Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: d14 turbo

  1. #21
    Oczekujący Awatar arecki18is
    Dołączył
    Feb 2013
    Imię
    Arek
    Auto
    EJ6 D16ZC
    Skąd
    NSZ in DG
    Posty
    166

    Domyślnie

    Mi chodziło o to że 1.4 w sofcie też potrafi zap.....lać a co do Grabowskiego patentu to zgodzę się w zupełności

  2. #22
    Użytkownik Awatar I Love Civic
    Dołączył
    Jun 2013
    Imię
    Paweł
    Auto
    EG3
    Skąd
    Białobrzegi
    Posty
    121

    Domyślnie

    Co do tematu, czytałem o turbosprężarkach home made do Civic i podobno najrozsądniejsza jest T-18 z Audi A4

  3. #23
    Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2006
    Skąd
    Zielona Góra
    Posty
    684

    Domyślnie

    kto tak powiedział?

  4. #24
    Użytkownik Awatar Fawor
    Dołączył
    Feb 2005
    Auto
    EjK9 + 1.8T
    Skąd
    Tuchola/Poznań
    Posty
    4,371

    Domyślnie

    i co to jest t-18...

  5. #25
    Użytkownik Awatar luc
    Dołączył
    May 2006
    Imię
    rafał
    Auto
    d14a3
    Skąd
    Olza
    Posty
    137

    Domyślnie

    no a jakby zrobić z głową takie d14t, tzn czy jest dostęp do jakichś gratów do tego silnika (tłoki, korby,panewki, śruby może tuleje)?
    i jak z kompem da się go stroić lub zamienić na taki do strojenia?
    aha chodzi o to żeby nie robić softa tylko jak dmuchać to porządnie ale żeby bezpiecznie jezdziło
    Ostatnio edytowane przez luc ; 15-06-13 o 11:48

  6. #26
    Użytkownik Awatar marcus209
    Dołączył
    May 2008
    Imię
    Marek
    Auto
    MA8 D14A2
    Skąd
    Słubice
    Posty
    472

    Domyślnie

    Kute korbowody pasują z d13, robi je crower i kosztują "tylko" 860 dolarów...

  7. #27
    Użytkownik Awatar luc
    Dołączył
    May 2006
    Imię
    rafał
    Auto
    d14a3
    Skąd
    Olza
    Posty
    137

    Domyślnie

    no to rzeczywiście tylko
    a co z kompem i resztą?
    i ile by z takiego motora można było wydolić?
    Ostatnio edytowane przez luc ; 15-06-13 o 13:25

  8. #28
    Użytkownik Awatar Yotomeczek86
    Dołączył
    Mar 2008
    Imię
    Tomek
    Auto
    Accord USA Coupe
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    3,175

    Domyślnie

    Ja Ci powiem co można zrobić... Jeździć na 1,4, zbierać kasę na jakiegoś D16 nawet non vtec, np Y7. Kupić do niego kucizne, śruby, panewki, uszczelki i inne pierdoły. Poskładać, przejść na OBD I, wystroić i się cieszyć mocnym autem - oczywiście z turbo poskładać A nie rzeźbić w D14.. bo to sensu niema

  9. #29
    Użytkownik Awatar luc
    Dołączył
    May 2006
    Imię
    rafał
    Auto
    d14a3
    Skąd
    Olza
    Posty
    137

    Domyślnie

    tak masz po cześci racje, żeby dłubać d16, pytałem tylko z ciekawości,bardziej doświadczonych odemnie, a widzisz sa jeszcze maniacy co dłubią d14 i nie płaczą ze sie nie opłaca.

  10. #30
    Użytkownik Awatar Fawor
    Dołączył
    Feb 2005
    Auto
    EjK9 + 1.8T
    Skąd
    Tuchola/Poznań
    Posty
    4,371

    Domyślnie

    Tylko ja tego nigdy nie zrozumiem...blok pewnie najsłabszy z możliwych, części nie ma, jeśli są na to na zamówienie opór drogie (patrz d13), a z racji pojemności to i tak ZAWSZE BEDZIE WOLNIEJSZE niż jakiekolwiek 1,6. Do tego droższe. Gdzie jest ten sens? W samym lansie "bo mam turbo D14"? Co z tego. Drugi ma D16 za połowe tej kwoty i jest sekunde szybsze..Poskładać na jakimś zestawie z racji tego, że już siedzi w budzie i dla eksperymentu poczekać kiedy klęknie - jeszcze ok. Ale to i tak jest podwójne płacenie za chociażby strojenie, jeśli nikt nie stroi sobie sam.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •