Strona 368 z 887 PierwszyPierwszy ... 268318358366367368369370378418468868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,671 do 3,680 z 8862

Wątek: Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2

  1. #3671
    Użytkownik Awatar zyga502
    Dołączył
    Sep 2007
    Imię
    Zbigniew
    Auto
    civic FK2 Tourer
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    2,422

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez PaNiKa Zobacz posta
    Witam,
    Posiada ktoś takiego Civica?
    Civic Coupe VIII z USA.
    Niedawno zakupiłem owego (temat na forum na dniach + foty), ale mam kilka pytań.


    1 pytanie.
    Jak wymienić żarówkę świateł pozycyjnych z przodu?
    Mijania + drogowe elegancko idzie przekręcić, wyjąć żarówkę i wymienić, ale pozycji z przodu nie idzie.
    Widzę tylko jak idzie niebieski kabel do tej żarówki, ale nie mogę się do niej w żaden sposób dobrać.
    Ktoś coś pomoże?


    2 pytanie.
    Do czego służy ten "zamek"
    http://zapodaj.net/0c81a90c42413.jpg.html

    Jest on cały czas na pozycji "lock" i mogę otwierać i bagażnik i wlew paliwa, więc ja już nie mam pojęcia do czego on jest.

    Z góry dzięki, a przy okazji Witam Wszystkich.
    1. mysle,że musisz się dostać do lampy od strony nadkoli,tak jak w sedanach
    2.jak przekręcisz ten "zamek" to wtedy ,gdy zamkniesz auto i otworzysz bagażnik,to nikt nie będzie mógł się dostać do środka auta,masz w bagażniku muze i np b barek a auto jest bezpieczne

  2. #3672
    Użytkownik Awatar PaNiKa
    Dołączył
    Jun 2015
    Imię
    Bartek
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    16

    Domyślnie

    Up.
    Dzięki śliczne za odpowiedź.
    Ale gdy ten zamek jest w tej pozycji co na zdjęciu to i tak się nikt nie może dostać.
    Centralny otwiera tylko drzwi, do klapy jest oddzielny przycisk, który tylko ją otwiera.
    Czy to jakieś inne działanie ma, którego nie rozumiem.


    Co do żarówki to powalczę z nią w przyszłym tygodniu, ale chyba łatwo nie będzie :/

  3. #3673
    Użytkownik Awatar zyga502
    Dołączył
    Sep 2007
    Imię
    Zbigniew
    Auto
    civic FK2 Tourer
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    2,422

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez PaNiKa Zobacz posta
    Ale gdy ten zamek jest w tej pozycji co na zdjęciu to i tak się nikt nie może dostać.
    kolego głupoty napisałem,nie używałem więc pewnie dlatego,jak zamkniesz ten zamek to nikt nie dostanie się do bagażnika,auto otwarte ,ale bagażnik nie,przepraszam za wprowadzenie w błąd
    Ostatnio edytowane przez zyga502 ; 05-07-15 o 11:30

  4. #3674
    Użytkownik Awatar yoshi
    Dołączył
    Jan 2007
    Imię
    Grzesiek
    Auto
    Milano Red, 08' 2.
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    63

    Domyślnie Czujnik prędkości w ufo 2.2 ictdi

    Cześć, piszę jako do ostatniej deski ratunku - moich ulubionych forumowiczów - z problemem związanym z czujnikiem prędkości w moim ufo 2.2 ictdi.
    Problem pojawił się gdy padła mi skrzynia przy 115 tys. km. Padła? Tak teraz dochodzę do wniosku ze względu na starającego się mnie naciągnąć mechanika, który postanowił w danej jednostce wymienić "za wczasu" olej i dodatkowo ją uszczelnić. Po miesiącu uszczelnienie dało ciała i na 4,5,6 biegu pojawiło się chrobotanie - skrzynia do wymiany. Zamówiłem kompletną skrzynie z allegro, do której miał być dołączony czujnik prędkości (impulsator ale zwał jak zwał). Mechanik jak możecie się domyśleć odebrałby nawet w paczce za 1000 złotych i 50 kg ziemniaków więc nie zorientował się, że go brakuje.
    Postanowił założyć mój "stary" czujnik jednak mądra głowa zapomniał o tych dystansach (?) nakładkach pod śrubę(?) nie wiem jak to nazwać, czego efektem było zmielenie końcówki czujnika do czego się nie przyznał. Potem zamówiłem kolejny czujnik - efekt ten sam tylko że tym razem postanowił dorobić sobie wtyczkę... Zabrałem auto.
    W czwartek podrzuciłem auto do mechanika z polecenia i czujnik w miarę chodzi na 1,2 biegu ale już na 3,4,5,6 się gubi i już przy 60 km/h lata między 20 a 0 w zależności od przyciśnięcia pedału gazu. Mechanik założył jeden dystans.
    Co możecie podpowiedzieć? Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Może to być wina zbyt grubego dystansu? Czy może zbyt chudego?

