Zobacz pełną wersję : Olej Castrol Magnetic do naszych hond
Witam, interesuje mnie ile osob uzywa oleju castrol w swoich hondach? i jaka cena w sklepie takiego oleju Castrol Magnetic 10W40 np. http://allegro.pl/show_item.php?item=154809480 w dabrowie gorniczej cena w realu to 169zl Pozdro
a czemu castrol. Honda zaleca stosowanie Mobil 1. Więc po co na siłe inny olej.
Mobil1?
Nie wiem ale kumpel pracuje w aso Hondy w moim mieście i tam leją tylko Shella.
Pewnie zależy gdzie.
Na Castrola narzekają. Ostatnio czyścili kolesiowi cała głowice bo z oleju zrobiła się "papka".
Witam, interesuje mnie ile osob uzywa oleju castrol w swoich hondach? i jaka cena w sklepie takiego oleju Castrol Magnetic 10W40 np. http://allegro.pl/show_item.php?item=154809480 w dabrowie gorniczej cena w realu to 169zl Pozdro
Ja używam Castrol GTX Magnatec-a i jestem zadowolony - autko sprawuje się bardzo dobrze - nie narzekam :-) A dałem ok 139 zł
P.S. Ten koleś co sprzedaje na allegro ma strasznie tanio 89 zł hmmm podejrzanie tanio... albo może "spadło z ciężarówki" :d
Na Castrola narzekają. Ostatnio czyścili kolesiowi cała głowice bo z oleju zrobiła się "papka".
A możesz powiedzieć jaki to był dokładnie olej Castrol ?
Moich kilku znajomych również używa tylko Castrol GTX Magnatec w takich samochodach jak Daewoo Nubira 1.6 16V, Honda CR-V, BMW E-36 2.0 IS (maniak BMW katuje niesamowicie silnik i nie narzeka :aloha: ). Więc mam szczerą nadzieję że to tylko jakiś wyodrębniony przypadek z tą głowicą...
Więc mam szczerą nadzieję że to tylko jakiś wyodrębniony przypadek z tą głowicą...
no wyodrebnina.... poprostu poszla uszczelka pod glowica i olej zmeszal sie z plynem cholodniczym i to jest wlasnie ta papka.
moim zdaniem olej to olej byle byl odpowiedniej jakosci, a castrol to chyba nie byle gowno.(ja uzywam shella)
Ja uzywam Castrol 10W40 w hondzie ej9 1.4 przeb138 tys km , zrobiłem na nim 1,5tys km i nie narzekam ,kupowałem w zakładzie gdzie mi zmieniali i placiłem 28zł litr , a weszło nie pamiętam cos 3,3l-3,5l narazie nic złego sie nie dzieje nie kopci nie cieknie i oleju nie bierze wiec chyba jest ok;) ale wymiane zalecają co 10tys km . pozdr
Mobil1?
Pewnie zależy gdzie.
Ale odgórnie honda jako producent aut w Europie i na swiecie zaleca mobil 1. Wszystkie hondy wychodzące z fabryki mają wlany ten własnie olej. A czemu w twoim mieście leją shella? Może na shellu serwis trzaska więcej kasy niż na mobil 1 :). może po lepszych cenac go zakupują :).
Mobil1?
Pewnie zależy gdzie.
Ale odgórnie honda jako producent aut w Europie i na swiecie zaleca mobil 1. Wszystkie hondy wychodzące z fabryki mają wlany ten własnie olej. A czemu w twoim mieście leją shella? Może na shellu serwis trzaska więcej kasy niż na mobil 1 :). może po lepszych cenac go zakupują :).
a swoja droga jaka klase oleju zaleca honda?
Dokladnie chodzi mi literki ktorymi oznacza sie klase oleju np SJ/SL itd...
witam
Cyt. z manuala- " wlasciwy olej silnikowy do samochodu honda civic, honda zaleca stosowanie olejow SG, SH i SJ wedlug klasyfikacji API"
witam
Cyt. z manuala- " wlasciwy olej silnikowy do samochodu honda civic, honda zaleca stosowanie olejow SG, SH i SJ wedlug klasyfikacji API"
Dziex :piwo2: moj ma oznaczenie SJ pozatym im wyzsza klasa tym lepiej :zamkniete oczy:
teraz juz chyba wiekszosc oleji ma klase SL,
a i w temacie jest blad :P to jest MAGNATEC a nie MAGNETIC , hehe
Ja kupiłem Magnatec-a właśnie od tego kolesia z Allegro, wszystko oklejone oryginalnymi banderolami, wygląda ok. Zalałem 1500km temu, póki co jest ok :)
Ja używam GTX Magnatec i mam jedno małe pytanie . Czy jest gdzieś w warszawie sklep gdzie mogę Kupis filtr oleju , bezpieczniki i czesi do hondy ??
Ja tez kilka dni temu zalalem u znajomego w warsztacie moja Hanie castrolem 10W40 i jak narazie jest OK :)
Cena 25zl/litr tez do przyjeca :)
a ja mam zalane olejem Motul turbolight 10w/40 i jest git cena to około 165 zeta za 5 litra :)
To ja tez powiem że mam magnateka 10w40 i jestem zadowolony :] Poprzednio coś było ze stacji bp 10w40.
a ja zalewam tylko MOBIL 1 10W40, w poprzednich samochodach również zalewałem MOBILEM i samochód pracuje normalnie :)
ja od początku jak kupiłem Hanie mam właśnie Castrol Magnatec GTX bodajże, 10W40 i właśnie dzisiaj zmieniam na taki sam ;)
kto wie gdzie moge dostac filtr oleji do hondy ??
Jezdzilem na Magnatecu 10W40 i wszystko bez zarzutu... wymienilem na mineralny Mobil 1 Multigrade 15W40 i silnik pracuje glosniej... troche mi spala olej, ale ubytki wypelniam mineralnym Castrolem GTX Magnatec 15W40.
A ja tam nie wiem co w mojej Hani było... Dziś została zalana Valvoline Max Life 10W40 :)
Pozdrawiam...
To ja dodam na zapewne koniec topicu. Ze nie jest tak istotna marka oleju ale jego czeste zmienianie conajmniej co tyle kkm co manual podaje. I wtedy i zwykly elf bedzie dobrym olejem :).
Ja zawsze leje Magnateca i jestem zadowolony. Autko ma 170tkm i nie widzę żadnego zużycia oleju a przyznam się że czasami przeciągnę o ten tysiąc lub dwa z wymianą.
Mysza_on filtr oleju kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym....
Zna ktos olej o nazwie Synthron 0W 30? Moja civic byla takim zalewana w niemieckim serwisie, ja w Polsce zalalem ja Castrolem Magnatec-em pelnym syntetykiem. Przebieg 114tys km .
Witam,
Ja tez zalalem ostatnio Magnateca od tego zioma z allegro, i powiem szczerze ze jestem pod wrazeniem, juz myslalem ze bede musial szukac nowego silnika bo wczesniejsze oleje znikaly w nim jak woda i dodatkwo dymilo sie z rury przy duzym gazie na bialo czyli ze pil olej, a jak zalalem tego wlasnie MAGNATECA ktory jest oblkejony oryginalnymi blombami z niemiec (mam nadzieje ze prawdziwe) tak nie widzialem jeszcze od tego cczasu dymka. Dodatkowo samochod sie chyba cos odmulil zaczal lepiej sie wkrecac w obroty gdzie juz wczesniej nie bylo zle.
Wydaje mi się że liczy się klasa oleju a nie tak bardzo marka choć fachowcem nie jestem. Aczkolwiek w książce serwisowej (bynajmniej mojej) jak byk na jednej stronie są podane wszelkie preferowane przez Hondę płyny. I w miejscu oleju silnikowego jest wyraźnie napisane Shell Helix 10w40 (czy 15w40) bo nie pamiętam a książkę mam w aucie. Czytałem wiele innych postów w których wszyscy doradzają aby używać płynów i olejów dedykowanych dla Hondy. Więc skąd inne oleje??? Czy to tylko w mojej książce tak piszą?
witam. to ja juz mam metlik w głowie. hehe. nie znam sie za bardzo wiec czy jak zaleje Hanie mobilem mineralnym 10W40-ok. 100zł, a teraz mam Castrol GTXIII(tez minerał 10w40)-ok 130zł. to nic sie nie stanie?ps gdzie dostane manuala do Hani D15z1 z 96r. w 5 drzwiach!
10w40 to nie jest mineral tylko polsyntetyk!!!!
hehe ja zalalem moja hanie castrolem jakies 200km temu..i tez nie narzekam..nawet wydaje mi sie ze silnik pracuje ciszej..a pozatym to magnatec..(minimalne tarcie przy starcie):)
Ja juz zrobiłem na Castrolu Magnatec 10W40 (pólsyntetyk do tego lany z beczki za 26zł/L w Lbn) ok 3tys kilometrow i narazie jestem zadowolony nigdzie nie cieknie oleju nie bierze , na baganecie spadek na poziomie ok2mm ;) ,dodam ze produccent wg tego co powiedzieli mi w warsztacie zaleca zmiane oleju za 10tys km . ;) pozdr
ja też jeżdze na magnatecu 5w-40 mimo że mam 5d 99r d14z4 i nie w tym dziale pisze to jednak musze ten olej pochwalić:) nic nie pali, cisza spokój...chcę teraz zalac Castrol Edge sport 0w-40 -dobry to wybór? tzn czy mogę takie coś wogóle zrobić??
Witam. panowie kilka sprostowań oleje dzielą się na pełny syntetyk (0w30,5w30,0w40,5w40)
półsyntetyczne 10 w 40 i
mineralne 15w40 20 w 40 , ja leje do swojego civka 10 w 40 supersemisyntetyk zakupony na orlenie za 80 złoty zrobiłem juz nią 50 tyś km i jeździ jak szalona pamiętajce takrze o parametrach z tyłu (np SJ/CF) to też ważne jak weźniecie na orlenie np. olej castola półsyntetyk i orlenowski to nie róznią się niczym tylko ceną pozdrawiam kuki :d
moj wczesniej jezdzil na 5w40 czyli syntetyk ale nie wiem jakiej marki ja teraz zalalem castrola magnateca 10w40 troche gestszy przy perzebiegu 200tys bedzie chyba odpowiedniejszy ale sie zastanawiam czy dobrze zrobilem. ?? no nic olej jest niekiepski napewno biorac pod uwage cene bo jak kumpel mi sprzedawal i mowi mobil tyle a castrol tyle to roznica ogromna mowie bez zastanawiania nie oszczedzam na mojej hani dawaj drozszy :aloha: