Zobacz pełną wersję : Podświetlenie deski rozdzielczej EP, ES, EM, EU
Pany a włącznik awaryjnych i zapalniczka to maja podświetlenie?? bo u mnie to ciemno jest :) Ep2
podlaczam sie pod zapytanie
- dodatkowo czy sterowanie ustawieniem lusterek i ich podgrzewanie, ma podswietlenie, czy nie?
awaryjki maja podswietlenie, regulacja lusterek rowniez ( u mnie zarowka padla). co do awaryjek to chyba w1w zarowka jest ( w jakims poscie ponizej tego bylo to napisane). co do lusterek -> jakas zarowke trzeba wlutowac, ale jaka to niestety jeszcze nie wiem
Zapalniczka też ma taki święcący pierścień dookoła.
awaryjki maja podswietlenie, regulacja lusterek rowniez ( u mnie zarowka padla). co do awaryjek to chyba w1w zarowka jest ( w jakims poscie ponizej tego bylo to napisane). co do lusterek -> jakas zarowke trzeba wlutowac, ale jaka to niestety jeszcze nie wiem
jak to wlutowac?
jak to wlutowac?
powiem ci ze nie wiem, jestem przed. czytalem na forum jedynie ze trzeba wylutowac. nawet nie wiem jaka zarowka tam siedzi.
Gniazdo zapalniczki podświetlenia nie ma.
Podświetlenie regulacji/ogrzewania lusterek jest zrobione żaróweczką, która jest wlutowana na stałe pod tym elementem, który się naciska aby regulować. Aby ją wymienić, należy odkręcić dwie śrubki mocujące schowek na drobiazgi pod tym regulatorem. Wtedy można wsunąć rękę za regulator i go wypchnąć. Można też próbować wyciągnąć regulator za pomocą śrubokręta - ale nie polecam, łatwo pokaleczyć plastiki.
Po wyjęciu regulatora, należy zdjęć przycisk od ogrzewania lusterek (podważając go), po czym podważając małym wkrętakiem zatrzaski z tyłu regulatora rozłożyć regulator na 2 części. Wtedy ukaże się waszym oczom rzeczona żaróweczka. Ma ona wymiary: długość 7mm, średnica 3mm. Kolor wedle fantazji, fabrycznie siedzi przezroczysta żarówka a na niej kapturek zielony. Polecam żaróweczki na 14V, gdyż te na 12V świecą według mnie o wiele mocniej niż fabryczne i źle to wygląda. Do kupienia najprościej w sklepie z częściami elektronicznymi, w motoryzacyjnych szukałem nie mieli.
Oświetlenie wyłącznika świateł awaryjnych: odkręcić gałkę skrzyni biegów, szarpnąć za plastik do którego przymocowano gumę od mieszka skrzyni - odejdzie osłona skrzyni razem z m.in. wyłącznikiem świateł awaryjnych. Z boku wyłącznika jest wkręcona w oprawce żaróweczka, też 7mm x 3mm. Fabrycznie żarówka biała z kapturkiem czerwonym. Założyć w opraweczkę nową żarówkę i spokój.
Żarówki kosztują od 50gr (allegro) do 1zł (sklepy elektroniczne/motoryzacyjne).
Gniazdo zapalniczki podświetlenia nie ma.
Uściślijmy, w sedanie ma a w innych nie wiem. Może mam jakiś pakiet "smoker" chociaż pierwszy właściciel nie palił.
Robert w ep3 nie ma podświetlenia zapalniczki.
Gdzieś musieli koszty przyciąć żeby było na białe zegary ;)
Gdzieś musieli koszty przyciąć żeby było na białe zegary ;)
Nie tylko na tym przycięli. :D
ale wypas podświetlanie zapalniczki :p
danielo163
21-01-11, 12:53
:confused: Panowie a moze dioda koloru czerwonego w zamian za żarówki. Sam zmieniam na diodę.
mam pytanie w kwesti podswietlenia pokretel manualnej klimatyzancji
czy samo pokretlo w miejscu zaznaczenia powinno byc podswietlone, u mnie zadne z trzech nie swieci, wiec moze tak ma byc?
http://images47.fotosik.pl/565/fc06d52a9a71ae16med.jpg (http://www.fotosik.pl)
ma się świecić jak choinka :p
mam pytanie w kwesti podswietlenia pokretel manualnej klimatyzancji
czy samo pokretlo w miejscu zaznaczenia powinno byc podswietlone, u mnie zadne z trzech nie swieci, wiec moze tak ma byc?
http://images47.fotosik.pl/565/fc06d52a9a71ae16med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Muszę się poprawić.;) Świecą, ale bardzo słabo.
a u mnie od zawsze się świeciły te znaczniki...
pozdro :cool:
dobrałem sie do już do włącznika awaryjnych i tam jest takie małe coś jak w linku allegro i ta o wymiarach 8mm tylko ze ma kapturek czerwony
http://allegro.pl/zarowka-led-r3-8-9-12mm-honda-bmw-volvo-itp-i1430976668.html
zapalniczka nie posiada podświetlenia ale będzie miała , kupie z podświetleniem i chyba przeciągnę z oświetlenia popielniczki:confused:
a i jeszcze zapytam w drzwiach lewych przycisk od blokowania prawej szyby to ma podświetlenie bo zdawało mi sie ze kiedy świecił, albo to moja chora wyobraźnia ;)
dobrałem sie wczoraj do oświetlenia wysokości świateł i też jest taka sama jak w awaryjnych R3 8mm z kapturkiem pomarańczowym
a to dla tych którzy jeszcze niewiedzą o istnieniu tej strony a z tego co widzę są tacy, po Vin-ie rozkłada Hankę na części pierwsze, są pokazane żaróweczki z tematu
http://japancars.ru/cat/honda/index.php
a jak skrócimy link to mamy dostęp do innych marek
http://japancars.ru/cat/
TOYOTA & LEXUS
NISSAN & INFINITI
MITSUBISHI
MAZDA
WItam i pozdrawiam wszystkich!!
