PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie najprościej podłączyć inwerter od zegarów indiglo?

Saiti
27-01-11, 21:35
Cześć. Zamontowałem tarcze z podświetleniem indiglo (3 godziny zajęło, bo nie pasowały z żadnej strony), tarcze siedzą, ale jeszcze nie świecą. Mam wyjście z inwentera, które potrzebuje 12V. Niektórzy piszą, że najlepiej podłączyć pod gniazda żaróweczek oświetlających zegary. Jednak u mnie problem jest tej maści, że przewody od podświetlenia puściłem przez te gniazda. Czy jest gdzieś w zegarach kawałek kabla, którym płynie napięcie 12V i da się tam podłączyć inwerter?

Cysiek
27-01-11, 22:08
niewiem jak w 6g ale w 5g na tej taśmie z ścieżkami metalowymi są znaczki + i -, ja z nich brałem i plus i minus i 2 lata żyje

Damianos1200
27-01-11, 22:26
ja inwerter podpiąłem pod kable od kostki co idzie do licznika i śmiga tak już prawie rok :) masz tam 12V i masę wpinasz się i po kłopocie :)

Saiti
27-01-11, 22:41
Cysiek, ale jak? wlutowałeś normalnie czy jak?
Damianos, w które konkretnie?

Cysiek
27-01-11, 23:58
są tam takie śróbki które są wkręcone w zegary od tyłu i one stykają się ze ścieżkami, musisz tylko odnaleźć którą ścieżkę ma która śróbka

kurgan
28-01-11, 08:28
dokladnie jak pisze Cysiek. Sam inwerter ma to do siebie, ze robi sie cieply wiec dobrze go wrzucic w miejsce gdzie to cieplo bedzie dobrze "odprowadzone"

Saiti
28-01-11, 13:20
o masz, a ja go chciałem w matę do obić akustycznych obłożyć, bo podobno strasznie piszczy. Ale dobra, dostanie strefę chłodzenia :) kosztem uszu :P

A co do tych wkrętów - czy one przypadkiem nie przenoszą różnego napięcia? tzn jeśli zegar ma zwiększać swoje wskazania to zapewne pobiera je z napięcia - a jakoś nie widzi mi się, żeby przy przyspieszaniu mi się zegary rozświetlały :D

kurgan
28-01-11, 13:42
mi tam nie piszczy, albo slabo slysze juz :)
jeden piszczal i za 2 dni pojechal na wymiane do momana, bo sie wylal (roztopil). ale zanim sie to stalo, to tarcze przygasaly az przestaly swiecic

Cysiek
28-01-11, 22:01
piszczy porównywalnie z komarem w odległości 10cm od ucha, więc wystarczy że oddychasz szybciej i już go niesłychać, z tymi śrubkami to raczej nie (chyba że ja trafiłem na dobre) bo obrotek czy licznik dostaje sygnał z kostek

Saiti
28-01-11, 22:08
a faktycznie, przejrzałem ścieżki i okazuje się, że jest jeszcze jakaś trzecia do każdego zegara, pewnie sygnałówka ;) wlutowałem kable w te od obrotomierza (bo gdzieś inwerter z lewej strony położę) ale oczywiście moje szczęście się szybko skończyło, wraz z zagubionym rozdzielaczem...

Cysiek
28-01-11, 22:29
podejżewam że żaden sygnal tylko masa do auta albo coś, a rozdzielacz można zrobić z wytków do wentylatorów komputerowych albo innych wtyczek z elektronicznego i kawałka kabla

zakit
28-01-11, 23:17
mozna takze sie podpiac pod zarowke...

Saiti
29-01-11, 00:01
przerobiłem gniazdo żarówki (rozciąłem plastik, obwinąłem przewodem od inwentera blaszki łączące z instalacją zegarów, polutowałem i oplotłem taśmą izolacyjną) i wszystko cacy, działa :D Pisku prawie nie słychać, a na pewno nie będzie słyszalny po włączeniu silnika. Oczywiście za pierwszym razem nie zabanglało, bo Mariuszek niemądra główka podłączył pod dwie śrubki-nieminusy. Za drugim razem cacy, jednak przy próbie umieszczenia zegarów urwał się kabel, więc spowrotem wracają na stół mistrza.

RADA NA PRZYSZŁOŚĆ: NIE POMIJAJCIE PUNKTU Z MANUALA, GDZIE AUTOR NAPISAŁ, ŻE WYPADA STWORZYĆ ZBITEK Z PRZEWODÓW.

Pozdrawiam, Mariusz.

bonias83
29-01-11, 17:09
Ja u siebie podczepilem sie pod zegarek i tez dziala ;)
pozdro

Saiti
30-01-11, 13:53
No, więc problem do rozwiązania prościej, niż się wydawało ;) Gdyby ktoś chciał aby zamontować takie zegary, polecam się ;)