Zobacz pełną wersję : Zawieszenie do civic'a 1988-1991.
Witam!
Mam civic´a sedan 1.6 z 1991 roku (jeszcze ta kanciasta). Tylne zawieszenie, a przede wszystkim tuleje mam do wymiany, jednak nigdzie nie moge dostac tych cześci (dodam że jest tych tulejek po 14 na jeden wachacz), mówie oczywiście o podróbach. Wiec jedyna jak na razie opcja to zamiana całego tylnego zawieszenia wyjętego z innej hondy. Znalazłem honde civic na szrocie z tej samej serii tyle że w hatchback´u z silnikiem 1.5. Moje pytanie to czy zawieszenie z hondy hatchback bedzie pasowało do sedana.[/b]
pytanie, czy w tak starym aucie, tam tez beda dobre tuleje, czy nie wybija sie po 1000km
Generalnie powinno byc to samo, raczej, jesli jest roznica, to tylko w sprezynach/amorach i stabilizatorach. Ale nie jestem tego pewien.
Witam!
(dodam że jest tych tulejek po 14 na jeden wachacz) b]
Skąd ty tyle tych tulei na 1 wahacz znalazłeś?? Ja mam CRXa z tego samego roku i w dolnym wahaczu tylnym są 3 tuleje. Chyba że chodzi Ci o cały tył, to wychodzi po 7 tulei na jedną stronę i wtedy jest 14. Możesz poszukać zamienników w takich sklepach jak Nippon, Japan Auto etc..., albo zamówić zestaw poliuretanów z USA. To moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, bo starczy na dłuuugo a w zestawie jest sporo gum w porównaniu do ceny (700-800PLN).
sedan i hb ma takie same zawieszenie. jakbys uzupelnil profil to by Ci powiedzieli co i gdzie kupic...
Luknij na stronie www.ted.pl
Jakieś 1,5 roku temu kupowałem na tylne zawieszenie prawie wszystkie.
Narazie wszystko ok, tylko te duze wahacza wzdluznego ostatnio zaczely powoli slabnac, ale reszta super.
Generalnie powinno byc to samo, raczej, jesli jest roznica, to tylko w sprezynach/amorach i stabilizatorach. Ale nie jestem tego pewien.
Ostatnio słyszałem, że podobno nie ma róznicy, jeśli są te same silniki. W innym razie wachacze są inne a co za tym idzie reszta zawieszenia.
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2005 ]
Dzieki za wszystkie porady. Dodam, że tuleje są tak zapieczone, że nie sposób ich wykrecić jedyna szansa to użyć palnika, dlatego wole wymienić całe zawieszenie, tak bedzie łatwiej.