Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pęknięta szyba - wymiania - porada

rafsio
31-01-11, 17:22
Rok temu pękła mi szyba czołowa pod naklejką rejestracyjną i przez 1 rok dalej pęknięcia się nie powiększały.

Po około 3 miechach pojawiło się więcej pęknięć, ale nie aż tak żeby przeszkadzały, nie wychodziły po za naklejkę i nie było problemu z przeglądem.

Ale tydzień temu ( więcej dziur ) pęknięcie odżyło i poleciało prawie na środek szyby
http://img703.imageshack.us/img703/4328/55721577.jpg (http://img703.imageshack.us/i/55721577.jpg/)
Tak jak strzałka idzie

I teraz mam dylemat:
1. Kupić nową szybkę NordGlass ( zamiennik ) i wymienić - koszt 440 zł + GW + nowe spinki
2. Kupić używkę za około 150-300 + 120 wymiana
3. Nowej w ASO nie kupię, bo zawołali mi aż 1009zł!!

Co radzicie? I co o tym sądzicie?

A i co jest tym podtrzymaniem szyby w 5D? U nas gnije czy coś pęka tam pod szybą czy co to było?

U nas w serii był Sekurit ?

Lucas.FK2
31-01-11, 17:46
A ja Ci radze tak: zmień ubezpieczenie jak bedzie Ci sie kończyć to do PZU i tam wykup autoszybę( nie sprawdzają przy aucie nic)
Za jakieś 2 tygodnie pójdź i zgłoś. Masz za free nową przednią szybe.

snakes
31-01-11, 17:50
nie było problemu z przeglądem.
u mnie przy podobnym pęknieciu nie było mowy o przejściu przeglądu-, a szybkę wymieniłem na nowy zamiennik czyli pkt.1
Uważaj na policję,bo z taką szybą niemal na bank zabiorą dowód rejestracyjny

rafsio
31-01-11, 17:56
Ubezpieczenie kończy mi się dopiero 30 kwietnia, wiec jeszcze długo. A jak zamiennik to jakiej firmy?

szastal
31-01-11, 18:17
Kolega bubu262 zmieniał nie dawno przednią szybę po spotkaniu z kamieniem z pod tira to zagadaj do niego, mówił że coś około 400zl poszło.

rafsio
31-01-11, 18:47
Cena to ja wiem ile:) Pisze wyżej:)

Znalazłem jeszcze takie coś:
http://allegro.pl/honda-civic-95-01-5d-montaz-i1415066286.html

Tylko ciekawe jaka firma:
- PS GLASS,
- NORDGLASS,
- PILKINGTON,
- SECURIT SAINT GOBAIN

mickee
31-01-11, 19:13
Wydaje mi się, że producent nie ma takiego znaczenia. Nowa to nowa. Załóż przednią górną rozpórkę, pomaga na pękające szyby.
Ja bym brał tą z Allegro, cena zachęcająca.

rafsio
31-01-11, 19:19
Co ty nie powiesz:) Rozpórkę :) Mam VTi i mam w serii rozpóreczki i stabeczki, ale i tak szybka pękła, bo ta korozja pewnie na nóżkach podtrzymujących szybkę była. Wezmę tą z allegro pewnie, ale będę szukał firmy SECURIT SAINT GOBAIN , bo jak dobrze kojarzę to H ma takie seryjnie

mickee
31-01-11, 19:26
Upsss, ale walnąłem z tą rozpórką. :o Dopiero teraz luknąłem na "Auto". Ja wymieniałem w zeszłym roku i kupiłem Pilkingtona.

janisz
31-01-11, 20:06
Kup sobie używkę za 150zł i klej do szyb za 30zł, wyjmij starą, oczyść ładnie rdze, zachlap czymś antykorozyjnym i wklej sobie nową. Żaden zakład się do tego nie przyłoży tak jak Ty :)

sworek
31-01-11, 20:21
janisz, jeżeli ktoś nie ma "umiejętności manualnych" to może zrobić sobie więcej szkód niż najgorsi partacze.

Ja bym się decydował na zamiennik z gwarancją. Cena używki z montażem nie jest na tyle atrakcyjna, żeby na tym oszczędzić.

rafsio
31-01-11, 20:22
Używkę mogę kupić, ale na miejscu nie mam za 150zł, albo wysyłka jej za 100 zł albo czekać miecha aż sprzedawca będzie w Łódzkim, a do tej pory to mi to pęknięcie przejdzie przez całą szybę, i wole sam nie montować, tylko oddać do zakładu.

Pewnie zdecyduje się na zamiennik, ale poszukam firmy Securit.

Jeszcze się dopytam bo mam Mini Casco w PZU, a tam jest podane:

Ubezpieczenie Minicasco zapewnia wypłatę odszkodowania, gdy pojazd lub jego wyposażenie ulegną uszkodzeniu lub utracie, wskutek:
- nagłego działania czynnika termicznego lub chemicznego pochodzącego z zewnątrz pojazdu

Może uda się tą szybkę podciągnąć, że było zimno i chrupła:)

ygor
31-01-11, 20:25
nie baw sie w uzywki , skoro masz wybor zaplacic 300 albo 450 to ja bym sie nie wahał , tak to wydasz hajs na uzywke i bedziesz sobie plul w brode ze porysowana czy cus , a tak masz nowke , nowe wycieraczki kupujesz i kozak , zaden deszcz ci nie straszny , tylko potem nie pozwalaj myc nikomu na swiatlach , ja chcialem dac zarobc chlopakowi w wigilie , a teraz reke bym mu ucial ...

comatose
31-01-11, 20:30
Dokładnie tak jak pisze ygor - weź nówkę sztukę i ciesz się z komfortu jaki daje nowa szyba.

rafsio
31-01-11, 20:31
I tak zrobię, ale podpytam się to z tym PZU i poszukam firmy SECURIT SAINT GOBAIN ( bo ona była w serii? ).

dany88
31-01-11, 21:23
A ja Ci radze tak: zmień ubezpieczenie jak bedzie Ci sie kończyć to do PZU i tam wykup autoszybę( nie sprawdzają przy aucie nic)
Za jakieś 2 tygodnie pójdź i zgłoś. Masz za free nową przednią szybe.

też tak chciałem zrobić lecz niestety pracownik PZU mnie poinformował że coś się u nich pozmieniało i teraz mają jakiś nakaz z góry aby kontrolować szyby przy ubezpieczaniu i do jakiś swoich dokumentacji załączyć zdjęcia, tak czy inaczej próbować zawsze warto, może trafi się na kogoś uczynniejszego kto przymknie na to oko :p

rafsio
31-01-11, 21:53
Mi zrobili foto, przy ubezpieczaniu, to wtedy szyba była ok, to jak teraz poszła to powinno być łatwiej. Ale się spytam:)

snakes
31-01-11, 22:04
poszukam firmy SECURIT SAINT GOBAIN
uparłeś się;)

rafsio
31-01-11, 22:28
A bo poczytałem trochę, że te NORDGLASS, są miękkie, bardzo się rysują w porównaniu z innymi, a jak można mieć prawie OEM to czemu nie:)

reXio
31-01-11, 22:42
Securit to OEM. Nie wiem czy wszędzie, u mnie taka była.

Olej używki. Jak klej ściągnie to jest ryzyko że się rozwarstwi szyba.

Pilkington, Arva, Securit to moim zdaniem jedna cholera. Ogólnie szyby są obecnie mniej wytrzymałe.

Korozja może być. Oczyścić to dobrze, niech to zabezpiecza i dopiero potem szyba.

Uchwyty na których opiera się szyba są dwa i są z plastiku.

jaras
01-02-11, 10:15
używana szyba ma naprężenia już przeniesione z innej budy. każde auto jest inne, inaczej pracuje buda i taka szyba bedzie mega podatna na pęknięcie. brałbym nową, nawet zamiennik.

u mnie też poszła i też mnie to czeka. Może to być od mrozu - pod podszybie mogła dostać się woda i później jak zamarzła robił się nacisk na szybę i pękła.

rafsio
01-02-11, 15:46
Dziś będę dzwonił do PZU, zgłaszał szkodę, może się uda ale wartość szkody musi być min 500 zł, i tu robi się problem. W zgierzu szybka securit do 5D około 400 zł z montażem

rafsio
01-02-11, 17:57
Jest szansa:) W piątek mam umówione spotkanie z rzeczoznawcą i może się uda, a jak nie to zapłacę z własnej kieszeni.

