Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dźwięk turbiny w 2.2 i-CTDI

h16v
28-01-11, 15:28
Możecie się podzielić Waszymi odczuciami co do dźwięków turbiny w 2.2? Chodzi mi o to, że przy przyspieszaniu (szczególnie w trasie przy większych prędkościach z 4, 5 i 6 biegu) słyszę wyraźnie taki gwizd, który ustępuje jak się zdejmie nogę z gazu lub wyrówna obroty. Mam wrażenie, że to turbina ale ciekaw jestem Waszych odczuć.
Znalazłem taki wątek na Civic info o niejakim dźwięku "shhh"
http://www.civinfo.com/forum/engines-transmission/7855-turbo-sound.html
Jakbym się uparł to mój dźwięk mogę pod to "shhhh" podciągnąć. I tam gość wyraźnie pisze, że coś miał zwalone - niestety mimo mojej znajomości angielskiego w tym słownictwie raczej poległem.

4gotten
28-01-11, 15:48
W temacie pod linkiem ktoś opisał, że miał problem ponieważ poluzowała się opaska mocująca gumowy wąż przy jakimś boxie ciśnieniowym (nie mam diesla tak, że nie wiem dokładnie o jaki box chodzi). Powodowało to obniżenie mocy i skutkowało również wydawaniem dziwnego dźwięku. Naprawa zajęła 30 min i po tym wszystko było juz ok.

Ordi
30-01-11, 00:40
W dieslu to normalne że słychać turbo. W civicu to i tak pikuś! Mój tato niedawno nabył Patrola 2.8TD z 94r. Tam to dopiero turbo gwiżdże jak opętane a auto 'nie jedzie' :p hehe
Jeśli nagle słychać turbo bardziej niż wcześniej to cośtam pewnie jest nie tak.
Tak czy siak radzę pamiętać o schłodzeniu turbo po każdej ostrzejszej jeździe

h16v
30-01-11, 08:30
Przyda się ten zlot - wtedy człowiek porówna zasób dźwięków :)

Hoze
31-01-11, 16:51
W sumie w Hondach gwizd nie jest tak głośny, ale go słychać, to nic strasznego. W innych autach często jest głośniej

julian
31-01-11, 20:30
zależy jaki to dzwięk - jeśli jest to gwizd nakręcającej się turbiny, a auto przyspiesza normalnie, to jest ok i póki nie żre oleju nie ma czym się przejmować.
jeśli natomiast czujesz spadek mocy w zakresie obrotów typu 2500-4000, a towarzyszy temu dziwny dźwięk czegoś ala przedmuch/konkretny przeciąg, to jedź do jakiegoś serwisu sprawdzić dolot. mój ojciec ma turbo, choć benzynę i po jednym z przeglądów, kiedy czyścili mu przepustnicę i kolektor, coś źle zamocowali i właśnie pojawił się taki drażniący dźwięk połączony z niemocą auta.

goraplx
13-10-11, 14:31
Witam. Odswieze temat poniewaz nabylem autko 2miesiace temu i takze mam taki dzwiek pochodzacy z lewej strony auta. Tylko to jest tylko przy przyspieszaniu t trakcie jazdy. Jesli mowicie ze to turbina i nieszczelny uklad to czy nie powinno byc slychac takze na postoju przy wciskaniu gazu ?.2 osoby powiedzialy mi ze u diesla tak jest, mimo to nadal nie jestem przekonany.hmm.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Kras
13-10-11, 19:38
Na postoju nie ma obciazenia, turbina praktycznie nic nie pompuje wiec normalne, ze nie slychac gwizdu. Nieszczelnosci to moglbys byc pewien gdybys wlasnie slyszal jakies gwizdy albo syczenia na posotju.

h16v
13-10-11, 20:04
Potwierdzam co napisał Kras, który zresztą słyszał moją turbinę bez chipa a ja jego z chipem. Gwiżdże. U mnie dodatkowo także jest dźwięk na postoju przy odpuszczaniu gazu no i jak się jedzie też.

http://www.youtube.com/watch?v=69wlCbYHY0Q

Ponoć norma. Na razie nie staram się tym przejmować.

goraplx
13-10-11, 20:19
slychac jak oddech u zombiaka ;) ... moja wydaje troszke inny dzwiek postaram sie jutro nagrac i wieczorkiem podesle. Najbardziej slychac wewnatrz auta z lewej strony ( jakby wydobywalo sie z wlotow powietrza , btw auto z prawej strony kierownica ).

h16v
13-10-11, 20:26
Dokładnie z lewej strony - ja z tej mam kierownicę :) Zoombie - no coś w tym jest faktycznie :)

Kras
13-10-11, 21:44
No raczej musi byc z lewej bo przeciez tamtedy idzie dolot i w lewym nadkolu jest cooler.

freak502
14-10-11, 17:55
Potwierdzam co napisał Kras, który zresztą słyszał moją turbinę bez chipa a ja jego z chipem. Gwiżdże. U mnie dodatkowo także jest dźwięk na postoju przy odpuszczaniu gazu no i jak się jedzie też.

http://www.youtube.com/watch?v=69wlCbYHY0Q

Ponoć norma. Na razie nie staram się tym przejmować.

Michał,

sprawdź filtr powietrza .... u mnie było podobnie jak założyłem zamiennik ... przy oryginale cisza ...

P.S niestety nie możemy porównać tego na żywo bo autko sprzedane :(

arux12345
12-07-16, 12:47
odgrzeje kotleta:
może ktoś powiedziec czego winą moze byc takie oddychanie jak na filmiku? IC walniety? nieszczelny uklad? turbo raczej odpada i tak samo filtry i box,bo wszystko jest szczelne

dublo2
13-07-16, 07:00
A filtr powietrza OEM czy zamiennik? Jak zamiennik to zmień na OEM, bez względu czy to WIX, MANN, czy KNECHT :D

filipfm
13-07-16, 09:31
Z zamiennikami jest loteria. Ja zalozylem filtrona i bede sie musial przesiasc na OEM bo po pewnym czasie zaczal wydawac dziwne dzwieki :/

piter7766
13-07-16, 17:05
Z zamiennikami jest loteria. Ja zalozylem filtrona i bede sie musial przesiasc na OEM bo po pewnym czasie zaczal wydawac dziwne dzwieki :/

A trzy dni temu pisałeś w dziale IX gen - ,,Ja na ostatnim przeglądzie założyłem filtrona i jest cisza. Zadnego buczenia nie ma. Mowa o 8gen 2.2'' ;)

filipfm
13-07-16, 17:11
A trzy dni temu pisałeś w dziale IX gen - ,,Ja na ostatnim przeglądzie założyłem filtrona i jest cisza. Zadnego buczenia nie ma. Mowa o 8gen 2.2'' ;)

I wlasnie te 4 dni to weekend, podczas ktorego zrobilem 700km i problem zaczal wystepowac :( wyedytowalem post na IX gen.

filipfm
28-07-16, 13:56
Jako uzupełnienie rezonansu na filtronie, występuje nieregularnie, nie znalazłem reguły jak to wywołać na życzenie. Ale ostatnio jadąc z wyłączonym radiem udało się nagrać na kamerce ten moment

https://www.youtube.com/watch?v=I0DOyPIoAYU