Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zmiana ramion wycieraczek przedniej szyby

reXio
26-01-11, 18:50
Chodzi mi po głowie przeszczepienie ramion wycieraczek z Fabii II. Są one, wraz z piórami bardzo płaskie co wygląda dużo lepiej niż te nasze grabie.

Ogarniał ktoś może taka sprawę? Mocowania do trzpieni są inne i profilem nie spasuja więc trzeba jakoś pałąki rozwalic i połączyć z fabiowymi...

Ciężką sprawa, ale pewnie wykonalna. Jakieś sugestie?

szastal
26-01-11, 19:32
Zależy jak wyglądają pałaki od fabii , bo od hondy rozbierałem kiedyś jak silniczek wymieniałem to od razu rozebrałem, wyczyściłem i nasmarowałem, ale dokładnie jak to wygląda to nie pamiętam, w każdym razie jest rozbieralne, teraz byś musiał załatwić od fabii i będziemy porównywać.

reXio
26-01-11, 21:10
Fabie mam firmowe kilka sztuk, jutro na parkingu pomierze co trzeba bo już mam jakas koncepcje. Zobaczymy czy wypali. Jak tak to zrobię fotorelacje ;)

Daniello87
27-01-11, 14:31
Zatem czekamy na fotorelację. Bo przypuszczam, że również docisk tych ramion jest lepszy do szyby.

reXio
27-01-11, 14:57
Nie o sam docisk mi chodzi bo to sie nie zmieni jak sadze. Maja przylegac nizej do szyby co bedzie bardziej estetyczne. Mecze temat, jak cos wykminie dam cynka.

Shcopek
27-01-11, 15:14
No to działaj szybko i mów jak wyszło, bo też z wielką chęcią bym zrobił coś z wycieraczkami u siebie.

reXio
27-01-11, 15:43
Dobra, juz wiem w ktora strone isc...

Ponizej wrzucam fote i opisze zaraz o co mi biega - moze cos doradzicie.

http://images39.fotosik.pl/561/0fec6bd031689941m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0fec6bd031689941)

W czerwonym polu jest zaznaczone miejsce laczenia "uchwytu" pióra do ramienia wyczieraczki.

I teraz tak. Wymyslilem, ze nasze ramie trzeba (po przymierzeniu) od dawcy uciac i w to miejsce wlozyc ten "uchwyt".

"Uchwyt" u dawcy jest po prostu zacisniety na ramieniu.

I tutaj pytanie :

1. macie pojecie jak to rozbebeszyc? Widze ze powinno dac sie rozgiac... Pewnie nikt tego wczesniej nie robil, co? :)

2. Z czego wykonane sa ramiona wycieraczek? Metalowe? Alu?