peterx82
01-02-11, 18:12
Lepiej wymienić u fachowca. Ostatnio dałem we Wrocławiu 420 zł za zamiennik z przyciemnianym pasem. Wymiana trwała jakieś 2h. Tylko do dzisiaj nie wiem co było przyczyną pęknięcia? Bo pękła też w tym samym rogu co u kolegi.

rafsio
01-02-11, 19:49
Dam do fachowca u nas koszt podobny co u ciebie, też chce z paskiem, a u nas pęka szyba przez to, że rdzewieją nóżki/nóżka, która podtrzymuje szybkę, lub bąble się robią od rdzy + do tego dziury i szyba pęka pod naklejka rej.

Lucas.FK2
01-02-11, 19:51
Ja na wiosne, zmienie sobie przednią przy okazji uszlachetnię ją. U mnie na samym dole jest kawałek białej plamki także jest okazja i skorzystam.

reXio
01-02-11, 20:39
Nozki sa z plastiku i sa na dole szyby. Nie maja nic wspolnego z pekaniem bo sa elastyczne. Zobaczcie je na zywo po zdjeciu podszybia.

Rafsio -> z AC pociagna, chyba ze masz autoszybe.

rafsio
02-02-11, 06:03
Mam dokładnie Mini Casco, zobaczymy, co powie rzeczoznawca. I jak sprawa dalej się potoczy.

lukiwch
04-02-11, 16:43
Ja mam pytanie, ponieważ ostatnio zauważyłem powiększające się pęknięcie przedniej szyby (idzie od górnego prawego rogu półkolem w kierunku środka), teraz moje pytanie czy jest możliwość, by np nawiercić końcówkę pęknięcia by dalej się nie powiększało? Mam zamiar wymienić szybę, ale niestety w tej chwili nie mam pieniędzy.

rafsio
04-02-11, 18:23
Można nawiercić... Ale nie każdy zakład ma taką "wiertarkę"

Ja dziś byłem u rzeczoznawcy, czekam 30 dni, czy będzie kasa czy nie. Jak bardzie to będzie -10 % przez 2 lata na OC

janisz
04-02-11, 20:16
Tylko pamiętajcie że żaden "fachowiec" od szyb nie będzie się bawił w usuwanie rdzy. Wytną starą i wkleją nową na rdzę. Ew pojedź do blacharza na całą operację i patrz mu na ręce. Za robotę zabulisz podwójnie.

rafsio
04-02-11, 20:25
W zakładach, bo się pytałem ( wiedzą że w 5D tak ma ) robią tak, że zeszlifują, i potem jakaś farbą, żeby nie rdzewiało dają.

demonobiker
04-02-11, 20:29
ja wymieniłem ostatnio z ubezpieczenia auto szyby w warcie bo znów dziadostwo pękło ale w dziwnym miejscu pekła z prawej strony na wysokości 3/4 szyby pęknięcie około 50cm w kształcie litery "S" i pękła tylko wierchnia warstwa szyby wewnętrzna była cała. wymienili bez problemu w tydzień czasu transakcja bezgotówkowa

rafsio
04-02-11, 20:33
Ja teraz, też jak zrobię tą szybkę, to od razu w PZU biorę ubezpieczenie na szyby.

Bolsik
04-02-11, 21:59
w nord glassie nie mialem problemów z szybami byłem przy wymianie kilkunastu, i kilkanaście tych aut nasza firma użytkowała i jakoś nigdy nie było nic do zarzucenia, wymieniali mi też prywatnie w Hondzie CRX to powiem tyle że panowie na Krakowskiej w warszawie są ogarnięci, zrobią tak jak chcesz a uszczelka wyglądała tak jak by jej nawet nie ruszali :) Pamiętajcie Panowie że jeżeli jest odprysk na szybie od kamienia to da się naprawić bez wymiany szyby za grosze !

comatose
04-02-11, 22:10
Za grosze? Tzn za ile? Mnie powiedzieli 120zł brutto za punkt. Mam 3 punkty po kamykach które wymagałyby łatania + niezliczona ilość malutkich punktów których nikt nie łata. Jak miałbym zapłacić 360zł za naprawę tego to wolałbym dołożyć i wymienić całą szybę.