Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tłoki doprężające

Muzyk-Grzes
30-01-11, 18:02
Przegladałem forum i znalazłem pojecie tłoki nadwymiarowe i tłoki doprężające ,czy ktoś moze mi wytłumaczyć co to jest i jak to działa?

psycholoog
30-01-11, 18:07
tłoki nadwymiarowe tzn. jesli masz juz duza owalizacje w cylindrach robisz szlif i musisz zalozyc tłoki nadwymiar bo nominal nie daje rady

tłoki doprężające podbijaja kompresje w silniku

Muzyk-Grzes
30-01-11, 18:10
Tego się domyśliłem ,ale w jaki sposób podbijają kompresję w stosunku do standardowego tłoku? Zmieniaja odległość od GMP do DMP?

tommmmm
30-01-11, 18:18
Tłoki doprażające powodują zmniejszenie komory spalania

zakit
30-01-11, 18:37

maja inny ksztalt, z reguly maja tak wystajaca gorke na srodku

http://users.telenet.be/christiaensjelle/piston%20vergelijking/DSCN0969.JPG

Muzyk-Grzes
30-01-11, 19:41

Ale w jaki sposób? tłok porusza sie od DMP do GMP i nic pozatym ,w jaki sposób tłok mniejsza komorę spalania?

maja inny ksztalt, z reguly maja tak wystajaca gorke na srodku
No to jakas konkretniejsza odpowiedz.
Wynika z tego że tłok PM7 (doprężający) jest zastosowany w bloku D13 a te zwykłe PM3 w pozostałych D seriach, przez co kompresja u mnie wynosi 15 bar zamiast max 13bar.

mirasek
30-01-11, 22:33
PM7 to tłoki z D16A9, PM3 są z D15B2/B7, w innych D-seriach są jeszcze inne. Objętość komory spalania/stopień sprężania zależy też od zastosowanej głowicy, więc kombinacji jest wiele.

NOLAN
30-01-11, 22:49
CR to nie kompresja na poszczegolnych garach.....

4mell
31-01-11, 09:41
W skrócie napisez że stopień sprężania to stosunek objętości przestrzeni nad tłokiem, gdy przemieszcza sie on z DMP końca suwu ssania do objetnosci nad tłokiem znajdującym sie w GMP przy końcu suwu sprężania, jest to zwykła liczba bez jednostek mówiąca nam o tym ile razy zmniejszyła sie objętość cylindra podczas w.w. ruchu tłoka wieć ma tu znaczenie m.in kształt komory w głowicy krztałt tłoka,skok tłoka

Muzyk-Grzes
31-01-11, 11:57
Znam zasadę działanie tłoka ,więc rozumiem ze jeśli tłok przemieszcza się od DMP do GMP powoduje sprężenie ,dla każdego silnika inne ,więc jeśli w D13 załozono tłok PM7 (doprężający) to zgodnie ze specyfiką silnika jest to normalny tłok dla tego cylindra i głowicy i niczego nie dopręża bo powoduje normalną kompresję dla silnika D13 (13BAR) natomiast założenie takiego tłoka (PM3) w np: D15 gdzie jest tłok PM3 spowoduje zwiększenie kompresji w stosunku do serii. Ale takie zwiększenie kompresji można uzyskać poprzez splanowanie głowicy ,inna głowicę,cieńszą uszczelke etc.
Ja zrozumiał bym doprężenie tłoka poprzez np wydłuzajacy się korbowód który zaczyna pracę w DMP a kończy powyżej seryjnego GMP przedłuzając tym samym długość skoku tłoka,wtedy mógłby doprężyć w takim sensie jak ja to rozumiem.
OK idea tłoka z górką ,który zmniejsza objetość komory pomiędzy GMP a głowica jest zrozumiała ,ale sam fakt tego że górka na tłoku przy GMP zmniejsza pojemność cylindra, powoduje że nijakiego doprężenia nie ma.

Dzida
31-01-11, 12:04
Kurdeeeeeeee, ja jestem cierpliwy nauczyciel.

Tłoki doprężające zwiększają stopień sprężania - jak sama nazwa mówi. Wartoby wiedzieć, co to jest stopień sprężania.

Stopień sprężania jest to stosunek tego, co jest nad tłokiem w GMP, do tego, co jest nad tłokiem w DMP.

Zrozumiał?

bardzo dobrze.

Załóżmy, że na zwykłych tłokach objętość tego, co jest nad tłokiem w DMP wynosi 100, a w GMP wynosi 10. Tak dla uproszczenia.

Stosunek 100/10 = 10/1 i to jest nasze CR. 10:1.

Wsadzasz tłoki doprężające. Takie wyższe. Z półką. Co się dzieje?

Zmniejszasz objętość tego, co nad tłokiem w DMP. Po prostu jest ciaśniej. jest ciaśniej o tyle, i ile większy jest tłok. Dla uproszczenia załóżmy, że zmniejszamy tę wartośc o 1.

Zmniejszasz też objętość tego, co nad tłokiem w GMP. Po prostu tam też jest mniejsza objętośc o tyle, o ile zabrał bardziej wypukły tłok. W naszym przypadku to cały czas jest 1.

Stare wartości miałeś 100 i 10. Pozabieraj po jednym tu i tu. Masz 99 i 9.

Nowy stosunek to 99/9, a to daje 11:1. i nowe CR mamy 11:1.

Zrozumiał?

Gorliś
31-01-11, 12:22
Jak juz NOLAN slusznie zauwazyl, nie nalezy mieszac pojec kompresja i stopien sprezania. To sa dwie rozne rzeczy.
EDIT: wlasnie chcialem podobny przyklad dac jak Dzida.
Teraz juz chyba wsio jasne.

Muzyk-Grzes
31-01-11, 14:18
No i o to mi chodziło, dzieki za wyjaśnienie.

zakit
31-01-11, 15:10
i jak juz wyzej bylo pisane tloki pm7 nie sa z d13. wejdz sobie na zeala, i tam masz wszystkie kombinacje - z tym ze dla tloku z d13 trzeba podac swoja wartosc.