PDA

Zobacz pełną wersję : Luz w kierownicy Civic V

Marcin1792
23-01-11, 20:33
Witam wszystkich serdecznie ;) Jestem tu nowy i muszę powiedzieć, że szukalem odpowiedzi na moje pytanie ale nigdzie nie mogłem znaleźć, jeśli napisałem temat w złym miejscu proszę o przeniesienie a nie usunięcie:)

Więc tak, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Hondy Civic V 92'. Od samego początku zaniepokoił mnie luz w kierownicy, po podniesieniu lewej strony samochodu i poruszaniu koła (tak jakby się skręcało) mam luz ok 4cm do momentu ruszania kierownicy, z prawą strona jest ok, po ruszaniu kołem na boki kierownica rusza się od razu. I w tym momencie zwracam się do forumowiczów o pomoc:) Pozdrawiam

elviss09
23-01-11, 20:46
4cm??!! moze mm? to az niewiarygodne przeciez tym samochodem nie przejedziesz pierwszego zakretu.. ale jesli masz az tak duzy luz to podjedz na diagnostyke moze masz wywalone wszystkie tuleje w wahaczach dolnych plus koncowka drazka i sie kumuluje ale jakos slabo to widze. Mozesz miec rozwalony magiel ale w civicach jest chyba listwowy wiec jakbys mial luz na jednym kole wzgledem kierownicy taki sam powinien byc na drugim kole.. chyba ze sie myle to niech ktos mnie poprawi. Sprawdz wszystkie gumy tuleje na dole drazek kierowniczy z koncowka jesli wszystko ok to winny magiel.

Marcin1792
23-01-11, 20:52
Naprawdę ok 4cm mogę ruszać w prawo/lewo dopóki nie ruszy mi kierownicą, ale jest tak tylko w lewym kole. Jeśli winny magiel, to co z nim zrobić?

And84
23-01-11, 20:59
Jeśli faktycznie masz taki luz to nie jeździj tylko udaj się na trzepaki i Ci powie co jest wytłuczone końcówka , drążek , magiel ..

Marcin1792
23-01-11, 21:19
Poprzedni właściciel był na przeglądzie i kazali mu jedynie jechać na zbieżność.

elviss09
23-01-11, 21:51
nikt Ci nie ustawi zbierznosci nawet jak bedziesz mial 1mm luzu chyba ze na Twoja odpowiedzialnosc. Jedz na sciezke diagnosta powie co dolega. jesli magiel to kupisz drugi i wymienisz albo nowy i wydsz gruba kase (jesli masz wspomaganie) albo uzywany i masz 50%szans ze trafisz dobrze-aczkolwiek chyba gorzej niz masz sie nie da heh

sivy
23-01-11, 21:57
na90% drązki so rozchuchane i to bardzo!

Marcin1792
23-01-11, 22:37
Ile może kosztować magiel? Mam wspomaganie.

mozes
24-01-11, 08:26
Ile może kosztować magiel? Mam wspomaganie.

używany od 200pln w górę.
Pasuje od VI gena ale krzyżak musi też być od VI gena.
pozdr

Marcin1792
25-01-11, 16:44
Witam, chciałbym trochę odświeżyć temat:) Nagrałem filmik ukazujący LUZ, w kierownicy i na kole, może to pomoże w dokładniejszym zdiagnozowaniu usterki, pozdrawiam :p

http://www.youtube.com/watch?v=921fE2G-hFU

Cegła
25-01-11, 22:23
oo masakra... Nikt po obejrzeniu filmu nie odpowie Ci na to pytanie. Musisz podjechać do mechanika.

Marcin1792
11-02-11, 08:32
Witam ponownie, wjechałem na kanał i winny był drążek kierowniczy.
Strasznie latało już, kupiłem nowy zamiennik i już jest lepiej, jeszcze tylko zbieżność. Pozdrawiam

Marcin1792
02-08-11, 21:37
Witam, po raz kolejny, czy łożysko igiełkowe w maglownicy może doprowadzić do luzu w kierownicy?