Zobacz pełną wersję : Jakiej wielkości wydech przelotowy
Tak jak w temacie chcialbym sie poradzić was jakiej wielkosci tzn. ile cali zrobic wydech przelotowy do mojej Hondy,jest to Civic Coupe a silnik to d15b7,myslalem o 2,5" ale czy to nie bedzie za duzo?wiec prosze o wasze opinie ilu calowy wydech przelotowy najlepiej założyc do mojego silnika zeby uzyskac jak najlepszy efekt i najwiekszy przyrost mocy.
P.S
zanim zalozylem temat poszukalem czy nie bylo juz takiego tematu na forum ale nic nie znalazlem ;)
2 cale. 2.5 to już troche dużo na N/A tej pojemności.
Nie rób 2.5" bo to będzie za dużo :) 2" to max.
Zresztą podejrzewam, że końcowy który założyłeś ma właśnie 2" średnicy, przynajmniej mój tyle ma. I jak będę robił przelot od kolektora to też całość na 2". U ciebie można spokojnie dać tylko jeden tłumik środkowy, bo qpeta chodzi dużo ciszej niż mój htb.
Na twoim miejscu zrobił bym 2" przelotowy od kolektora na 2 tłumikach i wystarczy, zresztą pogadaj z Bartkiem bo narobił się już Civów co nie miara i on najlepiej będzie wiedział jaki.
Uszy masz identyczny końcowy jak ja rurka ma 50mm średnicy zewnętrznej i ~47mm wewnętrznej. Jedynie twoja może być dłuższa przez co jest cichsza niż moja.
zanim zalozylem temat poszukalem czy nie bylo juz takiego tematu na forum ale nic nie znalazlem
zle szukales, 2" to max i koniec tematu
bo qpeta chodzi dużo ciszej niż mój htb.
To ciekawe...
czy dlatego , że to Twój htb czy ogólnie?
Ja i Uszy robiliśmy wydech u jednej i tej samej osoby. Tzn. ja zrobiłem wcześniej Uszy zobaczył jak chodzi, dałem mu telefon i zrobił też.
Wczoraj widziałem jak chodzi qpeta Uszego i jest sporo cichsza niż mój. Być może jest to spowodowane tym, że Uszy może mieć większą / dłuższą puszkę, której się dokładnie nie przyglądałem i nie porównywałem do mojej. U mnie między wahacz a zderzak nie wejdzie dłuższa puszka niż 35cm. W qp tego miejsca jest zapewne więcej.
A jak wszyscy wiemy przy przelotowym wydechu im dłuższa puszka tym wydech jest cichszy.
I to, że mój wydech jest głośniejszy nie wyssałem z palca, bo jeździło ze mną wiele osób, które wydechy robili u tej samej osoby, i np. puszka 45cm w Astrze 1.8 16V jest wiele cichsza, tak samo P206 1.4 też dużo ciszej puszka 45cm.
A co jest najważniejsze, tłumiki robione przez tą osobe, są wytłumiane ceramiką, a nie watą, która później lata za autem jak kurze pióra. Jak i cały tłumik robiony jest z kwasówki i po 2-3 latach nie nadaje się jedynie na śmietnik jak wszystkie dedykowane Ultery, Remusy itd.
Ja i Uszy robiliśmy wydech u jednej i tej samej osoby. Tzn. ja zrobiłem wcześniej Uszy zobaczył jak chodzi, dałem mu telefon i zrobił też.
Wczoraj widziałem jak chodzi qpeta Uszego i jest sporo cichsza niż mój. Być może jest to spowodowane tym, że Uszy może mieć większą / dłuższą puszkę, której się dokładnie nie przyglądałem i nie porównywałem do mojej. U mnie między wahacz a zderzak nie wejdzie dłuższa puszka niż 35cm. W qp tego miejsca jest zapewne więcej.
A jak wszyscy wiemy przy przelotowym wydechu im dłuższa puszka tym wydech jest cichszy.
I to, że mój wydech jest głośniejszy nie wyssałem z palca, bo jeździło ze mną wiele osób, które wydechy robili u tej samej osoby, i np. puszka 45cm w Astrze 1.8 16V jest wiele cichsza, tak samo P206 1.4 też dużo ciszej puszka 45cm.
A co jest najważniejsze, tłumiki robione przez tą osobe, są wytłumiane ceramiką, a nie watą, która później lata za autem jak kurze pióra. Jak i cały tłumik robiony jest z kwasówki i po 2-3 latach nie nadaje się jedynie na śmietnik jak wszystkie dedykowane Ultery, Remusy itd.
dlatego zapytałem czy chodzi o Twoj htb czy ogólnie....
a co do ultera /remusa/supersprinat to sie nie zgodze -aakurat te produkty smialo i po 3 latach sa OK...
a co do ultera /remusa/supersprinat to sie nie zgodze -aakurat te produkty smialo i po 3 latach sa OK...
Nie ważne ile wytrzymają. Ważne, że i tak nie wytrzymają tyle co robiony na zamówienie cały z kwasówki.
Może innaczej, robiony z kwasówki ale przez osobę, która ma o tym pojęcie i która nie oszczędza na materiałach takich jak np. wytłumienie. Poza tym, te robione z kwasówki często są tańsze niż markowe dedykowane. Co daje nam dużo korzystniejszy stosunek jakości do ceny.
..siemka..a co myslicie o takim zestawie?
http://www.supersprint.com/a_prodotti.asp?modello=honciv11
artykuly ktore chodza mi po glowie:
-921903 Centre exhaust
-921912 Front pipe replaces Kat. + Centre pipe Ř 50
...kolektor 4-2-1 dojdzie..tylko zastanawiam sie czy zalozyc z pseudokatem czy bez?chcialbym uzyskac taki metaliczny poglos ale nie zeby ogluchnac..koncowy bedzie ultera...no i czy taka srednica odmuli nieco hanke?..Wasze opinie
..siemka..a co myslicie o takim zestawie?
http://www.supersprint.com/a_prodotti.asp?modello=honciv11
artykuly ktore chodza mi po glowie:
-921903 Centre exhaust
-921912 Front pipe replaces Kat. + Centre pipe Ř 50
...kolektor 4-2-1 dojdzie..tylko zastanawiam sie czy zalozyc z pseudokatem czy bez?chcialbym uzyskac taki metaliczny poglos ale nie zeby ogluchnac..koncowy bedzie ultera...no i czy taka srednica odmuli nieco hanke?..Wasze opinie
na ten temat juz sie wypowiedziałem tutaj-nie bede kopiował tylko linke zapodam:
http://hondatech.pl/viewtopic.php?t=2751