PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 2007 - prosze o informacje

adminodomino
25-01-11, 10:06
Czy te modele z VIII gen mialy jakies wady na ktore nalezaloby zwrocic uwage przy ewentualnym zakupie? Czy rozgladac sie za nowszym rocznikiem, nie 2007?
Ile powinna wersja cofrot kosztowac przedzial 36-42k to dobry przedzial?

Lucas.FK2
25-01-11, 10:19
Z roku 2007 były wzywane na akcję serwisową z mechanizmem hamulca ręcznego. Oczywiście za free. Mowa tu o ufo 5D.

Ile powinna wersja cofrot kosztowac przedzial 36-42k to dobry przedzial?
Wersja Comfort jest naprawdę wystarczająca,praktycznie wszystko jest prócz szczegółów z bogatszych wersji (tempomat,podgrzewane siedzenia,dwustrefowa klima etc.). Co do ceny to szukaj lepiej krajowego modelu. Zza granicy przychodzą czasem po przygodach mniejszych i większych.

adminodomino
25-01-11, 10:32
a moze macie jakies linki do opisu tych wersji sedan i ufo? Obie w sumie fajne, bardziej rodzinne byloby w sedanie pewnie?

wojtek1963
25-01-11, 11:30
Mam civica z 2007r. 5D. Jestem bardzo zadowolony. Jeżeli chodzi o jakieś usterki, to nic poważnego się nie wydarzyło. Typowe jak w każdym tej generacji czyli różne stukania z tyłu (półka, oparcia foteli), skrzypienie pedału sprzęgła, które zresztą można wyeliminować. A oto link gdzie możesz wyczytać wszystkie uwagi i zalety każdego auta, m.in. i naszego civica.
http://www.autocentrum.pl/testy-opinie

ga_cex
25-01-11, 12:20
Problem z ręcznym był wcześniej - 2006 (może jakaś seria 2007 też się trafiła, mój z czerwca nie miał problemu) jednak pedał sprzęgła, pompa sprzęgła siadały każdemu jak leci(w sumie tylko klikały ale wymieniali na nowe).
4D bardziej rodzinne - zgadza się, jednak ostatnio 5D wybraliśmy się na nartki - 4 osoby całkiem komfortowo przy złożonych siedzeniach tylnych, też jest bardzo pakowne.

leonik
25-01-11, 12:23
za 36 tys 2007 rok ?? to chyba jakis po "przejsciach",sprowadzony.kolega tutaj na forum ma bardzo ladny ,zadbany egzemplarz 1.8 z 2006 roku.wola 45 tys.

adminodomino
25-01-11, 13:37
Potwierdzilem w ASO, nie byl bity.

super_pat
25-01-11, 15:11
Ja kupiłem nowy z salonu w grudniu 2007, model 5D 1.8 Sport i w sumie to nic się z nim nie dzieje. Wymienili mi hamulec reczny na nowy z powodu akcji serwisowej. Ma te usterki jakie możesz znaleść tu na forum czyli: przy przyspieszaniu czasem na ułamek sekundy jakby sie zadławi i klapa podnosi się, ale od połowy to raczej powoli. Mi te usterki nie przeszkadzają, bo lubie ten samochód za jego bezawaryjność i wygląd. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł i mapewno zostanie z nami do końca swojego życia:) Tak postanowiliśmy z żoną. Będzie mieć swoje miejsce w garażu.
Nawiazując jeszcze do tematu to wydaje mi sie, że jeżeli nie był bity oraz zalany i jest w stanie OK to nie powinno się nic dziać z autem w przyszłości.

Jacek65
25-01-11, 16:24
Ja swojego sedana 1,8 kupiłem pod koniec roku 2009.Wiem że to późniejsza produkcja, ale może się przyda ci się ogólna informacja VIII gen.Jeździłem nim w rożnych warunkach.Od autostrad po alpejskie drogi.I nie mogę nic złego na razie powiedzieć.Prowadzi się bardzo dobrze,dynamika fajna i spalanie niezbyt duże.Ogólnie auto wygodne.Jedynie co mi przeszkadza to włącznik kierunkowskazów na tym samym przełączniku co światła.I mocowanie klapy bagażnika.Nie dość że pałąki zawiasów zajmują trochę miejsca wewnątrz,to jeszcze jak klapa jest mokra np.w czasie deszczu, to po tych pałąkach kapie woda do bagażnika jak otworzę klapę.Trochę jest to irytujące.Reszta na razie jest o'k.Pozdrawiam.

adminodomino
25-01-11, 16:37
Dzieki Wam wszystkim za odpowiedzi. Mialem isc w VII sporo starsza ale zadbana, potem w osemke w czesci w kredycie ale sytuacja mi sie rozwiazala. Juz mam sporo taniej po znajiomosci dogadany rocznik 12.2009 rej. w 2010 za poltora roku, czyli wtedy kiedy tak naprawde bedzie mi potrzebny.
Ale dalsze opinie chetnie poczytam:)

A wersje type r tak z zewnatrz po znaczku da sie poznac czy tylko w UFO budach sa takie?

MateK
25-01-11, 17:36
A wersje type r tak z zewnatrz po znaczku da sie poznac czy tylko w UFO budach sa takie?

W sedanie oraz coupe masz wersje Si (ktora jest odpowiednikiem R w US), FD2 ktora jezdzi w Japonii (i ma pare koni wiecej niz pozostale wersje) i FN2 (UFO) w Europie.

adminodomino
26-01-11, 09:07
A zadam jeszcze jedno, moze glupie dla niektorych pytanie - czy wersja 4d to jest ten tak zwany sedan? Jesli tak, to czy jest wersja 5D ale nie ufo, tylko podobny do tej 4d - hatchback, czy to ufo to jedyny 5d hatchback Hondy Civic?
Bo z zewnatrz ladniejszy jest sedan ale malo praktyczny niestety...

leonik
26-01-11, 09:40
4d-sedan.5d-hatchback ufo i 3d hatchback ufo ,wersja amerykańska Si 3d :)

Jacek65
26-01-11, 15:40
Bo z zewnatrz ladniejszy jest sedan ale malo praktyczny niestety...

No niestety sedan rzeczywiście jest mniej praktyczny niż hatchback.Nie wiem jak tam z Civikiem,bo piszę ogólnie o wersjach.Za to uważam że sedan Civika jest bardziej elegancki.Tak ze co kto woli.:)

adminodomino
26-01-11, 16:49
a ile te bryczki pala?

leonik
26-01-11, 18:26
mało :cool: sorry ale Twoje pytania mnie rozwalają :)

Lynx07
26-01-11, 23:11
mało palą i są bardzo szybkie :cool: czego więcej potrzeba :)

leonik
27-01-11, 09:55
nawet jak się przyłożysz dają radę zabić muchę boczną szybą :cool:

Hoze
31-01-11, 16:59
Co do spalania....Jeżdżę dość dynamicznie, zrobiłem od nowości 6800 km, trasy mieszane, połowa miasto, połowa Szczecin-Chojna, na komputerze w "katalogu" B którego nie kasowałem od nowości spalanie pokazuje 7,3l (czyli jakieś 8) na 100km. A naprawdę nie oszczędzam tej jednostki, staram się jeździć dynamicznie, często załączam Vteca:D, zresztą ten silnik naprawdę to lubi. W mieście przy dynamicznej jeździe jeśli nie ma korków to auto nie spala więcej niż 9l/100. Natomiast jeszcze nie miałem okazji na długi test autobanhem przy prędkościach powyżej 140-150 km/h przez powiedzmy 1000 km, sprawdzę w kwietniu jak wyjadę na narty do Austrii, ale podejrzewam,że z bagażami, 4 osobami, i boxem na dachu to mniej niż 9,5 nie będzie:D.

hcszwejk73
31-01-11, 17:53
Ja tez mam 1.8 HB 5d, jestem zadowolony, ale pamiętaj to Honda czyli lubi wysokie obroty 174 momentu dopiero przy 4300 ob/min wiec pojedzie dopiero przy wysokich obrotach. Mnie pasuje. Spalanie tez przyzwoite. To moja 2 Honda i zawsze bede chwalił Hanie, kupuj nie będziesz żałował.

Sinus
31-01-11, 18:47
4d-sedan.5d-hatchback ufo i 3d hatchback ufo ,wersja amerykańska Si 3d :)

Wersji Si 8g 3d nie ma :) Si jest 4d lub 2d.

Pozdr,
Sinus

leonik
31-01-11, 20:33
sorki faktycznie :)