Zobacz pełn± wersję : D16Z6 a uszczelka Y8
freelanc3r
03-02-11, 12:44
Wiele opinii czytalem ze warto montowac uszczelke Y8 pod glowice D16Z6
ile w tym prawdy??
i czy sila dokrecenia glowicy (73) sie zwiekszy jak sie wsadzi ciensza uszczelke (Y8) ??
podobno s± takie same te uszczelki.
podobno takie same . ja do minime w3 -> z6
Załozyłem od y8 (niby taka sama ) a jak sie okazało po przczytaniu zamieszczonej ulotki ma grubosc 0.7 mm a nie 0.8 ja z6. Ciensza = lepsza bo CR rosnie. Nie pamietam jak z siła dokrecania ale napewno pisze na uszczelce.
freelanc3r
03-02-11, 13:14
Ogolnie nie dopsialem ze uszczelka jzu dawno u mnie lata, ale mam lekkie watpliwosci
zimny silnik jest glosny, wydaje sie ze stuka.... i mnie naszlo ze moze ma spalanei stukowe. Aczkolwiek jest na dotarciu (a raczej juz konczy) i moze to tez zawory do wyregulowania. Dzis dalem do mechanika auto by wszystko mi ladnie sprawdzil z silnikiem, ale spytal mnei czy glowica byla dokrecana mocniej bo wg niego chyba powinno sie dokrecic mocniej jak sie dalo ciensza uszczelke.
watpie, ja pare tysiecy km temu skreciłem jak papierek pisze i jak narazie jest git.
Na zimnym silniku normalne ze głosniej chodzi bo wtedy jest luz zaworowy wiekszy niz na ciepłym i własnie zawory klepia
freelanc3r
03-02-11, 13:36
tylko wydawalo mi sie ze kiedys (przed remontem) dzialal ciszej i podczas jazdy tez inny dzwiek
ale ok, poczekam co mechanik okresli i najwyzej bedziemy glowkowali. Najgorsze jest to ze jako amator oddalem glowice do planowania i nie wiem kompletnie ile mi ja zplanowali, chociaz chyba mowil z bardzo malo... ale to pojecie wzgledne :/
nie s±dze abys mial spalanie stukowe po wsadzeniu tylko cienszej uszczelki i delikatnym splanowaniu...
mog± ci stukać kasowniki vtec na zimnym
freelanc3r
03-02-11, 16:34
zawory wyregulowane (byly neizle rozregulowane)
ogolnie to na zimnym dodatkowo mzoe halasowac pompa wody czy cos takiego, mechanik powiedzial ze pasek jest lekko naciagniety i po prostu go deliaktnie slychac.
Mam tez dziurawy kolektor wydechowy ;)
zobacze jak mi silnik ostygnie czy cos sie zmienilo.