Zobacz pełną wersję : Lampy od anglika - różnica
jozek_marek
21-01-11, 22:38
Witam wszystkich.
Czym się różnią lampy od anglika od europejczyka (chodzi mi o budowę)? Słyszałem wersję, że tylko odbłyśnik jest inny. A zewnętrzny plastik? Nie ma on wpływu na załam światła?
Moje obecne lampy nie są w rewelacyjnym stanie (jedna jest nawet połamana) i gdyby różnica była tylko w odbłyśniku i cena angielek byłaby dobra to podmieniłbym odbłyśniki i do auta. Marzą mi się również a'la type r w barwach podobnych do EK9.
Wojtec12345678
22-01-11, 17:00
Angielskich nie ustawisz po naszemu...świecą bardziej w lewo niż w prawo :p
I nie można jeździć na takich lampach w polsce
Co do budowy niech się wypowie ktoś inny
Jak podmienisz odbłyśniki to będzie grało;)
jozek_marek
23-01-11, 09:43
Jak podmienisz odbłyśniki to będzie grało;)
Niepotrzebnie temat zakładałem, skoro mogłem sąsiada zapytać :D
tylko pamiętaj ,że obudowy valeo i stanley się trochę różnią ;)
jozek_marek
23-01-11, 22:10
Chyba w takim razie jeszcze nie spotkałem się z Valeo :)
A może nie bawić się w lampy od anglika i przeróbki, tylko kupić nowe zamienniki Depo? za 300zł z groszami można już taki komplet wyrwać. Podejrzewam, że za komplet z anglika z 200 będę musiał dać. Pomimo, że takie lampy są praktycznie bezużyteczne.
Daniello205
25-01-11, 00:31
Ja dałem za komplet lamp z anglika 60 zł :D
Chyba w takim razie jeszcze nie spotkałem się z Valeo :)
a obecnie jakie masz? bo takie powinieneś mieć
jozek_marek
27-01-11, 19:47
a obecnie jakie masz? bo takie powinieneś mieć
Na 99% jestem przekonany, że Stanley. Ale może...:confused:
Stanley był w sedanach i coupe jeśli dobrze pamiętam. (choć w sumie nie wiem jaka masz budę założyłem ze masz 3d to przez to ek9)
Starstruck
27-01-11, 21:04
Ma EJ9, czyli 3d. Powinieneś mieć oryginalnie VALEO. Takie oryginalne z EK9 to na Europę nie znajdziesz. Ew. zamiennik albo używki oem z Anglii/Japonii/USA. Bardzo dobre są zamienniki TYC, chociaż podobno DEPO bardzo poprawiło jakość.
Ma EJ9, czyli 3d
ej9 tez może być w sedanie
Starstruck
27-01-11, 21:57
ej9 tez może być w sedanie
To ewentualnie ma oem stanley, ale w kwestii zamienników jest to samo.
jozek_marek
28-01-11, 23:33
Z ciekawości dziś sprawdziłem i faktycznie mam Valeo. Również w necie sprawdziłem czym się różnią Stanleya od Valeo. Na oryginalne od EK9 mnie nie stać :D
Valeo ma ładniejszą osłonę na żarówkę :P hehe
Co do lamp DEPO to trochę szukałem opinii w necie. Ponoć szkoda pieniędzy. Sam stołem przed takim wyborem aby je kupić. A nie myślałeś o regeneracji starych?
jozek_marek
31-01-11, 17:18
A nie myślałeś o regeneracji starych?
Nawet nie słyszałem o czymś takim :D Generalnie to i tak jedną lampę mam na mocowaniu połamaną. Więc coś na wiosnę muszę wymyślić.
Także decyzja pada na lampy od anglika (oczywiście w dobrym stanie) i przełożone odbłyśniki z moich lamp.
Ja właśnie przekładałem jeden odbłyśnik w sobotę u siebie. Miałem pęknięte mocowania i kupiłem lampę z anglika do 6gena 3d. Powiem tak rozklejenie lampy jakoś idzie, ale największy problem miałem z odczepieniem właśnie odbłyśnika. Trzeba bardzo delikatnie i poszukać sposobu (ja wykombinowałem jakąś dzwignię i poszło). Ogólnie nie ma problemu tylko tak jak mówiłem z odbłyśnikiem. Skleiłem potem lampę na stary klej i jak narazie nie paruje ani nic złego się nie dzieje. Da radę ogarnąć i przy okazji można sobie lampy ala type R strzelić. :cool:
A i jak sprawdzałem w nocy na ścianie, wydaje mi się, że świecą tak jak europejskie.
jozek_marek
03-02-11, 00:26
W danej dziedzinie wszystko już wiem!
Wszystkim za pomoc serdecznie dziękuję.
Temat do zamknięcia.
Ogarnałeś temat? Bo sam sie przymierzam do podobnego zabiegu
Jeśli ktoś zainteresowany mogę za niewielkie pieniądze np 30zł + przesyłka opchnąć lampę od anglika wersja 5D z 96r 1.4 B oryginał CARELLO strona kierowcy leży i się kurzy w garażu.
Info na PW