Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poduchy silnika ?

Zbyszek
21-04-05, 22:59
Witam,
moze ktorys z kolegow spotkal sie z taka sytuacja.
Od pewnego czasu po odpaleniu rano silnika i ruszeniu, slychac stuki z przodu (w
okolicy napedu) stuk nie jest zbyt glosny i nie metaliczny. Szczegolnie
wystepuje przy ruszaniu i gwaltownym przyspieszeniu. Myslalem, ze moze przeguby
i odwiedzilem ASO. Fachowcy sprawdzili jezdzac w kolko (jak na zlosc przy
mechaniku objaw zniknal) rozebrali przeguby, dosmarowali i stwierdzili, ze
przeguby spoko. Wiec pojechalem do domu. Rano przy ruszaniu znowu to samo
(ciekawe, ze jak troche pojezdze to stuki zanikaja). Ale dzisiaj cos mnie
zastanowilo. Po odpaleniu silnika i dodaniu gwaltownie gazu na luzie, uslyszalem
ten sam stuk. Powtarzal sie przy powtornych probach gwaltownego zwiekszania
obrotow. Dlatego pomyslalem, ze to moze poduszka silnika ?
Sam kombinuje bo w ASO jak sie im nie powie co nawalilo to sami nic nie moga
wymyslic :-(

LIO
21-04-05, 23:01
no, ale co to tylko na zimnym silniku poduchy po odpaleniu auta, a potem juz nie ? :?

Zbyszek
21-04-05, 23:26
własnie, najbardziej slychac jak zimny. Jak sie rojezdzi to prawie wcale. Dlatego u mechanika wyszlo tak jakbym cos "sciemnial"

Kvasir
22-04-05, 00:14
Jeżeli będziesz chciał kupować te poduchy to daj znać. Mogę zaoferować od 10% do 20% upustu w porównaniu z cenami detalicznymi.

kenny
22-04-05, 02:56
no, ale co to tylko na zimnym silniku poduchy po odpaleniu auta, a potem juz nie ? :?

U mnie jest tak samo. Po prostu jak się jedzie to się mniej szarpie silnikiem niż przy ruszaniu lub kreceniu na luzie.

juniorohw
22-04-05, 03:06
no, ale co to tylko na zimnym silniku poduchy po odpaleniu auta, a potem juz nie ?

U mnie jest tak samo. Po prostu jak się jedzie to się mniej szarpie silnikiem niż przy ruszaniu lub kreceniu na luzie
Ja mialem cosik podobnego. Poszla mi jedna poduszka jak sie okazalo. A nie slychac na gorącym silniku bo guma przy poduszce sie rozgrzewa i lepiej trzyma silnik (dlatego objawy u mechanika ustaly :D )

hosi
22-04-05, 07:23
Po prostu jak się jedzie to się mniej szarpie silnikiem niż przy ruszaniu lub kreceniu na luzie.
Jeśli to poduchy, to powinno stukać obojętnie czy po odpaleniu zimnego czy ciepłego. Aczkolwiek jak wiadomo większą kulturę pracy ma ciepły silnik, więc na ciepłym może mniej słychać.

Zbyszek
22-04-05, 10:56
A ile takie poduchy kosztuja ? no i wymiana (samemu sie tego nie zrobi)

LIO
22-04-05, 11:12
wymiana poduch to zadna filozofia. Trzymaja sie na 2-3 srubach i jesli masz do okola komplet, razem 5szt, to wykrecenie jakiejkolwiek jednej nie wymaga nawet podparcia silnika. Zalezy jeszcze która poducha. Obstawiam ze któras z dolnych pod podluznicami (pod skrzynia, albo obok miski olejowej). Koszt takiej poduchy od 100-200zl

hosi
22-04-05, 11:25
Ta przy skrzyni ok. 110zł

boomer
22-04-05, 12:36
Jeżeli będziesz chciał kupować te poduchy to daj znać. Mogę zaoferować od 10% do 20% upustu w porównaniu z cenami detalicznymi.
Czlowieku w kazdym watku na technicznym piszesz ze mozesz cos zalatwic, sprzedac itd. To nie gielda samochodowa a na ogloszenia na tym forum przeznaczone jest inne miejsce. Weekendu na tym forum nie przezyjesz bo dostaniesz za takie akcje max ostrzezen i bana...