Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pomiary -moduł zapłonowy i cewka

  1. #1
    Użytkownik Awatar lobuz52
    Dołączył
    Jun 2007
    Imię
    Marcin
    Auto
    już nie Honda :(
    Skąd
    Mińsk Maz.
    Posty
    169

    Domyślnie Pomiary -moduł zapłonowy i cewka

    Po trzech tygodniach stania honda nie chce zapalić. Działa tylko i wyłącznie rozrusznik, żadnego życia. Wymieniłem: świece, kopułkę i palec, przelutowałem przekaźnik,sprawdzałem opór na przewodach i jest 2,2k. Teraz kolej na moduł tylko tu pytanie: Jak zmierzyć czy jest sprawny? Mierzyć napięcie? Proszę o szczegułową odpowiedź bo w modułach jeszcze zielony jestem. no i to samo cewka. Jak mierzyć?
    Dzięki

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    May 2005
    Imię
    Przemek
    Auto
    eg4/ej9
    Skąd
    Brwinów
    Posty
    313

    Domyślnie

    mieszkasz w mińsku wiec w razie co mogę pożyczyć aparat od b2 żebyś sprawdził tylko ze ja z drugiej strony warszawy :/ o ile tak samo się mierzy w 5g to fragment instrukcji z 6g odnośnie cewki i ICM (ignition control module- modul zaplonowy?? ) zaraz dodam do postu

    http://docs.google.com/fileview?id=F...6cd68a23&hl=pl

    jak nie dziala to: http://rapidshare.com/files/240369342/zaplon.pdf.html


    z książki sam naprawiam do 5g.

    rezystencja uzwojenia pierwotnego 0,6 do 0,7 Om
    rezystencja uzwojenia wtórnego 3,2 do 19,8 Om
    rezystencja modułu sterowania zapłonu 1,1 do 3,3 kOm
    Ostatnio edytowane przez przepity ; 03-06-09 o 16:14

  3. #3
    Użytkownik Awatar lobuz52
    Dołączył
    Jun 2007
    Imię
    Marcin
    Auto
    już nie Honda :(
    Skąd
    Mińsk Maz.
    Posty
    169

    Domyślnie

    Dzięki. Obejrzę i może coś zrozumiem

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    May 2005
    Imię
    Przemek
    Auto
    eg4/ej9
    Skąd
    Brwinów
    Posty
    313

    Domyślnie

    w razie co przy weekendzie jak czas i pogoda pozwoli będę nawiedzał pewno x-tygryska-x wiec będzie można na chwile podpiąć i sprawdzić jak na moim będzie

  5. #5
    Użytkownik Awatar lobuz52
    Dołączył
    Jun 2007
    Imię
    Marcin
    Auto
    już nie Honda :(
    Skąd
    Mińsk Maz.
    Posty
    169

    Domyślnie

    sprawdziłem co potrafiłem wg. tego manuala i wyszły dwie rzeczy:
    1.str23-c-28 "sprawdzanie obwodu zapłonnika c.d." punkt 6 czyli "sprawdzić obwód między przewodem BLU1 a masą. Obwód powinien być zamknięty" - no i u mnie nie jest
    2.str 23-c-26 "sprawdzanie cewki zapł." u mnie jest TEC no i obwód niskiego napięcia u mnie jest 1,1 omów a powinno być maks. 0,77
    Gorzej wygląda wg mnie ta pierwsza sprawa ale nie wiem jakie jest rozwiązanie tego.

    Cytat Zamieszczone przez przepity Zobacz posta
    w razie co przy weekendzie jak czas i pogoda pozwoli będę nawiedzał pewno x-tygryska-x wiec będzie można na chwile podpiąć i sprawdzić jak na moim będzie
    Chętnie skorzystam jak będzie możliwość i jeśli nie uporam się z tym do piątku.

    Jeszcze takie pyt. moduł wymienia się poprzez odkręcenie dwuch śrubek pod nim?

    Z książki "sam naprawiam" podałeś wartości rezystencji ale niestety nie wiem jak to się mierzy
    Ostatnio edytowane przez lobuz52 ; 03-06-09 o 18:53

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    May 2005
    Imię
    Przemek
    Auto
    eg4/ej9
    Skąd
    Brwinów
    Posty
    313

    Domyślnie

    Cewka zapłonowa
    odkręcić dwa wkręty mocujące okrągłe złącze przewodu czarno-żółtego zacisku "a(+)" i kwadratowe złącze przewodu biało-niebieskiego zacisku "b(-)"
    przyłożyć końcówki pomiarowe omomierza do zacisków uzwojenia pierwotnego ( "a" i "b") zmierzyć rezystencje i porównać z wartością z danych technicznych.
    przyłożyć końcówki do pomiarowe omomierza do zacisku uzwojenia wtórnego cewki zap. ( tn czubek wystający ze sprężynka o ile dobrze pamiętam) zmierzyć i porównać...
    w razie uzyskania niewlasciwej wartosci rezystencji uzwojenia pierwotnego lub wtornego nalezy wymienic cewke zaplonowa.
    ICM

    zapłon w pozycji ON sprawdzić napięcie miedzy środkowym zaciskiem modułu sterowania zapłonu ( zacisk przewodu czarno-żółtego) i masa nadwozia napięcie powinno odpowiadać wartości napięcia akumulatora. jeśli nie ma napięcia sprawdzić obwód miedzy czarno-żółtym przewodem i wyłącznikiem zapłonu.
    przy zapłonie w pozycji on sprawdzić napięcie miedzy zaciskiem modułu sterowania zapłonu połączonym z przewodem biało-niebieskim i masa nadwozia. napięcie powinno odpowiadać wartości nap. aku.
    jeśli nie ma napięcia sprawdzić obwód pomiędzy odpowiednimi przewodami a cewka. sprawdzić rezystencje obwodu miedzy przewodem bialo-niebieskim i przewodem niebieskim na złączu modułu sterowania zapłonu która powinna wynosić 1,1 do 3,3 kOm
    jeśli podczas sprawdzania uzyskano niewłaściwe wartości choćby jednego z mierzonych parametrów należy wymienić moduł sterowania zapłonu


    uff. trzeba zreperować skaner ;/
    mam nadzieje ze to pomoże

    odezwij się na gg:1509271 (często ukryty) to będzie szybciej

  7. #7
    Użytkownik Awatar lobuz52
    Dołączył
    Jun 2007
    Imię
    Marcin
    Auto
    już nie Honda :(
    Skąd
    Mińsk Maz.
    Posty
    169

    Domyślnie

    jutro jeszcze podejdę do tego. Może od znajomego załatwię sobie aparat. Wielkie dzięki za pomoc przepity

  8. #8
    Użytkownik Awatar barnie
    Dołączył
    Sep 2007
    Imię
    Bartek
    Auto
    DC2 i CL9
    Skąd
    Sierpc
    Posty
    1,630

    Domyślnie

    Pisałem, już w jednym wątku, że mam problem z "pyrkaniem" z tłumika na biegu jałowym, jak silnik jest ciepły :/ Świece nowe, kopułka i palec też, kable sprawdzone, zawory i zapłon ustawione... sam nie wiem co może być przyczyną, sprawdzę jeszcze cewkę i sam moduł zapłonowy może tam leży przyczyna. Myślałem jeszcze nad wyczyszczeniem przepustnicy i silniczka krokowego (chociaż już raz go czyściłem jakieś 25 tys. km temu, więc nie wiem czy już zdążył się zabrudzić?). Podejrzewam jeszcze, że może tłumik końcowy się przepalił, ale pewności nie mam

    Właśnie sprawdziłem rezystancję cewki według manuala przy temperaturze 20 stopni celcjusza powinny być wartości:

    Obwód niskiego napięcia
    (między końcówkami A i B)
    0,63 - 0,77 Ω - mam odpowiednio 1,1 Ω
    Obwód wysokiego napięcia
    (między końcówką A i końcówką wysokiego napięcia)
    12,8 - 19,2 kΩ - mam odpowiednio 15,85 kΩ

    Jak widać wartość rezystancji w obwodzie niskiego napięcia wykracza poza normę. Czy zatem cewka jest na 100% winna temu "pyrkaniu". Warto ją wymieniać w ciemno?

    Gdzie jeszcze można szukać przyczyny? Po tych wszystkich operacjach jest sens robić reset ECU?

  9. #9
    Użytkownik Awatar lobuz52
    Dołączył
    Jun 2007
    Imię
    Marcin
    Auto
    już nie Honda :(
    Skąd
    Mińsk Maz.
    Posty
    169

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez barnie Zobacz posta

    Właśnie sprawdziłem rezystancję cewki według manuala przy temperaturze 20 stopni celcjusza powinny być wartości:

    Obwód niskiego napięcia
    (między końcówkami A i B)
    0,63 - 0,77 Ω - mam odpowiednio 1,1 Ω
    Obwód wysokiego napięcia
    (między końcówką A i końcówką wysokiego napięcia)
    12,8 - 19,2 kΩ - mam odpowiednio 15,85 kΩ

    Jak widać wartość rezystancji w obwodzie niskiego napięcia wykracza poza normę. Czy zatem cewka jest na 100% winna temu "pyrkaniu". Warto ją wymieniać w ciemno?

    Gdzie jeszcze można szukać przyczyny? Po tych wszystkich operacjach jest sens robić reset ECU?
    Mam takie same wartości więc albo oboje mamy żle albo mamy prawidłowe wartości tylko jest trochę zimniej.
    Ja od siebie dodam że nie mam napięcia na biało-niebieskim przewodzie który wchodzi do aparatu, a wg.manuala powinno być

  10. #10
    Użytkownik Awatar barnie
    Dołączył
    Sep 2007
    Imię
    Bartek
    Auto
    DC2 i CL9
    Skąd
    Sierpc
    Posty
    1,630

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez lobuz52 Zobacz posta
    Mam takie same wartości więc albo oboje mamy żle albo mamy prawidłowe wartości tylko jest trochę zimniej.
    Całkiem możliwe, że cewki są u nas dobre, ciekawe jak mają inni - dobrze by było gdyby ktoś jeszcze zmierzył i napisał ile ma, najlepiej w autkach z takimi samymi silnikami.
    Cytat Zamieszczone przez lobuz52 Zobacz posta
    Ja od siebie dodam że nie mam napięcia na biało-niebieskim przewodzie który wchodzi do aparatu, a wg.manuala powinno być
    Akurat tych przewodów wchodzących do modułu zapłonowego nie badałem.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •