Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 1.7 cdti SPORT 04' spadek mocy!!!

Zwierzu
23-01-11, 22:58
siemka mam duży problem... chciałem zwiększyć moc w swojej Hance , lecz po 3 krotnym sprawdzeniu na hamowni wykazało o dziwo 80km a nie 100km tak jak mam w dokumentach samochodu... a wersja silnikowa 80km nie była montowana w civic'ach bynajmniej tak mi powiedziano w honda Poland na Puławskiej w Warszawie...I teraz moje Pytanie czy ktoś może wiedzieć/przypuszczać co może być przyczyna tego ze 20km gdzieś zniknęło?
z tego co wyczytałem w necie to może być coś z tych rzeczy?

-pęknięty kabel od turbiny
-zaworu podciśnienia turbiny
-przepływomierz powietrza
-zawór EGR

może być któraś z tych rzeczy? Pytam bo może troszkę ułatwię mechanikom szukania igły w stogu siana.

z góry dzięki za pomoc

rafal
23-01-11, 23:23
A masz jakiś "check engine"? Jaki przebieg?

Zwierzu
23-01-11, 23:32
zadnego check'a :/ 137tys. i jest raczej realny. koniec 2010 r samochod przyjechal do polski z wloch. w aso jak sprawdzalem to w 2007 roku mial 70tys km przejechane. i byla tylko u 1 właściciela we włoszech.

LemonR
24-01-11, 07:34
A hamownia pewna? Najpierw potwierdziłbym wynik na innej.

rafal
24-01-11, 10:20
Dokładnie, lepiej sprawdzić gdzie indziej moc. Jeśli było by jakiś problem z silnikiem (turbina, egr itp) to by pojawił się check engine.

Najlepiej to wymień filtr paliwa i zalej nieco lepszego paliwa. Jeśli filtr będzie zapchany, to moc znacząco spadnie ale błąd silniki nie musi się pojawić. Ja tak miałem w Mitsubishi (diesel 170KM) jak zalali mi słabej ropy w rumunii to wyciągał max 120-130km/h (normalnie powinien 200km/h). Pomogła wymiana filtra paliwa oraz dolanie do baku jakiegoś vavoline do czyszczenia wtrysków.

Zwierzu
24-01-11, 16:46
hamownia raczej pewna , wielu forumowiczów z niej korzysta i nie maja zastrzeżeń, jeśli chodzi o filtr paliwa był wymieniany 3miesiące temu razem z rozrządem i reszta filtrów...:/

rafal
24-01-11, 17:18
Najlepiej to podjechać gdzieś i podpiąć pod komputer, żeby z czytać jak dawkuje paliwo itp. Pamiętaj, że diesel jest bardzo wyczulony na gorszej jakości paliwa.

Uważam, że spadek mocy może być spowodowany problemem z układem paliwowym (słabe paliwo, filtr, wtryski), z układem dolotowym (gorszy przepływ), zły olej w silniku (jednak to może najmniej wpływa na moc z tych wszystkich), nieszczelny układ wydechowy, problem z turbiną. Jednak większość z tych problemów powinna być sygnalizowana na desce rozdzielczej. Dlatego najlepiej podjechać i podpiąć pod komputer.

Ewentualnie można poszukać odpowiedzi na forum opla astry, oni powinni być bardziej obeznani w tych silnikach.

Zwierzu
24-01-11, 17:52
pod kompa podpinal Dominik z Ecu Performance i nic nie wykrywalo... po zdjęciu koski od przepływomierza powietrza i zalozenie jej ponownie zapalil sie jakis check potem podłaczyl ja pod kompa i go skasowal...chyba pozostaje mi podjechac w czwartek tak jak sie umowilem na sprawdzenie/odszukanie przyczyny mam nadzieje ze nie wyskocza mi odrazu ze turbina jest z*****a bo samochod do 170km/h jedzie normalnie nawet sie nie prosi..

offgan
24-01-11, 22:51
może coś z elektronika sie pieprzy, jakiś czujnik ciśnienia doładowania lub coś w ten deseń.

Lysy
25-01-11, 09:18
a masz przeplywomierz? moze on padl i wlasnie wtedy auto jest mulowate.

Zwierzu
25-01-11, 13:51
mam przepływomierz, Dominik właśnie to podejrzewa ze on sie zjebal:/ tylko nie mam kogoś kto by podjechal na 10 min w czwartek z tym czujnikiem od siebie z hanki pozyczyc na 10 min:/a kupowac i wydawac 150 zł na uzywke to tez strata kasy jak okaze sie ze to nie to:/