Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : wskazówka obrotów nie działa

Yattaman
16-01-07, 10:50
witam!
tak jak w temacie wskazówka obrotów leży sobie na 0rpm tylko od czasu do czasu podskoczy, ale raczej dziwnie sie zachowuje. od razu dodam ze mialem wymieniany aparat zaplonowy (majstry poszli na latwizne i wymienili caly aparat, oczywiscie jakas uzywka) i wiem ze nalezy tu szukac przyczyny, zreszta gdzies juz przeczytalem ze sygnal obrotomierz bierze z aparatu zaplonowego. tylko teraz pytanie dokladnie skad z cewki, z modulu i jak mam to ugryzc, co mam sprawdzic, co zrobic ???
i jeszcze jedno pytanie czy moze to miec jakies kolejne skutki, czy tylko taki ze nie wskazuje mi obrotow.

pzdr.

mozes
16-01-07, 13:24
U mnie zaczęło się od braku wskazań obrotomierza a skończyło na wymianie cewki zapłonowej z tym, że działo się to bardzo szybko najpierw obrotomierz zaczał wariować raz dizałał za chwilę nie po chwili silnik zaczał gasn±ć no po jaki¶ 5 min już nie było iskry. Wymieniłem cewkę i ¶migam dalej. Obrotomierz pobiera "dane" z cewki zapłonowej takie jest moje zdanie.

xms
16-01-07, 13:26
moim zdaniem podobnie jak poprzednika : cewka... z niej pobierany jest sygnał.

Yattaman
16-01-07, 13:50
no wlasnie powodem wymiany aparatu bylo to ze samochod nie odpalal.
a mianowicie jadac sobie do pracy zgasl mi i od tego momentu juz nie chcial zapalic. sprawdzilem iskre - nie bylo padlo podejrzenie na cewke i modul
zaplonowy. ale jakims miszczem nie jestem wiec oddalem do serwisu, a tam mi wymienili caly aparat zaplonowy zakupiony na jakims auto zlomie. no i od tego momentu nie dziala mi obrotomierz. lepiej zebym nie musial wymieniac jeszce raz aparatu :(

Lukasch44
16-01-07, 16:26
mialem dokladnie ten sam problem z obrotomierzem. Byłem w serwisie i wyjeli mi moduł z aparatu zaplonowego i wlożyli ponownie dokładnie wpinaj±c i problem zniknoł a było to 2 lata temu. Moim zdaniem sygnal idzie z modułu a nie z cewki. Skasowali mnie za to 100zł więc polecam samemu zrobić bo wielkiej filozofii w tym nie ma:)