy, to akurat tak łatwo nie pada
    tak, tylko w mojej glowicy z6 trzymajac za grzybek zaworu paluchem czuć bylo luz na boki... Nie kupilem prowadnic, a na drugi dzień mialem telefon ze szlifierni ze wszystkie 16 do wymiany na szczescie oni na miejscu mieli mozliwosc dorobienia pod zawory to nie czekałem na przesylki itd.

  9. #9
    Użytkownik Awatar Yotomeczek86
    Dołączył
    Mar 2008
    Imię
    Tomek
    Auto
    Accord USA Coupe
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    3,175

    Domyślnie

    Pięknie widać jak na dłoni obalony mit remontu D16 za 1500zł Co do y7, proponuje założyć głowicę z vtec, przynajmniej będziesz z tego miał pożytek - a jest to bardzo fajna modyfikacja... Co do tłoków, możesz włożyć doprężajace - i takim sposobem możesz uzyskać moce rzędu 140-150KM. Tłoki P29 75,5 i ogień Uszczelki OEM wszystkie kup, różnica w cenie nie będzie jakaś znacząca, a jakościowo polatają dłużej aniżeli zamienniki.

  10. #10
    Użytkownik Awatar motoboy
    Dołączył
    Jan 2010
    Imię
    Dawid
    Auto
    EJ6 D16Y7
    Skąd
    Rymanów/Warszawa
    Posty
    266

    Domyślnie

    Myślałem o tym aby założyć głowicę z vtec i doprężyć, do wypada kolektor założyć od Y8, przeróbka wiązki elektrycznej itd. Kiedyś bardzo chciałem, dzisiaj już zapał minął. Wystarczy mi seryjny zdrowy silnik. Co do uszczelek OEM jak najbardziej się zgadzam są najlepsze i warto. Mam pytanie co do śrub w głowicy, wypada zmienić na nowe? W serwisówce nic nie pisze aby koniecznie wymieniać, przykręca się je jedynie na 67Nm, to stosunkowo lekko.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •