PDA

Zobacz pełną wersję : co o tym sadzicie??

..::szczur::..
17-01-07, 17:31
na poczatku lutego chce kupic wzmacniacz i sobwoofer na allegro znalazlem taki o to zestaw
http://www.allegro.pl/item157270103_blaupunkt_gtb_300_hp_gta_4_special_4 _kan_gwaran.html co o tym sadzicie?? ewentualnie cos oddzielnie kupic jak macie jakies inne pomysly to piszcie cena w jakiej chce sie zamknac to 500zl za komplet

NFS
17-01-07, 20:03
carpower hpb602(okolo 249zł) + Ravemaster BSW104II(okolo 240zł)

skrzynie zrób sam z mgf okolo 22mm.

17-01-07, 20:15
NFS, wole kupić już gotowy zestaw i na gwarancji z tego względu że przy moich zdolnościach elektronicznych poszło by coś z dymem

NFS
17-01-07, 21:06
carpower nowy na gwar z allegro.

ravemaster nowy na gwar z ravixaudio.pl

skrzynke mozesz tez kupic gotowa, a przykrecic głosnik chyba umiesz? ;)

zreszta "gotowy zestaw" oznacza tylko tyle ze kupujesz wzmaka i suba od tego samego kolesia. tak sie zastanawiam, jak chcesz to wszystko podłaczyc w samochodzie nie posiadajac zadnych zdolnosci elektronicznych??

Zbenek
18-01-07, 22:01
NFS, no, no, :) dobrze prawisz. Zestaw prawie jak mój. Ja mam HPB 604 + Ravemaster 104 I, nie II (trochę tańszy, II-ki nie było). Skrzynia z mdf-u wyszła chyba coś ok. 90 zl i dobrze ją zrobić tak jak producent głośnika poleca. 30L + bass-reflex 6x15cm. Tylko, że 500 zł przekraczamy.

..::szczur::.. Może zapytaj w Ravix-ie o BSW104I jak mają to może nadal taniej.

NFS
19-01-07, 12:13
niee!! bsw104I to zupełnie inny głosnik! ma mniejszy skok, wyzsze fs i gra bardziej płytko od serii 104II!

Zbenek
19-01-07, 14:37
NFS, dzięki za uświadomienie. W takim razie w Ravix-ie wprowadzili mnie w błąd. Na BSW104II nie czekałem tylko z tego powodu, że "to praktycznie ten sam głośnik" :( Ale i tak podoba mi się jak gra...

19-01-07, 20:35
mam sasiada elektryka samochodowego wiec jakie kolwiek sprawy tego typy robi mi za pol ceny co do tego carpower i Ravemaster zastanowie sie jutro dzis juz jestem wykonczony po pracy :/ porownam parametry itp ;)

Aquarius
19-01-07, 23:38
A ja mam taka skrzynke...w media markt kosztowala mnie 199zl w promocji...gra pod wzmakiem magnata (parametrow nie pamietam dokladnie ale w mostku ma chybe cos kolo 350albo 400W..cos na tym poziomie) i jestem baaardzo zadowolony a jestem dosc wybredny jesli chodzi o sprzęt...miałem dobrany do niej na poczatku wzmak blaupunkta ale niestety skonczyl sie po tygodniu...kilka razy za mocno podbilem radiem (sony) i za ktoryms razem nie wytrzymal...magnacik daje rade juz od 3 czy 4miesiecy. Pozdrawiam! wzmak magnata kosztowal mnie cos kolo 250zl. Ale wzmac z linku mysle ze tez ładnie wysteruje skrzynke..

spychu
20-01-07, 13:06
Ja propomuuje Helix DeepBlue 10 (300-350zł) + Mac Audio MP2000 2-kanały w mostku (ok 300zł) czyli mamy 600zł a naprawdę gra bardzo fajnie. Aż ludzie z dużo lepszym sprzętem od mojego są zaskoczeni jak to gra.

