Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stukanie w kole

bolek22
17-01-07, 19:20
Mam pytanie. Od pewnego czasu (2 dni) stuka mi cos w prawym przednim kole. Niezaleznie od predkosci i od skrecania kierownica. Jako ze jesem dobrym obserwatorem :D zauwazylem ze jesli wcisne delikatnie hamulec stukanie ustaje. Mam honde civic 1.3, gdyby to komus pomoglo. Prosze o pomoc bo ze mnie taki mechanik jak z koziej........., ale chcialbym wiedziec co jest nie tak.

gdraco
17-01-07, 21:26
a przyznaj się tak szczerze, szukałeś w ogóle czy już coś takiego nie było?

prawdopodobnie przegub do wymiany
od razu wymień oba

pozdro

bolek22
18-01-07, 13:39
szukałem ale to nie pasuje chyba zabardzo do przegubu. No bo na forum pisze ze jak przegub jest siadniety to stuka przy ruszaniu i przy skrecie kierownica. A mi stuka w tym kole niezaleznie od tego wszystkiego razz z wiekszym natezeniem a raz z mniejszym. Wydaje mi sie ze moze cos z tacza hamulcowa jest nie tak, tyle ze ja sie moge tylko domyslac (brak odpowiedniej wiedzy z tej dziedziny) :)

mozes
18-01-07, 14:01
Przednie koło na podnośnik odpalasz auto wrzucasz dwójke i puszczasz sprzęgło a druga osoba nasłuc**** przy kole co to może być a możesz też ty wysiąśc z auta pod warunkiem , że masz pewność że stabilnie stoi na podnośniku

delSol
18-01-07, 14:20
zacznij od dokrecenia koła

bolek22
18-01-07, 17:24
moze sprecyzuje dokladniej to stukanie. Bardziej jest to cos w rodzaju tarcia czegos o cos.:) Raz trze mocniej, a raz prawie wogole tego nie slychac.

mozes
18-01-07, 17:42
moze sprecyzuje dokladniej to stukanie. Bardziej jest to cos w rodzaju tarcia czegos o cos.:) Raz trze mocniej, a raz prawie wogole tego nie slychac.
może jakiś luz na łożysku, tarcza obciera o osłonę na zwrotnicy

zako
18-01-07, 21:20
Mam pytanie. Od pewnego czasu (2 dni) stuka mi cos w prawym przednim kole. Niezaleznie od predkosci i od skrecania kierownica. Jako ze jesem dobrym obserwatorem :D zauwazylem ze jesli wcisne delikatnie hamulec stukanie ustaje. Mam honde civic 1.3, gdyby to komus pomoglo. Prosze o pomoc bo ze mnie taki mechanik jak z koziej........., ale chcialbym wiedziec co jest nie tak. Ale napisz dokładniej w jakich warunkach to stuka(na nierownościach czy na równej drodze,czy czestotliwosc zwieksza sie wraz z predkoscia auta)I zdecyduj sie czy stuka czy ociera bo to dwie rózne sprawy.Sam napisałes że po wciśnieciu hamulca ustaje wiec do dzieła-zacznij od rozebrania i wyczyszczenia zacisku,sprawdz blaszki dociskające,sprawdz zamocowanie oprawy zacisku i blaszanej osłony tarczy hamulcowej,zbij rant z tarczy.Powodzenia

bolek22
19-01-07, 15:23
zdecydowanie ociera. dzis zabieram sie za robote.

qba206
19-01-07, 18:35
:aloha:

wojtaspan
19-01-07, 20:37
a moze to wina tarczy lub klocków,sprawdz to lepiej:)

skorupa
19-01-07, 20:51
Ja też tak miałem. Wymieniłem klocki i przeszło. Tam jest taka blaszka-kontrolka, jak klocki są zjechane to trze.

majkelfu
18-11-10, 21:52
ja mam taki problem wlasnie :/ dzisiaj sie pokazal. jest sporo rdzy na brzegu tarczy i sobie odpada. ale to chyba nie to. jutro zdejme kolo i zobacze moze cos po prostu obciera bo wpadlo miedzy tarcze :p w kazdym razie nasila sie przy predkosci (tj prawie nie slychac przy przyspieszaniu i przy lekkim docisnieniu hamulca przestaje. mozliwe ze jest luz lub klocek sie obluzowal i kantem trze o tarcze ktora nawiasem mowiac prosta w 100% nie jest.

na razie dokrecilem kolo mocniej, bo cos sie obluzowaly sruby (akurat tylko na tym jednym kole...) zobaczymy jutro jak bedzie, bo jak bedzie dalej tarlo to ide do mechanika...

dokladniej: chrobocze cyklicznie tak jka kornik w drewnie, tylko glosniej. albo tak jak taki DUUUUUZY kornik :D
btw w tym samym klole przegub robi juz czasami bo czasami ale stuk przy zatrzymaniu i ruszaniu.

edit:
no narazie przestalo, przegrzebalem w tarczy (sporo rdzy spadlo z brzegu...). ale glownie dokrecilem kolo. i ucichlo narazie :)
przejechalem troche i hamowalem zeby tarcze sie rozgrzaly, i cisza spokój :)

za to zeby sluchac wylaczylem nawiew i radio... skrzynia szumi strasznie :p i zawory beda do regulacji bo cos tez mi sie wydaje ze troszke za glosno choda.