Zobacz pełną wersję : Problem z obrotami civic Em2
Witam
Panowie potrzebuje pomocy bo mam problem z obrotami w emce a dokladnie chodzi oto ze:
Po odpaleniu samochodu na zimnym silniku ssanie normalnie dziala ,jak sie nagrzeje obroty spadaja na 800, problem zaczyna sie podaczas jazdy. Jadac autem gdy wbijam na luz obroty silnika spadaja mi na 1000obr i zaraz leca do gory na 1500-1600 lub chwile pofaluja od 1000 do 1500.Gdy zatrzymam samochod dopiero tak po 10s. sapadaja na te 800obr.
Druga motyw jest taki ze jak stoi na wolnych obrotach i podgazuje obroty silnika zatrzymuja sie na 1200 leca do gory na 1300 i po 3s. spadaja normalnie na 800.
Dodam jeszcze ze cala przepustnice razem z silniczkiem krokowym wyczyscllem i nic nie pomogło
Jesli ktos jest wstanie doradzic itd to bardzo bym prosil bo juz nie mam sił do tego, moze to byc jakac glupota ale jak stoi w garazu i chodzi sie z mysla ze cos jest nie tak to az serce boli :-(
Sprawdź może pedał gazu albo linkę gazu. Może nie odbija do końca jak należy?
sonda lambda skoro krokowy ok?
mialem ten sam problem i chyba wyszlo na to ze linka od gazu gdziestam sie przycinała
bo w sumie jak ja pare razy ruszylem to utsreka sama przeszla
od sondy raczej takich zachowań nie ma bardziej obstawial bym na przepustnice albo krokowca, no chyba że może jakieś lewe powietrze ale raczej obroty by nie spadly do normalnego poziomu
Też mi to wygląda na problem z powietrzem. filtr powietrza ok? Może zdejmij i zobacz jak silnik pracuje bez filtra?
cheka mi nie wywala wiec problemu z czujnikami nie bedzie, linka od gazu ok, filtr powietrz ok, dzisiaj bede wyciagal zawor egr i czyscil zobacze moze to to bo wyczytalem ja jakims forum ze koles w acordzie mial identyczny przypadek
A aku nie odpinałeś ostatnio??
Bo ja mam takie przypadłości zawsze jak aku odłączę nawet na chwilę...po jakimś czasie wszystko wraca do normy...
pozdro :cool:
A aku nie odpinałeś ostatnio??
Bo ja mam takie przypadłości zawsze jak aku odłączę nawet na chwilę...po jakimś czasie wszystko wraca do normy...
Ale ten problem dotyczy silnika d17a9 a nie d14z6. Chociaż z wyglądu są identyczne to jednak trochę inna charakterystykę pracy mają. Chociaż jak ja miałem EP1 to nie miałem żadnych problemów z obrotami nawet po odpięciu akumulatora.
Kiedyś miałem problemy z obrotami w Outlanderze (2.0 benzyna) i wyszło na to, że linka gazu się zawinęła jakoś, że nie spadał z obrotów i miał cały czas 1200rpm. Jak będziesz miał takie zawirowania obrotów to spróbuj podciągnąć pedał gazu do góry stopą i zobacz czy coś się zmieni -jeśli nie, to szukaj przyczyn opisywanych powyżej.
Ale ten problem dotyczy silnika d17a9 a nie d14z6
Moim skromnym zdaniem to akurat nie ma znaczenia, bo i podpowiedzi wcześniejsze też mogą dotyczyć różnych silników...
PROBLEM ROZWIAZANY WARIUJACYCH OBR.
1.dokladne czyszczenie przepustnicy i przedmychanie
2.to samo z silnikiem krokowym
3. czyszczenie zaworu egr
4. na cala noc odpiołem akumulator rano go wsadziłem i zapaliłem auto bez gazu, chodziło tak do czasu gdy nie wlaczyl sie wiatrak oczywiscie w tym czasie nie dotykalem gazu,natepnie zagasilem hanke i opdalilem znowu i w droge, pociaglem jej pare razy po obrotch zeby jej nie mulic zaraz po restarcie kompa. Przejchalem ok 50km i zgasilem, po nastepnym odpaleniu wszystko wrucilo do normy.
obroty nie skacza ani nic, po wrzuceniu na luz ladnie spadaja nie ma zadnego podnoszenia ani nic, ogolnie to chodzi jak by dopiero z salonu wyjechała.
Dzieki chłopaki za pomoc a szczegolnie dla Dobrego Rafała i eRMD
:-)
jesli ta procedura "uczenia" działa to chyba trzeba ją robić po każdym odpięciu aku. Pisał kiedyś o niej Leeo ale nikt nie był przekonany czy w tym genie sie sprawdza. Teraz już jakieś potwierdzenie jest.
oj chyba to samo trzeba bedzie u mnie zrobic :D co Ty na to Misiek?: D kiedy male grzebanie u mnie? :P przy piwku :P :D
To lepiej zlokalizować bezpiecznik back up i wyciągnąć go na 15s a nie odłączać aku na noc :) Przynajmniej taki bezpiecznik był w MA8 :D
4. na cala noc odpiołem akumulator rano go wsadziłem i zapaliłem auto bez gazu, chodziło tak do czasu gdy nie wlaczyl sie wiatrak oczywiscie w tym czasie nie dotykalem gazu
no i wszystkie odbiorniki mają być wyłączone, typu dmuchawa, radio, światła