Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 80

Wątek: d14 turbo

  1. #71
    Użytkownik Awatar Młody ŁDZ
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Sebastian
    Auto
    EG8 + VTEC
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,252

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez DRFT Zobacz posta
    Panowie a dmuchnięcie D14z na powiedzmy 130km byłoby bezpieczne? Oczywiście jeżeli cała ta operacja byłaby tańsza niż swap na D16 to czemu nie, na swap liczę tak ok 6k z wydechem trzeba mieć, a jeżeli się mylę to poprawcie.
    nie bedzie taniej

  2. #72
    Użytkownik Awatar RobertVTI
    Dołączył
    Sep 2008
    Imię
    Robert
    Auto
    B18C4
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    84

    Domyślnie

    d14 180km upalane przez dwa lata i nic się nie działo, więc czemu nie.

  3. #73
    Użytkownik
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    z poludnia
    Posty
    15

    Domyślnie

    a da się połączyć korby np z d16a1 czyli grube na wał z d14? wtedy mamy od razu odprężone ponieważ korby d16 są krótsze o 1mm

  4. #74
    Użytkownik Awatar RobertVTI
    Dołączył
    Sep 2008
    Imię
    Robert
    Auto
    B18C4
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    84

    Domyślnie

    nie da się, w d14 są inne panwie

  5. #75
    Użytkownik
    Dołączył
    May 2014
    Imię
    Alex
    Auto
    6gen
    Skąd
    Rzeszów
    Posty
    10

    Talking Ej9 turbo

    Turbo z dostawczaka nie jest czasem za duże jak na nasze silniczki? Nie ma laga?

  6. #76
    Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2010
    Imię
    Sławek
    Auto
    EG4
    Skąd
    Dąbrowa Tarowska
    Posty
    255

    Domyślnie

    A co ma do tego ze z dostawczaka dizel ma inne zapotrzebowanie na wiatr a benzyna inne

  7. #77
    Użytkownik
    Dołączył
    Mar 2019
    Imię
    Robert
    Auto
    Honda civic VIII 1
    Skąd
    Dublin
    Posty
    2

    Domyślnie

    Odgrzewam kotleta .
    Mam zamiar na poczatek uturbic Civica VII 1.6 110 ps moze ktos doradzic czy trzeba tez duzo przerabiac elektroniki ?
    Dziekuje
    Ostatnio edytowane przez landpol ; 28-03-19 o 08:58 Powód: blad pisowni

  8. #78
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2012
    Imię
    Krzysiek
    Auto
    EG D16T 4WD
    Skąd
    KOS
    Posty
    188

    Domyślnie

    trzeba dołożyc DETa

  9. #79
    Użytkownik
    Dołączył
    Mar 2019
    Imię
    Robert
    Auto
    Honda civic VIII 1
    Skąd
    Dublin
    Posty
    2

    Domyślnie

    Dzieki kolego sprawdzilem w necie DET3 i sprawdzilem tez schemat podlaczen.
    Nie roumie bo jest np wyjscie na wtryski ale po odcieciu wtryskow od orginalnego ecu bedzie wywalac blad na desce.
    Np w LPG jest emulator wtyskow tu w DET3 nie widze w wiazce wyjscia na wtryski do orginalnego ecu ?
    Podlaczles kiedys tego DETa ?

  10. #80
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2012
    Imię
    Krzysiek
    Auto
    EG D16T 4WD
    Skąd
    KOS
    Posty
    188

    Domyślnie

    jesli wwali błąd to wpinasz rezystor.
    podpinałem w kilku autach, ale głownie to było BMW

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •