Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 190

Wątek: Datalogging d14a3 ECU P3X

  1. #21
    Użytkownik Awatar sebawo
    Dołączył
    Feb 2011
    Imię
    Sebastian
    Auto
    EJ6 + B16A2
    Skąd
    SRS
    Posty
    743

    Domyślnie

    civic9413 a potrzeba tam jakieś dodatkowe biblioteki? W czym toto pisane jest?

  2. #22
    Użytkownik Awatar civic9413
    Dołączył
    Aug 2012
    Imię
    Marcin
    Auto
    Civic EG3 D15Z6
    Skąd
    okolice BDG
    Posty
    73

    Domyślnie

    Nie zagłębiałem się w kod, nie mam na tą chwilę na to czasu, ale jeśli chcesz zerknąć to masz link do źródeł:
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/...gramSource.rar

  3. #23
    Użytkownik Awatar lucasSNC
    Dołączył
    Jan 2008
    Imię
    Łukasz
    Auto
    EJ9 B18C6
    Skąd
    Łódź
    Posty
    167

    Domyślnie

    pisane w c# do otwarcia potrzebujesz visual studio 2008

  4. #24
    Użytkownik Awatar civic9413
    Dołączył
    Aug 2012
    Imię
    Marcin
    Auto
    Civic EG3 D15Z6
    Skąd
    okolice BDG
    Posty
    73

    Domyślnie

    Dokładnie. I chyba jakichś ruskich czcionek bo jak ja otworzyłem w Visualu to miałem dziwne krzaczki, które nawet nie przypominały rosyjskiego. Przynajmniej w komentarzach. No ale powodzenia.

  5. #25
    Użytkownik Awatar lucasSNC
    Dołączył
    Jan 2008
    Imię
    Łukasz
    Auto
    EJ9 B18C6
    Skąd
    Łódź
    Posty
    167

    Domyślnie

    Bawiłem się ostatnio FreeLogiem w logowanie danych ale z przerobionego kompa z mapką zrobioną w Crome. Zauważyłem że we FreeLogu jest też opcja logowania parametrów po standardowym protokole Hondy a w opcjach połączenia można ustawić K-Line. Także teoretycznie powinno to działać z seryjnymi kompami Obd1 i Obd2a po złączu serwisowym 3-pin. Niestety nie mam jak sprawdzić w praktyce bo mam już przerobionego kompa.

  6. #26
    Użytkownik Awatar bew2
    Dołączył
    Jul 2007
    Imię
    Hubert
    Auto
    była Hania d15b2
    Skąd
    jest Pralka bb9
    Posty
    14

    Domyślnie

    Panowie,
    Dawno nie było mnie na forum, Civic poszedł do ludzi ale jest Preluda 5 gen f20a4

    Pewnie podobnie jak wielu z Was, nas, przekopywałem zakamarki internetu, blisko 4 lata, aby odnaleźć sposób żeby połączyć się z ECU, w moim przypadku obd2a, dlc 3 pin i dzięki temu wątkowi nareszcie udało się!
    Radziecki program jest MEGA, działa bez problemu, sprawdziłem u siebie oczywiście.
    Dość podniecania, do rzeczy (chocaż jak podłączyłem PC do ECU, przez chwilę nie wierzyłem że wreszcie się udało :>>>)

    1. Czy komuś udało się przetłumaczyć ten program?
    Nie mam pojęcia o C# i Visualu, ale chętnie np bym posiedział nad ruskimi krzaczkami jakby ktoś podesłał mi konkrety do tłumaczenia (na ang lub pol)..
    2. Połączył się ktoś FreeLogiem z seryjnym ECU? mi się nie udało, być może kwestia ustawień (podstawowe sprawy typu ustawienia com, baud etc sprawdzałem)

  7. #27
    Użytkownik Awatar bew2
    Dołączył
    Jul 2007
    Imię
    Hubert
    Auto
    była Hania d15b2
    Skąd
    jest Pralka bb9
    Posty
    14

    Domyślnie

    Hehe znalazłem inny radziecki program, w którym można sobie edytować język.
    Edytować można interfejs ale też opis parametrów, pół godzinki i zrobione.
    Nie wiem jak tu się dodaje załączniki, ale myślę że i bez tego dacie sobie radę.
    http://hondamotor.ru/board/index.php...post&p=1805860 "hope1.3.zip"
    Endżoj!

  8. #28
    Użytkownik Awatar sebawo
    Dołączył
    Feb 2011
    Imię
    Sebastian
    Auto
    EJ6 + B16A2
    Skąd
    SRS
    Posty
    743

    Domyślnie

    Ok, to pytanie za 100punktów, czy ktoś podłączał się dokładnie tak, jak proponują Moskale? Tzn. usb->rs232->K-line(ze schematu)??

  9. #29
    Użytkownik Awatar sebawo
    Dołączył
    Feb 2011
    Imię
    Sebastian
    Auto
    EJ6 + B16A2
    Skąd
    SRS
    Posty
    743

    Domyślnie

    Gdyby kogoś interesowało, to udało mi się odpalić i skompilować programik w Visual C# Express (czyli free version). Dodatkowo trzeba dołożyć SandDock oraz TeeChart. Z tym ostatnim to zassałem najnowszą dostępną free wersję i jest kilka warningów przy kompilacji, aplikacja ma nieznacznie rozjechane zakładki, ale wygląda jakby chciała działać. Teraz tylko żmudne tłumaczenie i będzie eng. version niebawem

  10. #30
    Użytkownik Awatar motoboy
    Dołączył
    Jan 2010
    Imię
    Dawid
    Auto
    EJ6 D16Y7
    Skąd
    Rymanów/Warszawa
    Posty
    266

    Domyślnie

    świetnie, chciałbym pomóc ale nie mam o tym zielonego pojęcia, ale chwała Tobie że się tym zajmujesz, trzymam kciuki aby wszystko wyszło

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •