Zobacz pełną wersję : Tłoki doprężające
Muzyk-Grzes
30-01-11, 18:02
Przegladałem forum i znalazłem pojecie tłoki nadwymiarowe i tłoki doprężające ,czy ktoś moze mi wytłumaczyć co to jest i jak to działa?
psycholoog
30-01-11, 18:07
tłoki nadwymiarowe tzn. jesli masz juz duza owalizacje w cylindrach robisz szlif i musisz zalozyc tłoki nadwymiar bo nominal nie daje rady
tłoki doprężające podbijaja kompresje w silniku
Muzyk-Grzes
30-01-11, 18:10
Tego się domyśliłem ,ale w jaki sposób podbijają kompresję w stosunku do standardowego tłoku? Zmieniaja odległość od GMP do DMP?
Tłoki doprażające powodują zmniejszenie komory spalania
maja inny ksztalt, z reguly maja tak wystajaca gorke na srodku
http://users.telenet.be/christiaensjelle/piston%20vergelijking/DSCN0969.JPG
Muzyk-Grzes
30-01-11, 19:41
Ale w jaki sposób? tłok porusza sie od DMP do GMP i nic pozatym ,w jaki sposób tłok mniejsza komorę spalania?
maja inny ksztalt, z reguly maja tak wystajaca gorke na srodku
No to jakas konkretniejsza odpowiedz.
Wynika z tego że tłok PM7 (doprężający) jest zastosowany w bloku D13 a te zwykłe PM3 w pozostałych D seriach, przez co kompresja u mnie wynosi 15 bar zamiast max 13bar.
PM7 to tłoki z D16A9, PM3 są z D15B2/B7, w innych D-seriach są jeszcze inne. Objętość komory spalania/stopień sprężania zależy też od zastosowanej głowicy, więc kombinacji jest wiele.
CR to nie kompresja na poszczegolnych garach.....
W skrócie napisez że stopień sprężania to stosunek objętości przestrzeni nad tłokiem, gdy przemieszcza sie on z DMP końca suwu ssania do objetnosci nad tłokiem znajdującym sie w GMP przy końcu suwu sprężania, jest to zwykła liczba bez jednostek mówiąca nam o tym ile razy zmniejszyła sie objętość cylindra podczas w.w. ruchu tłoka wieć ma tu znaczenie m.in kształt komory w głowicy krztałt tłoka,skok tłoka
Muzyk-Grzes
31-01-11, 11:57
Znam zasadę działanie tłoka ,więc rozumiem ze jeśli tłok przemieszcza się od DMP do GMP powoduje sprężenie ,dla każdego silnika inne ,więc jeśli w D13 załozono tłok PM7 (doprężający) to zgodnie ze specyfiką silnika jest to normalny tłok dla tego cylindra i głowicy i niczego nie dopręża bo powoduje normalną kompresję dla silnika D13 (13BAR) natomiast założenie takiego tłoka (PM3) w np: D15 gdzie jest tłok PM3 spowoduje zwiększenie kompresji w stosunku do serii. Ale takie zwiększenie kompresji można uzyskać poprzez splanowanie głowicy ,inna głowicę,cieńszą uszczelke etc.
Ja zrozumiał bym doprężenie tłoka poprzez np wydłuzajacy się korbowód który zaczyna pracę w DMP a kończy powyżej seryjnego GMP przedłuzając tym samym długość skoku tłoka,wtedy mógłby doprężyć w takim sensie jak ja to rozumiem.
OK idea tłoka z górką ,który zmniejsza objetość komory pomiędzy GMP a głowica jest zrozumiała ,ale sam fakt tego że górka na tłoku przy GMP zmniejsza pojemność cylindra, powoduje że nijakiego doprężenia nie ma.
Kurdeeeeeeee, ja jestem cierpliwy nauczyciel.
Tłoki doprężające zwiększają stopień sprężania - jak sama nazwa mówi. Wartoby wiedzieć, co to jest stopień sprężania.
Stopień sprężania jest to stosunek tego, co jest nad tłokiem w GMP, do tego, co jest nad tłokiem w DMP.
Zrozumiał?
bardzo dobrze.
Załóżmy, że na zwykłych tłokach objętość tego, co jest nad tłokiem w DMP wynosi 100, a w GMP wynosi 10. Tak dla uproszczenia.
Stosunek 100/10 = 10/1 i to jest nasze CR. 10:1.
Wsadzasz tłoki doprężające. Takie wyższe. Z półką. Co się dzieje?
Zmniejszasz objętość tego, co nad tłokiem w DMP. Po prostu jest ciaśniej. jest ciaśniej o tyle, i ile większy jest tłok. Dla uproszczenia załóżmy, że zmniejszamy tę wartośc o 1.
Zmniejszasz też objętość tego, co nad tłokiem w GMP. Po prostu tam też jest mniejsza objętośc o tyle, o ile zabrał bardziej wypukły tłok. W naszym przypadku to cały czas jest 1.
Stare wartości miałeś 100 i 10. Pozabieraj po jednym tu i tu. Masz 99 i 9.
Nowy stosunek to 99/9, a to daje 11:1. i nowe CR mamy 11:1.
Zrozumiał?
Jak juz NOLAN slusznie zauwazyl, nie nalezy mieszac pojec kompresja i stopien sprezania. To sa dwie rozne rzeczy.
EDIT: wlasnie chcialem podobny przyklad dac jak Dzida.
Teraz juz chyba wsio jasne.
Muzyk-Grzes
31-01-11, 14:18
No i o to mi chodziło, dzieki za wyjaśnienie.
i jak juz wyzej bylo pisane tloki pm7 nie sa z d13. wejdz sobie na zeala, i tam masz wszystkie kombinacje - z tym ze dla tloku z d13 trzeba podac swoja wartosc.