ParanojA
24-01-07, 23:30
Widze ze kolega NFS dobrze prawi :)
To bardzo dobre głosniki zwłascza w stosunku do ceny.
Niedawno montowałem skrzynie na dwóch rev'ach 15'' ;) - szybe wywala.

PS. Najlepiej dobrze przeliczyc i samemu zabudowe zrobic.

PS2. głosniki glaupunkta sa do d.......... Ta firma robi dobre wzmacniacze i nienajgorsze radia ale na głosnikach sie nie zna.

spychu
25-01-07, 20:55
Niedawno montowałem skrzynie na dwóch rev'ach 15'' ;) - szybe wywala.
Biedne auto i uszy tych co w nim siedzą. Przecież to wogóle nie gra tylko daje ciśnienie.

PS2. głosniki glaupunkta sa do d.......... Ta firma robi dobre wzmacniacze i nienajgorsze radia ale na głosnikach sie nie zna.
Wzmacniacze Blaupunkta są bardzo liche a radia to w ogóle porażka więc nie wiem skąd wziąłeś takie teorie :piwo2:

NFS
25-01-07, 21:52
Przecież to wogóle nie gra tylko daje ciśnienie.

skad wiesz, słuchałes ktoregos Ravemastera z serii blue?

Wzmacniacze Blaupunkta są bardzo liche a radia to w ogóle porażka więc nie wiem skąd wziąłeś takie teorie :piwo2:

wzmaki blaupunkta przez dłuzszy czas były uznawane za dobre propozycje jako budzetówki bo za okolo 200zł dostawałes okolo 160W. teraz w klasie budzetowej mozna dostac duzo wzmakow o podobnym stosunku mocy do ceny wiec bloupunkt juz nie jest taka "gorącą bułeczką" ;)

spychu
25-01-07, 21:59
skad wiesz, słuchałes ktoregos Ravemastera z serii blue?
Nie słuchałem, i nie zamierzam bo dla mnie głosniki powyżej 30cm nie nadają sie do codziennego słuchania muzyki.

Może innaczej, nadają ale zależy dla kogo. Napewno nie dla mnie.

NFS
26-01-07, 10:51
hehee, wlasnie o to chodzi, popatrz na parametry tego głosnika(Ravemaster BSW154II http://www.ravixaudio.4web.pl/index.php?lang=pl&str=1&mka=3&his=2&kat=189&pid=36&par=1) Zwróć uwage na stosunek BL do mms.
Tu masz troche opinii na jego temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic387024-0.html

Jego magia polega na tym ze jest szybszy od niejednego suba 12" co oznacza w praktyce ze jest własnie do słuchania muzyki.

spychu
26-01-07, 12:15
Chciałbym go porównać do mojego JL'a 10W-0 jakiego mam w Omedze i wtedy by wyszło jaki jest szybki i dynamiczny :)

No ale nie o to chodzi. Chyba nie przekonam się nigdy do głośników powyżej 30cm.

Na szybkość i dynamikę basu nie wpływają jedynie parametry głośnika lecz i wzmaka, ale o tym chyba dobrze wszyscy wiemy :)

ParanojA
27-01-07, 16:21
Głosniki nie miały cłuzyc do odsłuchu tylko do wytworzenie cisnienia.

A mówiac o wzmacniaczach mam na mysli głównie starsze serie.
Popatrzcie sobie np na takiego monobloka GTA 1300. Za bardzo dobre pieniadze mozna dostac 700W RMS stabilne przy 2 omach. Te wzmacnoiacze poprostu rzadza (za ta cene).

NFS
27-01-07, 16:56
spychu,

własnie niedługo zrobie bude do tego BSW 154II i porównam go do takiego JLa(ktory siedzi w moim cifie).

ParanojA,

nie 700W a 450W RMS przy 2ohm.

ParanojA
27-01-07, 22:27
Przepraszam, rozpedziłem sie.