Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakiej wielkości wydech przelotowy

Uszy
11-01-07, 19:08
Tak jak w temacie chcialbym sie poradzić was jakiej wielkosci tzn. ile cali zrobic wydech przelotowy do mojej Hondy,jest to Civic Coupe a silnik to d15b7,myslalem o 2,5" ale czy to nie bedzie za duzo?wiec prosze o wasze opinie ilu calowy wydech przelotowy najlepiej założyc do mojego silnika zeby uzyskac jak najlepszy efekt i najwiekszy przyrost mocy.
P.S
zanim zalozylem temat poszukalem czy nie bylo juz takiego tematu na forum ale nic nie znalazlem ;)

Kras
11-01-07, 19:15
2 cale. 2.5 to już troche dużo na N/A tej pojemności.

spychu
11-01-07, 19:20
Nie rób 2.5" bo to będzie za dużo :) 2" to max.

Zresztą podejrzewam, że końcowy który założyłeś ma właśnie 2" średnicy, przynajmniej mój tyle ma. I jak będę robił przelot od kolektora to też całość na 2". U ciebie można spokojnie dać tylko jeden tłumik środkowy, bo qpeta chodzi dużo ciszej niż mój htb.

Na twoim miejscu zrobił bym 2" przelotowy od kolektora na 2 tłumikach i wystarczy, zresztą pogadaj z Bartkiem bo narobił się już Civów co nie miara i on najlepiej będzie wiedział jaki.

Uszy masz identyczny końcowy jak ja rurka ma 50mm średnicy zewnętrznej i ~47mm wewnętrznej. Jedynie twoja może być dłuższa przez co jest cichsza niż moja.

Furious
11-01-07, 22:40
zanim zalozylem temat poszukalem czy nie bylo juz takiego tematu na forum ale nic nie znalazlem
zle szukales, 2" to max i koniec tematu

Lcfr
11-01-07, 22:53
bo qpeta chodzi dużo ciszej niż mój htb.

To ciekawe...
czy dlatego , że to Twój htb czy ogólnie?

spychu
11-01-07, 23:35
Ja i Uszy robiliśmy wydech u jednej i tej samej osoby. Tzn. ja zrobiłem wcześniej Uszy zobaczył jak chodzi, dałem mu telefon i zrobił też.

Wczoraj widziałem jak chodzi qpeta Uszego i jest sporo cichsza niż mój. Być może jest to spowodowane tym, że Uszy może mieć większą / dłuższą puszkę, której się dokładnie nie przyglądałem i nie porównywałem do mojej. U mnie między wahacz a zderzak nie wejdzie dłuższa puszka niż 35cm. W qp tego miejsca jest zapewne więcej.

A jak wszyscy wiemy przy przelotowym wydechu im dłuższa puszka tym wydech jest cichszy.

I to, że mój wydech jest głośniejszy nie wyssałem z palca, bo jeździło ze mną wiele osób, które wydechy robili u tej samej osoby, i np. puszka 45cm w Astrze 1.8 16V jest wiele cichsza, tak samo P206 1.4 też dużo ciszej puszka 45cm.

A co jest najważniejsze, tłumiki robione przez tą osobe, są wytłumiane ceramiką, a nie watą, która później lata za autem jak kurze pióra. Jak i cały tłumik robiony jest z kwasówki i po 2-3 latach nie nadaje się jedynie na śmietnik jak wszystkie dedykowane Ultery, Remusy itd.

Lcfr
11-01-07, 23:50
Ja i Uszy robiliśmy wydech u jednej i tej samej osoby. Tzn. ja zrobiłem wcześniej Uszy zobaczył jak chodzi, dałem mu telefon i zrobił też.

Wczoraj widziałem jak chodzi qpeta Uszego i jest sporo cichsza niż mój. Być może jest to spowodowane tym, że Uszy może mieć większą / dłuższą puszkę, której się dokładnie nie przyglądałem i nie porównywałem do mojej. U mnie między wahacz a zderzak nie wejdzie dłuższa puszka niż 35cm. W qp tego miejsca jest zapewne więcej.

A jak wszyscy wiemy przy przelotowym wydechu im dłuższa puszka tym wydech jest cichszy.

I to, że mój wydech jest głośniejszy nie wyssałem z palca, bo jeździło ze mną wiele osób, które wydechy robili u tej samej osoby, i np. puszka 45cm w Astrze 1.8 16V jest wiele cichsza, tak samo P206 1.4 też dużo ciszej puszka 45cm.

A co jest najważniejsze, tłumiki robione przez tą osobe, są wytłumiane ceramiką, a nie watą, która później lata za autem jak kurze pióra. Jak i cały tłumik robiony jest z kwasówki i po 2-3 latach nie nadaje się jedynie na śmietnik jak wszystkie dedykowane Ultery, Remusy itd.

dlatego zapytałem czy chodzi o Twoj htb czy ogólnie....

a co do ultera /remusa/supersprinat to sie nie zgodze -aakurat te produkty smialo i po 3 latach sa OK...

spychu
11-01-07, 23:54
a co do ultera /remusa/supersprinat to sie nie zgodze -aakurat te produkty smialo i po 3 latach sa OK...
Nie ważne ile wytrzymają. Ważne, że i tak nie wytrzymają tyle co robiony na zamówienie cały z kwasówki.

Może innaczej, robiony z kwasówki ale przez osobę, która ma o tym pojęcie i która nie oszczędza na materiałach takich jak np. wytłumienie. Poza tym, te robione z kwasówki często są tańsze niż markowe dedykowane. Co daje nam dużo korzystniejszy stosunek jakości do ceny.

sunnboy
12-01-07, 08:55
..siemka..a co myslicie o takim zestawie?

http://www.supersprint.com/a_prodotti.asp?modello=honciv11

artykuly ktore chodza mi po glowie:

-921903 Centre exhaust
-921912 Front pipe replaces Kat. + Centre pipe Ř 50

...kolektor 4-2-1 dojdzie..tylko zastanawiam sie czy zalozyc z pseudokatem czy bez?chcialbym uzyskac taki metaliczny poglos ale nie zeby ogluchnac..koncowy bedzie ultera...no i czy taka srednica odmuli nieco hanke?..Wasze opinie

Lcfr
12-01-07, 09:06
..siemka..a co myslicie o takim zestawie?

http://www.supersprint.com/a_prodotti.asp?modello=honciv11

artykuly ktore chodza mi po glowie:

-921903 Centre exhaust
-921912 Front pipe replaces Kat. + Centre pipe Ř 50

...kolektor 4-2-1 dojdzie..tylko zastanawiam sie czy zalozyc z pseudokatem czy bez?chcialbym uzyskac taki metaliczny poglos ale nie zeby ogluchnac..koncowy bedzie ultera...no i czy taka srednica odmuli nieco hanke?..Wasze opinie

na ten temat juz sie wypowiedziałem tutaj-nie bede kopiował tylko linke zapodam:
http://hondatech.pl/viewtopic.php?t=2751