Zobacz pełną wersję : Dziwne rzeczy po dolaniu oleju [Honda 1.5 16v,94r-coupe 2d]
Witam,
od czasu wymiany uszczelki pod glowica i wymiany oleju - co jakis czas (ok1miesiaca) musze dolewac olej... Dzisiaj tez tak zrobilem - dolalem olej i nagle zaczely dziac sie dziwne rzeczy - byc moze to tylko zbieg okolicznosci, ale...
1. Nagle zaczela mi mrugac dioda akumulatora
Raz sie zapalala, raz gasla... szybko migala... ale raczej teraz swieci non-stop....
2. Kierownica chodzi gorzej - tak jakby mi padlo nagle wspomaganie
3. Podczas jazdy - nagle przestal mi dziala obrotosciomierz, potem wysiadl zegarek, a na koncu radio i... auto mi zgaslo podczas jazdy! Potem chwile poczekalem - zastanawiajac sie co robic - sprobowalem go odpalic i jakos udalo mi sie dojechac do domu - ale musialem kilka razy stawac i czekac - bo podczas jazdy znowu zaczelo sie: obrotosciomierze znikal, zegarek, radio... :(
Nie znam sie kompletnie na tym - nie wiem co to moze byc :( Zauwazylem, ze jak mi obrotosciomierz przestawal dzialac, wylaczal sie zegare i radio - to jak zgasilem swiatla - to znowu zegarek i radio sie wlaczaly...
Geez... po prostu licze na Wasze doswiadczenie :(
Z gory dzieki za jakakolwiek odpowiedz...
Podejzewam ze to czysty przypadek i poprostu alternator nie ładuje dobrzer akumulatora.
Mogła tez sie stac zecz bardzo komiczna moim zdaniem ze niezgrabie nalewając oleju pochlapałeś nim po paskach napedzających alternator i pompe od wspomagania a tu naprawde niewiele trzeba bo dosłownie kikla kropli wystarczy :d . heh to byłby szczyt niefartu!! hehe. Paski slizgając sie nie napędzałyby odpowiednio alternatora ani pompy wspomagania kierownicy co by tłumaczyło brak prądu i osłabiebie wspomagania.
Jesli jednak tak by sie stało to trzeba by zdjąc paski (raczej kupic nowe) przeczyscic i odtłuscic i to samo z kołami pasowymi.
Daj znac co było przyczynom jak dojdziesz bo umieram z ciekawosci
Witam,
bo podczas jazdy znowu zaczelo sie: obrotosciomierze znikal, zegarek, radio... :(
heheh dobre słowo :d obrotosciomierz. bede tak mowił od dziś.
Prawidłowo: obrotomierz
Witam,
od czasu wymiany uszczelki pod glowica i wymiany oleju - co jakis czas (ok1miesiaca) musze dolewac olej... Dzisiaj tez tak zrobilem - dolalem olej i nagle zaczely dziac sie dziwne rzeczy - byc moze to tylko zbieg okolicznosci, ale...
1. Nagle zaczela mi mrugac dioda akumulatora
Raz sie zapalala, raz gasla... szybko migala... ale raczej teraz swieci non-stop....
2. Kierownica chodzi gorzej - tak jakby mi padlo nagle wspomaganie
3. Podczas jazdy - nagle przestal mi dziala obrotosciomierz, potem wysiadl zegarek, a na koncu radio i... auto mi zgaslo podczas jazdy! Potem chwile poczekalem - zastanawiajac sie co robic - sprobowalem go odpalic i jakos udalo mi sie dojechac do domu - ale musialem kilka razy stawac i czekac - bo podczas jazdy znowu zaczelo sie: obrotosciomierze znikal, zegarek, radio... :(
Nie znam sie kompletnie na tym - nie wiem co to moze byc :( Zauwazylem, ze jak mi obrotosciomierz przestawal dzialac, wylaczal sie zegare i radio - to jak zgasilem swiatla - to znowu zegarek i radio sie wlaczaly...
Geez... po prostu licze na Wasze doswiadczenie :(
Moze uszczelka nie taka, uszkodzona lub zle dociagnieta glowica.
1. Mozliwe ze za slabo naciagniety pasek alternatora i nie laduje odpowiednio.
2. J.w. tyle ze z paskiem od wspomagania.
3. A zwarcia jakiegoś nie ma?
Dzięki za Wasze wskazówki. Sprawdzę wszystko. Dzwoniłem jeszcze do pewnego mechanika, który powiedział, że objawy są typowe jak na zniszczony filtr paliwa...
Co do 'obrotościomierza' zamiast 'obrotomierza' to racja - sorry - czasami popełniam takie lapsusy językowe ;-)
Tak czy siak - dzięki piękne za Wasz czas!
v.
Dzięki za Wasze wskazówki. Sprawdzę wszystko. Dzwoniłem jeszcze do pewnego mechanika, który powiedział, że objawy są typowe jak na zniszczony filtr paliwa...
8| A co ma piernik do wiatraka?
nono dobre :rolf3: a co ma wspolnego filtr paliwa z ladowaniem....
Boszzz czego to ludzie nie wymysla :bicie:
nono dobre :rolf3: a co ma wspolnego filtr paliwa z ladowaniem....
Boszzz czego to ludzie nie wymysla :bicie:
Widocznie mechanior ma do opchniecia filtr paliwa to znalazl "chętnego" ;)
Cieszę się, że mogłem poprawić Wam humory...