    z góry dzięki za porady
    Grzesiek

  5. #3675
    Użytkownik Awatar szczepar
    Dołączył
    Feb 2013
    Imię
    Artur
    Auto
    UFO 1.8 VIII
    Skąd
    Milanówek
    Posty
    974

    Domyślnie

    yoshi :
    Czujnik prędkości zbiera informację z wałka głównego - przecież działa nawet jak wysprzęglisz samochód podczas jazdy.
    Bieg na którym jedziesz nie powinien mieć znaczenia dla działania tego czujnika.
    Ja bym dokładniej przyjrzał się czy nie jest to wina przewodu idącego do skrzyni - czy nie było tam genialnego w prostocie ściągania skrzyni z wpiętym przewodem i uszkodzenia przewodu.

    Dodatkowo jakoś ciężko mi się odnieść do jakiś dystansów w tym miejscu bo :

    Wymiana czujnika prędkości wałka wyjściowego (napędowego)
    1. Wymontować filtr powietrza.
    2. Odłączyć złączkę (A) czujnika prędkości wałka wyjściowego (napędowego).
    3. Wykręcić śrubę (B).
    4. Wymontować czujnik prędkości wałka wyjściowego (napędowego) (C).
    5. Zamontować części w kolejności odwrotnej do procedury wymontowania z nowym O-ringiem (D).

    Tam nigdzie nie ma miejsca na pisanie o dystansach i zmianach ich wielkości.
    Jedyne dystansy jakie wiem że się dobiera w skrzyni to jak rozbierasz skrzynię i robisz jej remont i musisz dobrać grubość pierścienia oporowego.
    Ostatnio edytowane przez szczepar ; 05-07-15 o 21:43

  6. #3676
    Użytkownik Awatar yoshi
    Dołączył
    Jan 2007
    Imię
    Grzesiek
    Auto
    Milano Red, 08' 2.
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    63

    Domyślnie

    Dzięki Szczepar czyli może być kwestia wtyczki/przewodów idących do czujnika? Fakt, ex fachowiec mieszał z kablami ale gdyby były złe podpięte te 3 piny to chyba by w ogóle nie działał? Czy w złą drogę idę?

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

  7. #3677
    Użytkownik Awatar szczepar
    Dołączył
    Feb 2013
    Imię
    Artur
    Auto
    UFO 1.8 VIII
    Skąd
    Milanówek
    Posty
    974

    Domyślnie

    Ja bym obstawiał że zwyczajnie piny nie mają 100 % kontaktu, jeśli rozbierał wtyczkę to trzeba się liczyć z tym że piny w środku są za mocno rozgięte.
    I że raz to dobrze kontaktuje , raz nie.
    Plus dokładnie przyjrzałbym się przewodowi.

    Proponuje samochód w górę, koła zdjąć i zobaczyć jak się to zachowuje jak rozpędzisz samochód bez kół do konkretniejszej prędkości.
    Pamiętaj że przy tego typu testach wyskoczy ci błąd ABS/ESP - zniknie on po przejachaniu ok.. 100 metrów po drodze.
    Natomiast zostanie zapisany w sterowniku ABS jako uszkodzenie czujnika prawego i lewego kół tylnich - abyś się nie zdziwił w ASO póżniej jak to im wykaże.
    U mnie tego typu błąd wyskoczył do pojechaniu na hamownię i później w ASO pytali się mnie czy nie jeździłem bokiem na ręcznym bo mam błędy tylnich czujników

  8. #3678
    Użytkownik Awatar yoshi
    Dołączył
    Jan 2007
    Imię
    Grzesiek
    Auto
    Milano Red, 08' 2.
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    63

    Domyślnie

    Jeszcze raz dzięki. Została wrzucone teraz nowa wtyczka pasująca do czujnika ale chyba ona została źle zamontowana z tego co piszesz. Bo kwestie odległości od skrzyni należałoby wykluczyć?

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

  9. #3679
    Użytkownik Awatar szczepar
    Dołączył
    Feb 2013
    Imię
    Artur
    Auto
    UFO 1.8 VIII
    Skąd
    Milanówek
    Posty
    974

    Domyślnie

    Wchodzimy w gdybologie :P
    Jak dla mnie dziwna jest sytuacja z "przemieleniem" czujnika.
    Sprawdź połączenia i przewód, i dopiero dalej kombinuj.

  10. #3680
    Użytkownik Awatar yoshi
    Dołączył
    Jan 2007
    Imię
    Grzesiek
    Auto
    Milano Red, 08' 2.
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    63

    Domyślnie

    Dobra już kończę. Chodzi o to ze jeżeli założy się ten czujnik bez dystansu wówczas zębatki w skrzyni go zachaczaja.

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •