Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: D15b2 ------>d14a4

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2011
    Posty
    3

    Domyślnie D15b2 ------>d14a4

    Jestem nowy więc witam wszystkich
    Mam takie pytanie
    A więc mam Honde Civic V d15b2 niestety okazało sie ze silnik jest na wykończeniu ;( a chcialbym jeszcze tym autkiem pojeździć i teraz mam problem mam do kupienia silnik z hondy civic VI d14b4 silnik jest zdorwy zalany olejem 5W40 i od dobrego znajomego wiem jak chodzi bo jeżdziłem nią przed kraksa. Kolega zakończył życie hondy na latarni i skasowal cały tył a przód nieruszony wiec silnik jest w stanie idealnym. I teraz zastanawia mie czy można przelożyc ten silnik do mojej Hani ??? czy też trzeba przełożyc ze szkrzynia calym osprzetem czy wystarczy sam goły silnik??
    Robił może ktoś juz takiego swap'a ??

  2. #2
    Użytkownik Awatar psycholoog
    Dołączył
    Oct 2009
    Auto
    EJ2
    Skąd
    WSK
    Posty
    120

    Domyślnie

    mozna to przelozyc. Ale bedziesz mial w choooy modyfikacji z wiazka i innymi *******ami. Wiec lepiej sie zastanow czy to wogole ma sens? No chyba ze chcesz zrobic d14a4 na osprzecie b2 bo tak sie tez da, ale to juz wogole bedzie hardkor

  3. #3
    Użytkownik Awatar Inside4
    Dołączył
    Jun 2010
    Imię
    Darek
    Auto
    Suzuki sv650s
    Skąd
    Olkusz
    Posty
    3,596

    Domyślnie

    To chyba nie ten dział

  4. #4
    Użytkownik Awatar Crisek
    Dołączył
    Jan 2009
    Imię
    Krzysztof
    Auto
    Saab 9-3 2.0T
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,186

    Domyślnie

    Tak to jest jak ktos nowy nie zobaczy co gdzie jest na forum.

    The End

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2008
    Imię
    Piotrek
    Auto
    Green EJ6 D16Y7
    Skąd
    Dretyń
    Posty
    166

    Domyślnie

    Fakt nie ten dział. Możesz włożyć sam słupek (blok z głowicą) a osprzęt zostawić ten co masz. Na pewno nie będzie chodzić gorzej niż teraz, wg. mnie rozsądniejsze wyjście niż szukanie D15 czy też jego remont. Tylko pamiętaj że musisz mieć lewą górną łapę od 6gena bo jest inne mocowanie! Reszta p&p. Sam zrobiłem coś takiego u siebie i jestem zadowolony z tą różnicą że mam osprzęt z Z6 :]
    Ostatnio edytowane przez pyrek ; 14-02-11 o 14:19

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2011
    Posty
    3

    Domyślnie

    sry co to znaczu p&p ?? i wszystko bedzie pasować ?? szkrzynia tez ??

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2008
    Imię
    Piotrek
    Auto
    Green EJ6 D16Y7
    Skąd
    Dretyń
    Posty
    166

    Domyślnie

    p&p -> plug & play. Tak wszystko pasuje oprócz łapy o której wspomniałem, kupujesz słupek oraz tą jedną łape, robisz swapa i jeździsz bezawaryjnie :]

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2011
    Posty
    3

    Domyślnie

    a rozrzad to razem ze słupkiem bedzie ???

  9. #9
    Użytkownik Awatar zakit
    Dołączył
    Aug 2009
    Imię
    Mateusz
    Auto
    Silvia S12/Laguna
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    3,751

    Domyślnie

    nie - osobno, rozrzad jest bagazniku...



    wszystko jest w porzadku jak bylo napisane wyzej. jedyne co to lapa, w silnikach z 6gen lapa jest inaczej przykrecana. nie wiem czy nie da sie jej zastapic jakos, ale lepiej ja miec niz nie miec.

  10. #10
    Użytkownik Awatar pakerromek
    Dołączył
    Mar 2009
    Imię
    romek
    Auto
    civic v gen hb
    Skąd
    świętno
    Posty
    214

    Domyślnie

    łape bedziesz miał od swojego d15b2 i wszystko

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •