PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne rzeczy po dolaniu oleju [Honda 1.5 16v,94r-coupe 2d]

voogee
13-01-07, 15:35
Witam,

od czasu wymiany uszczelki pod glowica i wymiany oleju - co jakis czas (ok1miesiaca) musze dolewac olej... Dzisiaj tez tak zrobilem - dolalem olej i nagle zaczely dziac sie dziwne rzeczy - byc moze to tylko zbieg okolicznosci, ale...
1. Nagle zaczela mi mrugac dioda akumulatora
Raz sie zapalala, raz gasla... szybko migala... ale raczej teraz swieci non-stop....
2. Kierownica chodzi gorzej - tak jakby mi padlo nagle wspomaganie
3. Podczas jazdy - nagle przestal mi dziala obrotosciomierz, potem wysiadl zegarek, a na koncu radio i... auto mi zgaslo podczas jazdy! Potem chwile poczekalem - zastanawiajac sie co robic - sprobowalem go odpalic i jakos udalo mi sie dojechac do domu - ale musialem kilka razy stawac i czekac - bo podczas jazdy znowu zaczelo sie: obrotosciomierze znikal, zegarek, radio... :(

Nie znam sie kompletnie na tym - nie wiem co to moze byc :( Zauwazylem, ze jak mi obrotosciomierz przestawal dzialac, wylaczal sie zegare i radio - to jak zgasilem swiatla - to znowu zegarek i radio sie wlaczaly...

Geez... po prostu licze na Wasze doswiadczenie :(

Z gory dzieki za jakakolwiek odpowiedz...

GAWRON
13-01-07, 16:51
Podejzewam ze to czysty przypadek i poprostu alternator nie ładuje dobrzer akumulatora.

Mogła tez sie stac zecz bardzo komiczna moim zdaniem ze niezgrabie nalewając oleju pochlapałeś nim po paskach napedzających alternator i pompe od wspomagania a tu naprawde niewiele trzeba bo dosłownie kikla kropli wystarczy :d . heh to byłby szczyt niefartu!! hehe. Paski slizgając sie nie napędzałyby odpowiednio alternatora ani pompy wspomagania kierownicy co by tłumaczyło brak prądu i osłabiebie wspomagania.
Jesli jednak tak by sie stało to trzeba by zdjąc paski (raczej kupic nowe) przeczyscic i odtłuscic i to samo z kołami pasowymi.
Daj znac co było przyczynom jak dojdziesz bo umieram z ciekawosci

Witam,
bo podczas jazdy znowu zaczelo sie: obrotosciomierze znikal, zegarek, radio... :(

heheh dobre słowo :d obrotosciomierz. bede tak mowił od dziś.
Prawidłowo: obrotomierz

s3kawek
13-01-07, 18:16
Witam,

od czasu wymiany uszczelki pod glowica i wymiany oleju - co jakis czas (ok1miesiaca) musze dolewac olej... Dzisiaj tez tak zrobilem - dolalem olej i nagle zaczely dziac sie dziwne rzeczy - byc moze to tylko zbieg okolicznosci, ale...
1. Nagle zaczela mi mrugac dioda akumulatora
Raz sie zapalala, raz gasla... szybko migala... ale raczej teraz swieci non-stop....
2. Kierownica chodzi gorzej - tak jakby mi padlo nagle wspomaganie
3. Podczas jazdy - nagle przestal mi dziala obrotosciomierz, potem wysiadl zegarek, a na koncu radio i... auto mi zgaslo podczas jazdy! Potem chwile poczekalem - zastanawiajac sie co robic - sprobowalem go odpalic i jakos udalo mi sie dojechac do domu - ale musialem kilka razy stawac i czekac - bo podczas jazdy znowu zaczelo sie: obrotosciomierze znikal, zegarek, radio... :(

Nie znam sie kompletnie na tym - nie wiem co to moze byc :( Zauwazylem, ze jak mi obrotosciomierz przestawal dzialac, wylaczal sie zegare i radio - to jak zgasilem swiatla - to znowu zegarek i radio sie wlaczaly...

Geez... po prostu licze na Wasze doswiadczenie :(

Moze uszczelka nie taka, uszkodzona lub zle dociagnieta glowica.
1. Mozliwe ze za slabo naciagniety pasek alternatora i nie laduje odpowiednio.
2. J.w. tyle ze z paskiem od wspomagania.
3. A zwarcia jakiegoś nie ma?

voogee
13-01-07, 18:44
Dzięki za Wasze wskazówki. Sprawdzę wszystko. Dzwoniłem jeszcze do pewnego mechanika, który powiedział, że objawy są typowe jak na zniszczony filtr paliwa...

Co do 'obrotościomierza' zamiast 'obrotomierza' to racja - sorry - czasami popełniam takie lapsusy językowe ;-)

Tak czy siak - dzięki piękne za Wasz czas!
v.

s3kawek
13-01-07, 20:14
Dzięki za Wasze wskazówki. Sprawdzę wszystko. Dzwoniłem jeszcze do pewnego mechanika, który powiedział, że objawy są typowe jak na zniszczony filtr paliwa...

8| A co ma piernik do wiatraka?

bartol
13-01-07, 20:27

nono dobre :rolf3: a co ma wspolnego filtr paliwa z ladowaniem....
Boszzz czego to ludzie nie wymysla :bicie:

s3kawek
13-01-07, 21:28

nono dobre :rolf3: a co ma wspolnego filtr paliwa z ladowaniem....
Boszzz czego to ludzie nie wymysla :bicie:

Widocznie mechanior ma do opchniecia filtr paliwa to znalazl "chętnego" ;)

voogee
13-01-07, 23:02
Cieszę się, że mogłem poprawić Wam humory...