Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: EJ9 Problem z licznikiem

  1. #1
    Użytkownik Awatar Wieczny44
    Dołączył
    Dec 2015
    Imię
    Adrian
    Auto
    EJ9 B16A2
    Skąd
    ŁDZ
    Posty
    24

    Domyślnie EJ9 Problem z licznikiem

    Witam,
    mam problem z licznikiem... Licznik rozmontowałem i odłączyłem, dodam że przejechałem parę kilometrów z odłączonym... No i dzisiaj podłączam wszystko i wszystko działa oprócz obrotomierza, prędkościomierza, przebiegu oraz liczników temperatury i paliwa ;/ Licznik jest oryginalny, auto to ej9 2000r. czyli nie ma linki prędkościomierza jest elektryka... No że w elektryce jestem kompletnie zielony to nie mam pojęcia co jest pięć. Ktoś jakiś pomysł ? Co mam zrobić ?

  2. #2
    Użytkownik Awatar cichykzn
    Dołączył
    Apr 2014
    Imię
    Patryk
    Auto
    Civic Ej2
    Skąd
    EuDeZet ! ;D
    Posty
    585

    Domyślnie

    Czyli po krótce nie działa wszystko ja bym na twoim miejscu się nie bawił bo z tym za dużo zabawy jest a i tak nic nie zdziałasz w większości przypadków a poświęcił parę groszy na nowe zegary. Sam bawiłem się z zegarami ale w v genie. Nie obyło się bez kupna kolejnych.

    Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

  3. #3
    Użytkownik Awatar Wieczny44
    Dołączył
    Dec 2015
    Imię
    Adrian
    Auto
    EJ9 B16A2
    Skąd
    ŁDZ
    Posty
    24

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez cichykzn Zobacz posta
    Czyli po krótce nie działa wszystko ja bym na twoim miejscu się nie bawił bo z tym za dużo zabawy jest a i tak nic nie zdziałasz w większości przypadków a poświęcił parę groszy na nowe zegary. Sam bawiłem się z zegarami ale w v genie. Nie obyło się bez kupna kolejnych.

    Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
    No jak bym chciał kupować zegary to bym tu nie pisał, a mam w planach wymiane tylko chciałem pociurać jeszcze te tylko w planach była zmiana podświetlenia :P
    Podświetlenia działa, wszystko ładnie no tylko te wskazówki mi się latają :P

  4. #4
    Użytkownik Awatar firstborne
    Dołączył
    Mar 2014
    Imię
    Dawid
    Auto
    Volvo C70
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,187

    Domyślnie

    Sprawdź, czy dobrze docisnąłeś te wtyczki, czy któryś pin nie odchodzi za bardzo we wtyczce, oraz ewentualnie bezpiecznik pod kierownicą opisany jako "Instrument Lights",

  5. #5
    Użytkownik Awatar Matt_Btw
    Dołączył
    May 2014
    Imię
    Mateusz
    Auto
    JHMEK3 D15Z6
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,346

    Domyślnie

    W jaki sposób "rozmontowales zegary" ? Rozkrecales srubki w nich ?

  6. #6
    Użytkownik Awatar Wieczny44
    Dołączył
    Dec 2015
    Imię
    Adrian
    Auto
    EJ9 B16A2
    Skąd
    ŁDZ
    Posty
    24

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez firstborne Zobacz posta
    Sprawdź, czy dobrze docisnąłeś te wtyczki, czy któryś pin nie odchodzi za bardzo we wtyczce, oraz ewentualnie bezpiecznik pod kierownicą opisany jako "Instrument Lights",
    Wszystko dociśnięte, sprawdzałem bezpiecznik pt. "SP Sensor" ale "Instrument Lights" już nie bo to chyba nie ma powiązania, a "SP Sensor" jest od czujnika prędkości

    Cytat Zamieszczone przez Matt_Btw Zobacz posta
    W jaki sposób "rozmontowales zegary" ? Rozkrecales srubki w nich ?
    Rozkręcałem, do tego stopnia że mogłem wyjąć tarcze z całym tym mechanizmem który jest pod spodem... Tych czarnych śrubek do odkręcenia tarcz od tego mechanizmu tylko nie ruszałem...
    Dodam jeszcze że dzisiaj trochę posiedziałem nad nimi, i zauważyłem że przy włączaniu zapłonu nie pali się lampa alladyna, check engine też już się nie pali, a palił się do tej pory cały czas jak miałem odpalone auto no i obrotomierz, prędkościomierz, wskaźnik paliwa i temp. też nie działa, pomierzyłem i do kostki prąd dochodzi, czyli wina leży w samym połączeniu zegarów... Z tego co zauważyłem to jedna kostka nie podłącza się prawidłowo, bo drugą jak podłączam to kierunki etc. wszystko pali się jak powinno... Kostka wygląda dobrze, stryki wszystko ok... I teraz nie wiem co się mogło pojebać... Dodam jeszcze że zmieniłem oświetlenie na LED i zastanawiam się czy istnieje możliwość tego że po prostu LED ma inną oporowość i dla tego nie działa cała kostka mimo tego że ledy się palą :/
    Ostatnio edytowane przez Wieczny44 ; 25-10-16 o 23:52

  7. #7
    Użytkownik Awatar Matt_Btw
    Dołączył
    May 2014
    Imię
    Mateusz
    Auto
    JHMEK3 D15Z6
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,346

    Domyślnie

    A jak podlaczales LEDy ? Poprostu w oprawkach czy taśmy gdzies lutowales ? Zrob fotke najlepiej. Sama zmiana zarowek w oprawkach na LEDy nie powinna nic zepsuc, bo nawet bez nich licznik działa.
    Skoro wyciagales cale moduly zegarów to na pewno nie pomyliles śrubek ? Jest to chyba najwazniejszy krok w tym wszystkim.

  8. #8
    Użytkownik Awatar michal1687
    Dołączył
    Jan 2013
    Imię
    Michał
    Auto
    EJ9 D16Z6+M62
    Skąd
    Tczew
    Posty
    120

    Domyślnie

    a czasem nie było tak że za mocno dokręciłes śrubki od zegarów? (chodzi o te które trzymaja wskaźniki w obudowie - te od spodu zegarów)
    przerabiałem to u siebie kiedyś - za mocno je dokręciłem i pourywały się cieniutkie kabelki od cewki (sa strasznie delikatne)

  9. #9
    Użytkownik Awatar Matt_Btw
    Dołączył
    May 2014
    Imię
    Mateusz
    Auto
    JHMEK3 D15Z6
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,346

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez michal1687 Zobacz posta
    a czasem nie było tak że za mocno dokręciłes śrubki od zegarów? (chodzi o te które trzymaja wskaźniki w obudowie - te od spodu zegarów)
    przerabiałem to u siebie kiedyś - za mocno je dokręciłem i pourywały się cieniutkie kabelki od cewki (sa strasznie delikatne)
    Jesli uzywasz wlasciwych srubek to naprade mocno musisz przykrecic zeby to pourywac, i w sumie mozliwe jest to chyba tylko przy wskaznikach od temp i paliwa. Ja juz mialem rozebrane chyba z 10 zegarów i nigdy nie zdarzylo sie tak zebym przegiał, a dokrecalem bardzo mocno (zwłaszcza przy tarczach od Momana, bo tam standardowe przykrecenie bylo za male zeby szedł prąd.

  10. #10
    Użytkownik Awatar michal1687
    Dołączył
    Jan 2013
    Imię
    Michał
    Auto
    EJ9 D16Z6+M62
    Skąd
    Tczew
    Posty
    120

    Domyślnie

    tak zgadza się
    zdarzyło mi się tylko w zegarach od temperatury i paliwa
    i szczerze dużo siły wtedy nie użyłem a jednak zostały uszkodzone

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •