Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 192

Wątek: Datalogging d14a3 ECU P3X

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2012
    Imię
    Arek
    Posty
    5

    Domyślnie Datalogging d14a3 ECU P3X

    Witam, ile z Was chciało zrobić sobie datalogging w seryjnym ecu szczególnie w d14a3 których to wiele jezdzi? Pewnie każdy żaden problem, zmieniasz silnik wstawiasz modyfikowany P28 czy co kto woli, ładujesz mape z odblokowanym datalogiem np: Crome i tyle ! No właśnie ale to kosztuje i czasami nie chcesz zmieniać silnika ale go tylko delikatnie zmodyfikować: dolot, 4-2-1 czy co kolwiek w tym stylu, fajnie by było wiedzieć co sie wtedy dzieje z parametrami? Pewnie ze tak! Jestem tego przykładem i cóż zabralem sie za szukanie wszelakich info na ten temat.
    Seria ? I jedna odpowiedź nic sie nie da zrobić a jednak trafilem na różne programy pierwszy to niezwykle nie dostepnny w sieci Hondacomm który to przez złącze DLC 3 pin potrafi to ogarnąć, ale schemat interfejsu ?... nie ma wiec rożnego rodzaju tworzyłem w warsztacie, nic nie zadziałało, dobrze wiedziałem ze magiczne złącze CN2 w ecu służyło do datalogu w strojonych ecu ale p3x ? To że ma to złącze nie oznaczało że da sie coś z tym zrobić, tej opcji nie brałem pod uwagę, i tu był błąd bo jak sie okazało po wyczerpaniu wszystkich pomysłów, wziąłem do ręki konwerter USB na TTL, wlutowałem złącze, kabelek na zewnątrz i tx do rx i rx do tx, odpalam jeden z programów i ??? O... działa zachwyt mnie ogarnął, myślę że te informacje mogą sie komuś przydać, chetnie podzielę sie doświadczeniami, teraz kolejne wyzwanie, moduł wykrywania spalania stukowego a na koniec mała prezentacja:
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez vox2003 ; 07-06-13 o 02:00

  2. #2
    Użytkownik Awatar rooter666
    Dołączył
    Jul 2008
    Imię
    Marek
    Auto
    EJ9 D14A3 LPG Stag
    Skąd
    Toruń
    Posty
    828

    Domyślnie

    no full wypas
    w którą wtyczkę się podłączyłeś? tą 3pin niebieską? daj jakiś schemat co i jak bo kabel ttl mam ;P
    i co to za soft radziecki

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    Mar 2012
    Auto
    EK3 '97
    Skąd
    Krk
    Posty
    37

    Domyślnie

    jedna ruskie to wszystko ogarną
    też bym prosił o schemat żeby u siebie pogrzebać

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2012
    Imię
    Arek
    Posty
    5

    Domyślnie

    Odsapne po zlocie i jutro opisze ze zdjeciami i schematami co i jak

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2012
    Imię
    Arek
    Posty
    5

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez rooter666 Zobacz posta
    no full wypas
    w którą wtyczkę się podłączyłeś? tą 3pin niebieską? daj jakiś schemat co i jak bo kabel ttl mam ;P
    i co to za soft radziecki
    No właśnie próbowałem poprzez te złącze 3pinowe "niebieskie" ale nie udalo mi się nawiązać komunikacji, finalnie wykorzystałem złącze CN2 które znajduje się wewnątrz ECU, minus taki że trzeba lutować, a software to Honda OBD PC Scanner:


    Można go pobrać stąd: http://hondamotor.ru/board/index.php...=post&id=16406

    a jak to podłączyć wszystko razem, na foto jest rozpisane co i jak, należy pamiętać że konwerter USB-TTL ma pracować na 5V bo są wersje uniwersalne czyli taka jak moja że pracuje także przy napięciach 3,3V oraz by podłączyć to w ten sposób by Rx Ecu był z Tx konwertera i Tx Ecu do Rx konwertera
    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]
    Ostatnio edytowane przez vox2003 ; 10-06-13 o 06:53

  6. #6
    Użytkownik Awatar lucasSNC
    Dołączył
    Jan 2008
    Imię
    Łukasz
    Auto
    EJ9 B18C6
    Skąd
    Łódź
    Posty
    169

    Domyślnie

    *****ista sprawa, pewnie będzie to działało na wszystkich przedliftowych kompach. Sprawdzę to u siebie z kompem P2T, bo faktycznie przez to serwisowe złącze 3-pin komunikacji nawiązać nie idzie.

  7. #7
    Użytkownik Awatar lucasSNC
    Dołączył
    Jan 2008
    Imię
    Łukasz
    Auto
    EJ9 B18C6
    Skąd
    Łódź
    Posty
    169

    Domyślnie

    Obadałem sprawę. Przez 3 pinowe złącze DLC też da się podpiąć i nie trzeba się dobierać do kompa. Ten programik "gada" protokolem Hondy wiec jest tylko potrzebna odpowiednia przejściówka RS232 - K-Line.
    Można ją zrobić na podstawie schematu

    lub kupić adapter RS232 VAG K-Line
    ja użyłem takiego: http://viaken.pl/pl/vag-k-line-max23...tyku-obd2.html
    + przejścówka OBDII -> Honda 3-pin
    Udało mi się tym nawiązać łączność z kompami P30JDM OBD1 oraz P2T Obd2a.

    Więcej info tu: http://www.drive2.ru/cars/honda/civi...urnal/1463475/
    Ostatnio edytowane przez lucasSNC ; 25-10-13 o 15:47

  8. #8
    Użytkownik Awatar sebawo
    Dołączył
    Feb 2011
    Imię
    Sebastian
    Auto
    EJ6 + B16A2
    Skąd
    SRS
    Posty
    744

    Domyślnie

    lucasSNC to jedziesz z tutorialem :P jeszcze niedawno rękę bym sobie dał uciąć, że bez sprzętu serwisowego nie da rady takiego bajeru zrobić na seryjnym kompie p2t
    próbowałeś możne z przejściem obd2 vag z usb?

  9. #9
    Użytkownik Awatar sebawo
    Dołączył
    Feb 2011
    Imię
    Sebastian
    Auto
    EJ6 + B16A2
    Skąd
    SRS
    Posty
    744

    Domyślnie

    vox2003 mógłbyś wrzucić fotki na inny hosting? bo te coś nie banglają...

    EDIT
    czyli wystarczy cokolwiek z K-line? obadam bo może interfejs stag'a zagada.
    Ostatnio edytowane przez sebawo ; 04-11-13 o 17:14

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2012
    Posty
    224

    Domyślnie

    interfejs staga teoretycznie może zagadać tyle tylko że pracuje na 12V a nie na 5V

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •