PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne szumy tylko przy jednolitej prędkości.

skuri
01-02-11, 23:30
Witam. Problem polega na wyraźnym szumieniu z okolic tylnej osi. Szum(podobny do ząbkowania opon) następuje przy bardzo niskich prędkościach rzędu od 50-100km/h. Powyżej ustępuje. Sprawdziłem luz na łożysku-wydaje się ok. Żonglerka opon,powtórne wyważenie kół a w końcu wymiana na nowe opony nie dała kompletnie żadnych efektów. Auto nie ściąga, nie drze opon. Co obstawić?

Marecki
02-02-11, 00:51
QUOTE=skuri;1234725]następuje przy bardzo niskich prędkościach rzędu od 50-100km/h.[/QUOTE]
Z pełnym szacunkiem, ale jakie to są dla Ciebie wysokie prędkości?

skuri
02-02-11, 09:37
Nazwijmy je autostradowe, więc powiedzmy powyżej 100km/h.

mickee
02-02-11, 10:23
A może masz po prostu głośne opony. Powyżej 100km/h zagłusza szum powietrza.

skuri
02-02-11, 13:21
A może masz po prostu głośne opony. Powyżej 100km/h zagłusza szum powietrza.

Sorry ale czytałeś to co napisałem?
Żonglerka opon,powtórne wyważenie kół a w końcu wymiana na nowe opony nie dała kompletnie żadnych efektów.

mickee
02-02-11, 14:31
Czytałem i wyobraź sobie, że mogłeś kupić tak samo głośne opony jak poprzednie. Albo mogli Ci wywarzyć kiepsko koła. Kolejna możliwość to dobrać się do tylnych zacisków i je przynajmniej skontrolować.

nikog0
02-02-11, 20:27
ja kiedyś miałem takie opony, które głośne były, też myślałem że to łożysko itd...
Ale może po prostu coś dmucha do bagażnika (chciażby przez otwór wentylacyjny, bo się guma odchyliła), albo uszczelka w tylnych drzwiach coś nie tak czy tylnych szybach, bagażniku...

skuri
03-02-11, 10:27
Panowie. Opony przełożyłem łącznie 2 komplety czyli 8 sztuk. Skoro obstawiamy opony to dlaczego z tyłu by huczały a po przełożeniu na przód już nie? Dla opony to bez różnicy czy huczy na osi przedniej czy tylnej. Zaciski są w porządku. Klocek nie "trzyma"-tarcza się nie nagrzewa nadmiernie-wszystko wydaje się prawidłowo. Klapę też obstawiałem, sprawdziłem szczeliny itp. Sądziłem że może lotka na klapie jest luźna, ale też nie. Jak przyjdzie wiosna i trochę wolnego czasu to chyba rozbiorę cały zawias z tyłu, definitywnie to "coś" z okolic zawieszenia-kół. Szału można dostać:mad:

nikog0
03-02-11, 18:17
Przychodzi mi jeszcze jedna rzecz do głowy: pod tylnymi siedzeniami (na granicy z bagażnikiem) jest taka okrągła pokrywka z uszczelką nad bakiem (od przewodów, które zapewniają wskazanie poziomu paliwa w baku), może popuściły się śrubki (są 3) albo uszczelka wypadła, skruszyła się...