Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opętany szyberdach - sam się otwiera/zamyka (EG8)

gonzobizarro
04-02-11, 03:13
Mój sedes ma dziwną przypadłość - otóż szyberdach lubi się czasem sam otworzyć lub zamknąć, w trakcie jazdy lub na postoju z włączonym zaplonem. Bez różnicy czy jest uchylony do góry, całkowicie zamknięty/otwarty czy odsunięty do połowy.

Nigdy się sam nie uchyla do góry. Zawsze albo się całkowicie otwiera albo zamyka. Nie dzieje się to często i w lecie było to nawet dosyć śmieszne, jednak przestało mnie bawić po tym, jak mi wpadło pół kilo śniegu za kołnierz...

Oczywiście może to być wina przełącznika (jakieś zwarcia na stykach?) lub któryś przekażnik wariuje (ale który?)
Studiowałem service manuala i wiem, że w sedanie oprócz dwóch przekaźników pod deską rozdzialczą jest też jakiś przełącznik obok silniczka, ukryty za podsufitką. Przez ten przełącznik nie jestem w stanie ogarnąć schematu elektrycznego z manuala..

Zanim zacznę wszystko rozbierać i wymieniać części na oślep, czy któremuś (bądź którejś) z Was, drodzy towarzysze (towarzyszki), zdarzyło się kiedyś coś podobnego?

skolopendra
04-02-11, 09:04
Opętany szyberdach

tu tylko egzorcyzmy mogą pomóc :)

sivy
04-02-11, 10:16
moze on działa na zasadzie myśli ?heheh
ciekawy przypadek ;)

Saiti
04-02-11, 10:34
Po księdza!
Poza tym - bardzo dobrze, że dostałeś tym śniegiem (Jeśli to był zalegający na dachu a nie padający) a nie ktoś inny! strasznie tego nie lubię. Wczoraj musiałem przyhamować, bo na zakręcie fruuu biała chmura z Citroena C4. Poza tym - trzeba by znaleźć schemat instalacji szyberdachu - to raczej nie będą kable czy coś, tylko jakiś sterownik, tak mi się wydaje.

Heiner
04-02-11, 14:05
Sprawdz tez mase, bo czasami daje to takie "demoniczne" efekty ;)

Muzyk-Grzes
04-02-11, 14:13
moze on działa na zasadzie myśli ?heheh
ciekawy przypadek ;)

To musi być jakis przekaz na przekaźnik i to zapewne myślowy oparty na tej technice http://www.youtube.com/watch?v=F9G-gCScmRM

ps: Sorry ,ale nie mogłem się powtrzymac od napisania tego :)

gonzobizarro
04-02-11, 15:55
Wiedziałem że mogę liczyć na Waszą fachową pomoc :)

Ponieważ bliżej mi do agentki Scully niż do foksa Mulder'a, w duchy nie wierzę i dążę do naukowego wytłumaczenia tego zjawiska.

Dla ułarwienia, na rysunku poniżej zaznaczyłem na czerwono podejrzane w/g mnie elementy. :p Co Wy na to?

http://i53.tinypic.com/2lnkcjc.jpg

A tak na poważnie, czy znajdzie się na Forum ktoś, kto ogarnia jak działają te 2 przełączniki OPEN/CLOSE i TILT/CLOSE ? Co je przełącza, kiedy i jak? One są przecież ukryte nad podsufitką...

piroman
04-02-11, 16:31
przełaczniki masz w desce rozdzielczej, przekażniki pod deską, silniczek pod podsufitką,
proponuję odpiąć całkowicie wtyczke od przełączników i pojeździć tak przez jakiś czas, jeśli problem się pojawi tzn. że to nie wina przełacznika,
potem można to samo powtórzyć z przekaźnikami, moze tym tropem do czegoś dojdziesz :D

kupeja_style
04-02-11, 16:34
miałem ten sam problem we właczniku robiło sie zwarcie kupiłem drugi i przeszło odrazu :)
kup włącznik i po problemie

gonzobizarro
04-02-11, 16:55
Ale w sedanie są podobno jeszcze takie dwa małe niedostępne przełączniki nad podsufitką, serio (jest to pokazane w manualu, ale nie będę ściągać specjalnie sufitu żeby się o tym przekonać, hehe). To one mnie zbiły z tropu.

@piroman - to dobry pomysł i sposób na sprawdzenie, czy to faktycznie wina przycisku od szyberdachu (jak sugeruje z doświadczenia kolega kupeja-style).
Też chciałem zacząć od wymiany tego przycisku, ale wolałem najpierw zapytać.
Wielkie dzięki dla Was za poradę. Chyba mozna temat póki co zamknąć..