Strona 1 z 69 1231151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 686

Wątek: klimatyzacja

  1. #1
    Użytkownik Awatar mw1978
    Dołączył
    Oct 2005
    Imię
    Marcin
    Auto
    audi S3
    Skąd
    Poznan
    Posty
    2,589

    Domyślnie klimatyzacja

    wydaje mi sie ze moja klimatyzacja nie chłodzi jak nalezy. Wydawało mi sie ze jak nastawie na LO to bedzie wiała lodownia a tu jakos nie zabardzo. Czy spoadyczne uzywanie klimy wpływa na jej skutecznosc??Jesli tak to co powiedzie w servisie (20000 km) bo sie wybieram na dnich

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2007
    Posty
    6,428

    Domyślnie

    mozesz miec juz zapchany filtr przeciwpylkowy - ja ostatnio wymienialem (wiem auto starsze itd) i duza roznice czuc na korzysc, ponadto klime powinno sie uruchamiac co najmniej raz w miesiacu na jakies 15 minut - czynnik chlodzacy ma w sobie olej - wuiec jezeli nie uzywa sie klimy to sprezarka sie nie smaruje , ale jakby sie sprezarka zatarla to by bylo slychac raczej ...

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2007
    Imię
    Mariusz
    Auto
    civic 8gen,MB2 D14
    Skąd
    śląsk
    Posty
    163

    Domyślnie

    Jak by był zapchany filtr to prawie by nie dmuchało, zresztą przy każdym przeglądzie powinni sprawdzać i ew. wymieniać, pozatym klima dopiero po pewnym czasie od właczenia zaczyna chłodzić, czasami to nawet i po 5-10min czuć efekty(w zależności od tem. zewnętrznej) co do oleju to jest tylko w spręzarce i niemoże krążyć razem z tzw.freonem a dokładnie R213a bo pozapychałby całą klime(klima w aucie pod względem działania nieróżni sie od lodówki)

  4. #4
    Użytkownik Awatar luckie
    Dołączył
    Jul 2008
    Auto
    BMW G30 Alfa 916 S
    Skąd
    Bawaria
    Posty
    836

    Domyślnie

    No nie wiem, u mnie bardzo dobrze chlodzi - jak zostawie auto na dworze przy upale to w srodku jest jak w piekarniku - po ustawieniu na "LO" dmucha na maxa i po max minucie juz rob sie chlodniej, po paru minutach wieje juz lodem.
    Auto na gwarancji wiec zglaszaj od razu, musza znalezc przyczyne.

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    Sep 2006
    Imię
    Artur
    Auto
    HC5D 1.8
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    407

    Domyślnie

    Witam!
    Bez przesady z tą lodownią. Z tego co pamiętam (niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę), przy wylotach minimalna temperatura powietrza wynosi ok. 7-10st. Przy upale nie ma więc znaczenia czy ustawisz LOW czy np 18st, bo zawsze będzie wiało powietrzem o temp. owych 7-10st. W zależności od tego co ustawisz, będzie po prostu dmuchało mniej lub bardziej intensywnie przez krótszy lub dłuższy czas, plus ewentualnie obieg zamknięty. Jeśli układ dmucha Ci znacznie cieplejszym powietrzem, to masz za mało czynnika chłodzącego. W poprzednim szczawiu jego ubytek objawiał mi się najpierw przez jakiś czas syczeniem głównie przy uruchamianiu AC, a po kilku tygodniach takiego "syczącego używania" klima zaczęła dmuchać letnim powietrzem.
    Jeśli masz taką możliwość, radziłbym Ci podjechać do pierwszego z brzegu warsztatu zajmującego się klimą (nie koniecznie ASO), i jak dobrze pogadasz to za free Ci sprawdzą czy z klimą wszystko jest OK. Potrwa to 3min a wszystko będziesz wiedział
    Co do częstotliwości włączania AC, bankowo jest o tym nie jeden post na forum. Osobiście staram się ją włączać przynajmniej raz w tygodniu na 10-15min bez względu na pogodę. IMHO tryb (tzn. auto czy manual) nie ma znaczenia.
    Pzdr - Artur S.

  6. #6
    Użytkownik Awatar mw1978
    Dołączył
    Oct 2005
    Imię
    Marcin
    Auto
    audi S3
    Skąd
    Poznan
    Posty
    2,589

    Domyślnie

    chłopaki dzieki za rady

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2007
    Imię
    Mariusz
    Auto
    civic 8gen,MB2 D14
    Skąd
    śląsk
    Posty
    163

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez luckie Zobacz posta
    No nie wiem, u mnie bardzo dobrze chlodzi - jak zostawie auto na dworze przy upale to w srodku jest jak w piekarniku - po ustawieniu na "LO" dmucha na maxa i po max minucie juz rob sie chlodniej, po paru minutach wieje juz lodem.
    Auto na gwarancji wiec zglaszaj od razu, musza znalezc przyczyne.
    Może sie troche nieprecyzyjnie wyraziłem ,te 7-10stopni mam przy tych upałach dopiero po kilkunastu minutach , klima dopiero po czasie dmucha lodowatym powietrzem,w rozmrozonej lodówce po właczeniu też nie odrazu robi sie arktyka.Pozatym ostatnio stosuje przyśpieszone chłodzenie auta, włanczam klime i
    podczas jazdy otwieram okna, ciepłe powietrze z auta jest szybciej wydmuchiwane przez okna niż przez obieg zamknięty klimy , po ok20-30 sek. zamykam okna , klima już lepiej chłodzi i przez ten patent mam szybciej chłodno w aucie

  8. #8
    Użytkownik Awatar carno
    Dołączył
    Mar 2008
    Imię
    Piotrek
    Auto
    Civic 5D 1.8 Sport '09
    Skąd
    z domu
    Posty
    137

    Domyślnie


    Mam pytanko, gdy nacisnę przycisk siły nawiewu (strzałka górna) to wiadomo włącza się właśnie wentylator, wiadomo naciskam OFF to wyłączam całkowicie, ale czy gdy nacisnę strzałkę to czy klimatyzacja automatycznie tez jest włączona?
    Pytam dlatego bo na wyświetlaczu nie ma nic a gdy nacisnę przycisk A/C klimatyzacji to na wyświetlaczu dopiero pojawia mi się komunikat ale informujący że klimatyzacja wyłączona, pojawia się A/C OFF i dopiero jak drugi raz nacisnę jest wyświetlany A/C ON

  9. #9
    Użytkownik Awatar Ca$h
    Dołączył
    Feb 2009
    Imię
    Piotrek
    Auto
    CIVIC VIII 2.2
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    706

    Domyślnie

    jak jest auto to sie nie rusza wtedy klima sama sobie ustawia obroty wiatraka, jezeli wymagana temperatura jest bliska wartosci jaka panuje w aucie wtedy wiatraki dzialaja na niskich obrotach, jezeli chce sie mocniejszy nawiew z autoklimy trzeba obnizyc temperature na minimum jezeli bedziesz chcial zmieniac jakies parametry poza temperatura w auto klimie np. sile nawiewu automatycznie przelaczy Ci sie na manual...

  10. #10
    Użytkownik Awatar carno
    Dołączył
    Mar 2008
    Imię
    Piotrek
    Auto
    Civic 5D 1.8 Sport '09
    Skąd
    z domu
    Posty
    137

    Domyślnie

    ale ja nie naciskam przycisku AUTO
    Wsiadam do samochodu, nawiew wyłączony bo zawsze wyłączam, jak bym nie wyłączył to przy przekręceniu kluczyka ma w pamięci ze nie wyłączyłem i od razu pracują wentylatory, ale ja wyłączam zawsze i gdy przychodzę, wsiadam, przekręcam kluczyk to mam wyłączony nawiew bo komp pamięta ze wyłączyłem ...ale namieszałem
    teraz strzałeczką włączam nawiew i pytanie czy klima tez jest w tym momencie aktywna, bo na wyświetlaczu pojawiają się tylko kosteczki z siła nawiewu... i gdy teraz nacisnę przycisk A/C to pojawia się w tym momencie na wyświetlaczu A/C OFF czyli rozumując wyłączyłem klimę, bo jak ponownie nacisnę to jest wyświetlone A/C ON - klimatyzacja włączona.

    dodam jeszcze że pytam dlatego bo możliwe że przy przekręceniu kluczyka i odpaleniu samochodu oraz przy pierwszym uruchomieniu nawiewu komp po prostu nie wyświetla, IMO powinien od razu przy włączeniu nawiewu zapodać na wyświetlaczu czy jest A/C OFF czy A/C ON.
    Ostatnio edytowane przez carno ; 26-11-09 o 23:31

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •