Zobacz pełną wersję : Zepsuty Pas bezpieczeństwa, przeszczep od Anglika - czy mozna?
Witam,
jestem nowy na forum, mam Civia VII z końcówki 2001r 1.4 5d.
Szukałem odpowiedzi na swoje pytanie ale nie znalazłem więc piszę :)
Mam zuzyty pas bezpieczeństwa kierowcy, tzn nie zwija się sam, trzeba mu pomagać, co jest mało wygodne i bezpieczne... więc chciałbym go wymienić.
Na allegro szukam ale raz że sa strasznie drogie 200-400zł a poza tym sporo jest rozebranych anglików i nie wiem czy można z takiego anglika włozyc pas bo to co u mnie jest pasem kierowcy to w angliku jest pasem pasażera.
Jaka jest rozsadna cena za taki pas i czy można założyc od anglika, ew. od wersji 3d ?
Jezeli chodzi o sprawe bezpieczenstwa, to sprawdz czy sie blokuje przy szarpnieciu. Jak sie blokuje to pas jest bezpieczny :)
chyba tak jest w hondach, że pasy nie zwijają się same do końca, przynajmniej u mnie tak jest... dziwne to....:confused:
Robią to bardzo leniwie a jak się delikatnie spląta to wcale się nie zwija. Taki urok.:(
... czy można założyc od anglika, ew. od wersji 3d ?
Zdobądź numer VIN takiego anglika i sprawdź w EPC numer części a następnie porównaj z numerem z twojego auta i będzie wiadomo czy to jest to samo.
Problem ze zwijaniem się pasów występował już we wcześniejszych generacjach -> http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?557-Wciąganie-pasów-bezpieczeństwa-jakoś-mało-chętnie....&highlight=wyczy%B6ci%E6+pasy
Był nawet wydany przez hondę tzw. "Service Bulletin" w tej sprawie -> http://www.civicforums.com/downloads/tsb/New%20TSB's%20-%20some%20may%20be%20duplicates/TSB's%20that%20apply%20to%20All%20models/03-062Slowseatbelt.pdf
U mnie poprawiło się zwijanie się pasów jak wyczyściłem ten "uchwyt" przy regulacji wysokości pasów (tak jak w biuletynie).
Czyszczenie plus silikon w sprayu na pas i powinno być miodzio :).
Witam!
Mam pewien problem z pasami bezpieczeństwa na tylnej kanapie (HB 5D). Pas wysuwa się na całą długość, ale gdy go chcę troszkę zwinąć - blokuje się (nie używam siły i nie szarpię) i nie można go wysunąć - trzeba zwinąć go do końca i wysunąć jeszcze raz. Przyznam że jest to strasznie męczące,gdy dziecko siedzi w foteliku i pas zaczyna mu się zwężać - trzeba niestety wysiąść z auta i odpiąć pas (który tylko w tym momencie można tylko!!! zwinąć). Jeżdżę civikiem już ładnych parę lat i do tej pory nic się nie działo, kilka miesięcy temu wysiadł jeden pas, teraz drugi ...., został jeszcze środkowy:mad: Można ktoś z państwa wie co jest przyczyną?:confused: