PDA

Zobacz pełną wersję : Mokry po zimie dywan, jak wysuszyc? Najlepiej bez sciagania! EJ9

sssikor
27-01-11, 16:38
Siema, jak to po zimie cale auto w srodku mi plywa...
Znacie jakies sposoby na wysuszenie dywanu bez wyciagania go z auta?
Prosilbym o szybka odpowiedz, bo juz jestem na tyle zdespoerowany, ze chce go wyjmowac, a wolalbym tego uniknac. Szukalem podobnego tematu, ale nie znalazlem. Z gory dzieki za odpowiedzi... ;)

Atardin
27-01-11, 16:44
Trochę słabo szukałeś, w zeszłym tyg był omawiany temat --> http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?97493-Podniesienie-cz%EA%B6ci-wyk%B3adziny. wiciagałem wode szmatami (prawie litr wody, albo i wiecej) do tego od ponad tyg. jeżdżę na maksymalnym ogrzewaniu na nogi i uchylonymi szybami. Oczywiście do suszenia wykładziny, wyciągnij dywaniki!! i najlepiej wysusz je w domu. Troszkę pomogło, ale najlepiej byłoby podciągnąć dywan (jak masz garaż to wypas, jak nie to czekasz do wiosny jaż wyjdzie słoneczko i suszysz). A tak swoja droga, już sie nauczyłem. Zimą tylko dywaniki gumowe!! ;)

sssikor
27-01-11, 16:47
Dzieki wielkie ;) poczytam i zobacze, co wyjdzie ;P
Ale poki, co Twoj pomysl chyba zastosuje u siebie :)

Temat do zamkniecia.

reaktor
27-01-11, 16:48
tak czy tak musisz wyjebac fotele i odrkecić i podniesc wykłądzine bo pod spodem jest jezioro

sssikor
27-01-11, 16:57
Wiem, troche mnie to przeraza, poki co jak jeszcze zima jest postaram sie szmatami i suszarka, ogrzewaniem podzialac, a na wiosne jak juz bialego padajacego gowna nie bedzie to wtedy bede sie bawil w wymotnowanie dywanu ;)

Atardin
27-01-11, 16:58
Mi wyciąganie wody szmatami, zajęło ponad godzinę. Tak czy inaczej, jak się zrobi ciepło to będzie trzeba wykładzinę podnieść, bo nie ma szans aby szmatami do sucha wyciągnąć wodę...

WhiteBoy
27-01-11, 21:10
Można użyć odkurzacza który ma możliwość wsysania wody np. ludzie którzy piorą tapicerkę takie posiadają !:)

Atardin
27-01-11, 21:20
Ale w tym momencie (chyba) wysuszysz tylko samą wykładzinę, a co z tym co jest pod wykładziną, przecież tam mamy różnego rodzaju "rowki i kanaliki" w których ta woda się zbiera, podłoga nie jest idealnie płaska w aucie. Myśle że pomysł na pewno lepsze niż szmaty, ale nie zapewni nam całkowitego osuszenia.

sssikor
27-01-11, 21:57
No mozliwe. Jutro ogarne temat z tym odkurzaczem, bo kumpel taki ma, a jak nie to wywale dywan i niech sie suszy i tak teraz wydmuche mam to moge bez jezdzic ;)
dzieki za info :D

atomics18
28-01-11, 09:38
kiedyś też czytałem że wrzuca się*żwirek dla kota do środka, taki jak do kuwety i podobno bardzo fajnie wyciąga a chyba drogi nie jest!!!

ygor
28-01-11, 14:36
niestety ani szmatami ani nawet odkurzaczem do wody nie wysuszysz dobrze , a to dlatego ze pod dywanem w strategicznych miejscach sa takie polacie filcu czy innej szmaty - w tym roku rzolal mi sie plyn do spryskiwaczy w aucie - tak z litr moze dwa nawet z tylu na dywan, ruszylem ze szmatami potem reczniki papierowe no i z wierzchu wydawalo sie juz tylko wilgotne ale z doswiadczenia wiedzialem ze pod spodem dalej jest bagno - wywalilem kanape odczepilem dywanwna jednej linii i rzeczywiscie mokro w cholere bylo , wiec zaczalem tam ladowac reczniki papierowe ale z tego filcu bardzo ciezko cos wyciagnac , takze ja polecam podniesc dwyan tak zeby dalo sie dotrzec rteka do wszystkich mokrych miejsc , i wcisnac tam suszarke - kilka kilkanasci minut (zaleznie od mokrosci) i dwyan bedzie suchutki na wylot

co do odkurzacza dwa lata temu koledze focusa zalalo tak ze stalo na podlodze 5 cm wody walczylismy dzielnie z odkurzaczem az orzestal wyciagac wode - z wierzchu sucho ale jak kolega wyciagnal dywan to standardowo filc caly mokry, takze niestety bez choc czesciowego demontazu sie nie obejdzie jezeli ma byc dobrze , tym bardziej ze z uwagi na panujaca temperature w samochodzie nic samo nie wyschnie ...

Kubuniek
28-01-11, 19:24
A ja mam plan taki, żeby ten filc z wykładziny wywalić. Myślę, że jest na tyle stary, że jego właściwości już dawno poszły się pier.....
Można dodatkowo spróbować wygłuszyć podłogę, ale chyba nie ma to większego sensu.

Pozdrawiam.

sssikor
29-01-11, 17:36
Dzisiaj chcialem troche z tym pobawic sie...
Przod caly czas mam ogrzewanie na nogi na maxa jak jezdze, wyciagalem szmatami i w miare jakos to poszlo, jest tylko wilgotne, za to z tylu jest zamarzniete ;|