PDA

Zobacz pełną wersję : Czym sie kierowac przy kupnie skrzyni?

Lynx
13-01-07, 13:19
Posiadam wzmacniacz μ-Dimension μ-Jr. 4-300 4x 50W.
Na przodzie graja juz PowerBass S-6C.
Teraz zastanawiam sie nad popieciem jakiejs skrzynki w bagazniku. Dlatego prosil bym o wasze opinie jaka skrzynie wybrac lub czy zdecydowac sie na sam glosnik i samodzielne skladanie skrzyni?
Wszystkie sugestie mile widziane.

NFS
13-01-07, 16:28
podstawa: ile kasy na to masz?, jaka droga bedziesz szedł(niski basik, max rzenia czyli głosnosc, czy jakosc)?

ppm702
13-01-07, 17:45
proponuję skrzynkę dopasowaną samoróbę + jakiś 25cm sub

emg
13-01-07, 19:11

mniej więcej 20-23 litry, skrzynię z mdf-u najlepiej

Lynx
14-01-07, 11:20
Kwestia cenny jest dosc plynna, zalezy mi zeby to ladnie gralo. W samochodzie najczesciej slucham r&b, rock'a oraz radia :)

Jezeli bym sie zdecdowal na glosnika i skladanie skrzyni to czym sie kierowac przy jego zakupie. Moca? Firma?

ppm702
14-01-07, 12:49
kieruj się wartością podaną w dB - im wiecej tym lepiej. Do tego sprawdź czy głośnik ma podane parametry do obliczania skrzyni typu Vas, Qas itd...

NFS
14-01-07, 15:18
mniej więcej 20-23 litry, skrzynię z mdf-u najlepiej

kieruj się wartością podaną w dB - im wiecej tym lepiej(...)

co za brednie. w ten sposób koles dojdzie do wniosku ze najlepiej kupic 25cm głosnik estradowy(bo ma duzy spl) i wsadzi go w 20-23L... hahahhaha!

przypominam ze w samochodzie nie liczy sie spl tylko Vd, czyli Sd*Xmax.

Lynx,

kup sobie jakiegos JL Audio i wsadz w zamknieta bude. to dosc miło i uniwersalnie grajace głosniki ze wskazaniem na niskie tony(np. r&b). bedzie Ci sie podobało. w zaleznosci jakie fundusze radze Ci celowac w serie 12W0 lub 12W3v2. dlatego 30cm a nie 25 bo masz coupe a tam troche ciezej jest przebic sie z basem do kabiny niz w hatchbacku.

emg
15-01-07, 00:59
dlatego 30cm a nie 25 bo masz coupe a tam troche ciezej jest przebic sie z basem do kabiny niz w hatchbacku.

co za brednie. w ten sposób to koleś dojdzie do wniosku, że jeszcze lepiej kupić 38cm i wsadzić go w zamkniętą budę. Ja się nie znam na elektroakustyce, bo prosty chłop ze wsi jestem, ale biorąc głośnik 30cm o skuteczności np. 87dB i biorąc głośnik 25cm o skuteczności 89dB, głośniej w coupe zagra 30cm pod takim juniorem ? hahaha!!!

Kolego NFS plączesz się w zeznaniach troszkę :)

ppm702
15-01-07, 09:53
nfs chce po prostu się wybić ;)

BTW jesli ktoś chce suba do auta to na logikę nie będzie wkładał estradówki...

NFS
15-01-07, 11:39
co za brednie. w ten sposób to koleś dojdzie do wniosku, że jeszcze lepiej kupić 38cm i wsadzić go w zamkniętą budę. Ja się nie znam na elektroakustyce, bo prosty chłop ze wsi jestem, ale biorąc głośnik 30cm o skuteczności np. 87dB i biorąc głośnik 25cm o skuteczności 89dB, głośniej w coupe zagra 30cm pod takim juniorem ? hahaha!!!

Kolego NFS plączesz się w zeznaniach troszkę :)

i dojdzie do dobrego wniosku jesli chodzi o spl bo zakładajac ze ten 38cm ma taki sam xmax co 30cm, ale powierzchnie membrany wieksza jakies 1,5 raza to zagra głosniej. niestety membrana bedzie zapewne ciezsza i dlatego juniorek nie da rady trzymac jej za pysk. bedzie mulic, co moze sie podobac do np. HH

co do Twojego pytania drogi emg, zagra głosniej jesli tylko oba głosniki maja taki sam xmax oraz porównywalna reszte parametrów prócz Sd of course :-P

nfs chce po prostu się wybić ;)

BTW jesli ktoś chce suba do auta to na logikę nie będzie wkładał estradówki...

"wybić"... a to dobre. rozgryzłes mnie! chce byc waszym bożkiem CA do ktorego bedziecie składac pokłony :chinczykk:

estradówki w czystej postaci moze nie wpakuje ale dojdzie do wniosku ze dobrze jest wsadzic np. Beyme Power 12(bo ma 95dB) i to bedzie jego błąd.

PS:tez sie nie znam, tylko sie interesuje, a poza tym to wszystko co pisze babcia mi dyktuje:-D

ppm702
15-01-07, 11:49
rozgryzłes mnie
;) nie zauważyłeś żartu :)

A tak na przyszłość to zanim zaczniesz zarzucać mi "brednie" to prosze Cię o chwilę zastanowienia się choćby nad formą Twojej wypowiedzi.

Poza tym jeśli Lynx kupi głosnik z parametrami i policzy dla niego skrzynkę to będzie ok. Na co zwracać uwagę juz napisałem

NFS
15-01-07, 12:05
rozgryzłes mnie
;) nie zauważyłeś żartu :)

Ty tez, bo tak naprawde nie mam aspiracji i wiedzy na bożka CA ;) hhahah

racja, napisałes czym sie kierowac i słusznie, tylko spl(dB) jest bardzo ciezkie do porównania w glosnikach CA. jedni podaja dB głosnika juz w samochodzie, inni pomiar na zewnatrz, jeszcze inni przy 1kHz co jest jak na głosnik basowy porazką. wiec ja bym nie oceniał głosnosci głosnika do auta na podstawie parametru spl. to mniej-wiecej miałem na mysli piszac "brednie" :angel:

emg
15-01-07, 12:19
co do Twojego pytania drogi emg
to było pytanie retoryczne, ponieważ odpowiedź była mi znana przed jego napisaniem.

Przekaż babci, żeby dyktowała bardziej kulturalnie

Lynx
15-01-07, 15:06
kieruj się wartością podaną w dB - im wiecej tym lepiej. Do tego sprawdź czy głośnik ma podane parametry do obliczania skrzyni typu Vas, Qas itd...

Czyli mam rozumiec ze ten boshman (http://allegro.pl/item157938009_potega_basu_idealne_wykonanie_25cm_b oschmann_500w.html)zagra tak samo jak ten JL (http://allegro.pl/item156379567_jl_10w0_4_subwoofer_25cm.html) ?

MartinS
15-01-07, 17:25
kup JL i zamknąc temat.....

ppm702
15-01-07, 19:11
oprócz parametrów jeszcze firma - to tak jakbyś porównywał mercedesa z maluchem (a oba są samochodami...)

NFS
15-01-07, 21:37
boschmann ma wiecej mocy i wyzszy FS, wiec nie zagra tak samo. to duze przyblizenie, poza tym ten boschmann to kupa.

Zbenek
17-01-07, 14:26
Lynx, współczuję Ci ;)
Mnie do zakupu JL-a zniechęciła cena.
Ja mam Ravemaster-a 104 w obudowie 30L bass-reflex, którą pod wymiar zrobił ktoś z Allegro. I gra jak dla mnie super. Potrafi kulturalnie, potrafi zejść i potrafi zrobić "jesień średniowiecza" he, he.
Wiem że są lepsze głośniki, ale w sumie 310 zł za taki efekt jest ok.

Rikoo
17-01-07, 15:35
jak chcesz zapraszam do mnie zobaczysz jak JL gra

NFS
17-01-07, 17:19
Zbenek,

miałem BSW104II, teraz mam JL10W0 i rzeczywiscie BSW robi wieksza jesien sredniowiecza ale ma gorsze zejscie niz JL.

pozdrawiam.

Lynx
17-01-07, 22:38
jak chcesz zapraszam do mnie zobaczysz jak JL gra
Ooo chetnie skorzystam, jak znajde chwilke czasu ta zaklikam do Ciebie i sie jakos umowimy :aloha: