Strona 19 z 20 PierwszyPierwszy ... 917181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 192

Wątek: Swap hamulców

  1. #181
    Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2012
    Imię
    Arek
    Auto
    EJ2 J32a2
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    228

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez kazik2_h9w3 Zobacz posta
    Owszem bedzie pasowac zacisk z acco ale one sa mniejsze od tych preludowych
    A zacisków z accorda nie było przypadkiem 3 rodzaje ? Bo z tego co pamiętam to właśnie kiedyś gdzieś kolega założył takowe i faktycznie niby były mniejsze. Ale komplet który ściągałem z Accorda do swojego trupa był identyczny jak ten z preludy ? No i jeszcze dochodzi ten z V6 na dwutłoczku

    Cytat Zamieszczone przez wojtek404 Zobacz posta
    Pod tarcze 282 nie podejdą jarzama od 262? Trzeba dokupić najlepiej komplet zaciski i jarzam? Najlepiej w taki razie kupić jarzma i zaciski od preludy? Z jakiej wersji silnikowej szukac?
    Tak jarzma z zaciskiem, z preludy h22. Pompa minimum 15/16

  2. #182
    Użytkownik Awatar Pawel_JBL
    Dołączył
    Dec 2007
    Imię
    Paweł
    Auto
    EK3 B18C4+ 4D
    Skąd
    Krosno
    Posty
    483

    Domyślnie

    Mam pytanie dotyczące tyłu:
    -czy jarzma i zaciski z MB6(vti) pasują do czopów z EK4, INTEGRA?

  3. #183
    Przyjaciel CKP Awatar Plastikowy
    Dołączył
    Sep 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    Coupe Si
    Skąd
    VtecGarage
    Posty
    713

    Domyślnie

    Zaciski pasuja do wszystkich wachaczy bo takie mam. A jarzma mb6 sa inne i tylko.pasuja do wachaczy mb6. Zapodaj jarzma z ep np.

    Mam swap hebla z dc2 ktos załozyl tarcze nie wiem z czego 282 bo sa dane podkladki pod jarzmo? Jak myslicie czemu?
    Druga sprawa chce przejsc na 300mm lub dwutloczek.z legenda i zostawic ten rozmiar tarczy, ale jak dam tarcze 300 od ep3 i zacisk wszystko podejdzie bez problemu?
    Ostatnio edytowane przez Plastikowy ; 18-12-18 o 18:51

  4. #184
    Przyjaciel CKP Awatar alienek
    Dołączył
    Nov 2013
    Imię
    Kamil
    Auto
    HR-V GH3 + D16W4
    Skąd
    Chorzów
    Posty
    356

    Domyślnie

    skopiuje swojego posta z innego tematu..

    Cytat Zamieszczone przez alienek Zobacz posta
    Sory ze się wtrącę ale.. Tak dla potomnych bo dzis mnie naszło na dwa tloczki

    Model Rozstaw Tarcza Grubość Otwór Tłoczek
    Hr-v 5x114,3 282 23mm 64,1mm 57mm
    CTR 5x114,3 300 25mm 64,1mm 54mm
    ATR 5x114,3 300 28mm 64,1mm 38mm 42mm
    Legend 5x114,3 282 28mm 70mm 38mm 42mm


    tutaj jeszcze link z podobnym tematem i innymi informacjami a dobrze żeby w kupie było
    http://civicklub.pl/forum/showthread...loczkowy/page2
    i myśle że CI to troche ułatwi

  5. #185
    Przyjaciel CKP Awatar Plastikowy
    Dołączył
    Sep 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    Coupe Si
    Skąd
    VtecGarage
    Posty
    713

    Domyślnie

    Na zwrotnicach dc2 chcac zrobic 300mm musze kupic tarcze z ep3? I zaciski z jarzmami Atr? Chcac miec dwutloczek? Czy tarcza Atr tez?
    Jak zostane przy 282 i chcac miec dwutloczek daje zaciski accord v6 lub legend i montuje je na jarzma z dc2 282 tak? Te zaciski sa identyczne pomijac sposob montazu stron?

  6. #186
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,032

    Domyślnie

    Ja jak przechodzilem z dwutloczka na jeden tloczek jarzma nie odkrecalem i zmienilem tylko zacisk
    Mowie o zaciskach Legend>>prelude

  7. #187
    Przyjaciel CKP Awatar alienek
    Dołączył
    Nov 2013
    Imię
    Kamil
    Auto
    HR-V GH3 + D16W4
    Skąd
    Chorzów
    Posty
    356

    Domyślnie

    Jarzma w hondzie dla 300 i 282 są takie same jak dasz tarcze z ctr'a to braknie Ci te 3mm i będziesz musiał dawać dystans.. Jak dajesz zaciski z str to daj tez tarcze.. Z legendem jest gorzej bo przy tarczy 282 masz inny otwór centrujacy albo ciensza tarcze i dystans

  8. #188
    Użytkownik Awatar LukasEG8
    Dołączył
    Apr 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    Hądą obecnie EJ2
    Skąd
    Poznań
    Posty
    133

    Domyślnie

    Pytanie, czy na tylne belki z bębnami podejdą piasty pod tarcze oraz reszta elementów z mocowaniem pod jarzmo, zacisk?
    przełożenie z jednej belki na drugą?

  9. #189
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,032

    Domyślnie

    Podobno po odkreceniu tych torxów da rade przełożyć czop
    Ale to tylko zaslyszana opinia i podobno baaassrdzo ciezko je odkręcić

  10. #190
    Użytkownik Awatar mac102
    Dołączył
    Sep 2009
    Auto
    ED2, ES7, FK2
    Skąd
    Kraków
    Posty
    504

    Domyślnie

    W np. 4g da się, same wahacze pod tarczę i bęben są identyczne.

    Odkręcalem ten "czop" pneumatem przed piaskowaniem, u mnie poszło dość łatwo, ale u znajomego gorzej.

    Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •