Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lewarek zmiany biegow

robertc
15-01-07, 08:18
Witam,
w moim aucie od nowości moge ruszać lewarkiem nie ważne czy jest na luzie, czy na biegu o okolo 0.5 cm we wszystkie strony (jest jakby luz). Troche to denerwujace bo czuje sie jakbym jezdzil samochodem ze sporym przebiegiem. Biegi wchodza ladnie. Czy to jest normalne, bo w serwisie twierdza ze tak powinno byc. :(
Honda Civic 2005

fanatic
27-01-07, 20:05
Witam,
Ja mam civiva z 2001 ale kupilem go ok 5 miesiecy (72 tys km) temu i mam dokladnie to samo. Tez mnie to denerwuje ale jakos staram sie nie zwracac uwagi na to. Na poczatku myslalem ze to ja zrobilem przez nieumiejetna jazde ale jednak nie......
Pozdrawiam

Barti88
28-01-07, 17:17
U mnie jest pdoobnie to normalne ale nigdy na to nie zwracalem uwagi bo biegi w czasie jazdy wchodza idealnie...

Limak9
31-01-07, 00:52
U mnie to samo i tez na poczatku mnie to denerwowalo gdyz np w nowym swifcie biegi wchodza twardo ( autko ktorym jezdzilem mialo przebiek 8tys km) i mam wrazenie ze lepiej.

Bootsy
02-08-07, 15:56
No cóż ja też tak mam. Mam wrażenie, że zaraz bieg wyskoczy. :d

szpunar
02-08-07, 18:11
ja tak nie mam :afro:

Karol
02-08-07, 18:24
Ja tak mam od nowości. Kiedyś na przeglądzie coś tam zrobili i praktycznie nie było tych luzów ale miałem wrażenie że biegi wchodzą gorzej. Jak nie ma problemów ze zmianą biegów to lepiej tego nie ruszać.

Mr_Harry
02-08-07, 19:42
Rozebrałem to dzisiaj i powiem tak - te luzy wynikaja z konstrukcji lub wyrobienia się elementów ruchomych i nie ma niestety żadnych tulej które tam mozna wymienić bo wszystko jest z plastiku. Cały ten mechaniz razem z drążkiem od zmiany biegów mozna kupić w serwisie za około 500 zeta. Nie ma tam częci zamiennych bo to się nie rozbiera bez wyjęcia całości. Czy warto to wyjmowac i coś kombinować - chyba nie, bo nie wiadomo jak będzie działać jeśli usztywnimy.

Kolejna do dupy rzecz poza linką od ogrzewania (pokrętłem od ogrzewania) które rozebrałem włącznie z nagrzewnicą i poza smarowaniem i czyszczeniem wszystkiego wniosek jest jeden - to nie może lekko chodzić bo jedno małe pokrętło steruje dwoma linkami, zaworem od ogrzewania i klapą zamykającą dopływ powietrze do nagrzewnicy. Rozebrałem, wyczyściłem, przesmarowałem i k.. chodzi jeszcze gorzej niż przed tymi zabiegami. Zajeło mi to 4 cholerne dni (wieczory).