Mam pytanko czy w Waszych Hankach przycisk z tematu jest podświetlony??
U mnie tylko świeci sie przycisk włączonego podgrzewania lusterek.
Dzięki za Re.
Przemo
Robertos23
02-02-11, 16:26
W sedanie VIIg. jest jak najbardziej podświetlony. Musisz to rozebrać i jest tam mała żaróweczka z dwiema nóżkami do przylutowania. Ostatnio ktoś pisał o tym, prześledź tematy.
Grzesieklodz
02-02-11, 16:27
napis "MIRROR" świeci się to jest ustawianie lusterek i ten właśnie napis jest podświetlony i guzik jak się włączy podgrzewanie lusterek.
Mi tez sie nie swiecil kupilem taka zaroweczke w ASO i sobie przylutowalem:cool: bo caly przycisk kosmiczne pieniadze kosztuje w porownaniu do zaroweczki
nie
to czeka Cię wymiana żaróweczki :) Świeci się.
Temat połączony z tematem o podświetleniu deski rozdzielczej.
Poilnois - wystarczyło przejrzeć pierwsze tematy w dziale serwis 2001-2005 i zadać pytanie w odpowiednim miejscu.
o kurde a to dziwne bo mialem ten przycisk rozebrany i tam jest zaroweczka ktora podswietla wcisniety przycisk od podgrzewania i nic innego nie widzialem ... zwracam honor ...
Dzięki Panom serdeczne:)
a jeszcze jak moge to zapytam, przycisk od blokowania szyb po wciśnięciu nie powinien świecić???
chodzi mi o przycisk okrągły w drzwiach kierowci nad czterema do otwierania szyb jest okrągły do blokowania szyb.
z góry dzięki
Pozdro
no to ok, bo myślałem że powinna świecić:)
a jeszcze jak można to spytam czy ktoś wymieniał od prędkości dmuchawy bo u mnie nie świeci
mam automatyczną, czyli w pionie trzy pokrętła i to dolne (szybkość nawiewu) sie nie świeci i mam pytanie czy wystarczy mocno pociągnąć i dostane się do żaróweczki??
tak łatwy dostęp mam u żony w Pandzie, ale niechce na siłe czegoś urwać:)
dzięki za odp.
powiem ze nie wiem. a mam do wymiany zarowke od awaryjek. u mnie wystarczylo delikatnie stuknac i zarowka swieci. w innych modelach czytalem ze deske sie rozbiera cala. nie wiem jak wyglada to w em2
Ona ma busa, a nie EM2. W EM2 musisz wyciągnąć całą konsolę, więc zaczynasz od rozbierania tunelu - jest artykuł w zrób to sam. Podejrzewam, że w busie też trzeba wyciągnąć konsolę, bo regulację nawiewów wykręca się od spodu. Po wykręceniu są całe układy - od nawiewów, od guzików, awaryjne itp. Zerknij na temat zrób to sam i zobacz jak to wyglądało u mnie.
panowie a jak dostac sie do przyciskow do obiegu powietrza, oraz auto klimy?ogrzewanie szyby swieci a reszta nie..tzn jak wcisne to swieci na pomarancz albo zielono w przypadku klimi..ale jak wlacze postojowe i deska podswietlona jest to tylko te dwa przyciski sa czarne:( jak tam sie dostac?
Ona ma busa, a nie EM2. W EM2 musisz wyciągnąć całą konsolę, więc zaczynasz od rozbierania tunelu - jest artykuł w zrób to sam. Podejrzewam, że w busie też trzeba wyciągnąć konsolę, bo regulację nawiewów wykręca się od spodu. Po wykręceniu są całe układy - od nawiewów, od guzików, awaryjne itp. Zerknij na temat zrób to sam i zobacz jak to wyglądało u mnie.
Piter miło mi Przemek, nie żadna "ONA" :confused:
Piter miło mi Przemek, nie żadna "ONA"
miało być "on ma", a wyszło "ona" :)
panowie a jak dostac sie do przyciskow do obiegu powietrza, oraz auto klimy?ogrzewanie szyby swieci a reszta nie..tzn jak wcisne to swieci na pomarancz albo zielono w przypadku klimi..ale jak wlacze postojowe i deska podswietlona jest to tylko te dwa przyciski sa czarne jak tam sie dostac?
a czytasz trochę posty nad Twoimi? Przecież o to samo dokładnie pytali. Trzeba wyciągać konsolę, z tyłu jej są w panele z żarówkami - 3 nawiewy mają 2 żarówki i 2 żarówki mają 3 guziki od klimy, obiegu i ogrzewania szyby.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?11804-Linki-do-stron-dot-serwis%F3wki-i-katalogu-cz%EA%B6ci - link do serwisówek, będzie pokazane jak rozebrać konsolę.
Witam!
Czy ktoś z szanownych użytkowników naszych japonek nie rozbierał czasem przełącznika do sterowania i podgrzewania lusterek???? Chciałem wymienić żarówkę i ....rozsypał mi się w rękach, tzn. część sprężynek powkładałem na logikę i sterowanie lusterek działa. Niestety została miedziana blaszka, którą nie wiem jak wsadzić i kawałek pręcika w kształcie "[" - jak się domyślam to ma gdzieś być w okolicach przycisku podgrzewania lusterek ( bo niestety teraz nie działa). Może ktoś mnie poratować???
Dzięki i pozdrawiam:)
czy chodzi ci o podświetlenie z napisem MIRROW ?? tam wymieniłem żarówkę, a możesz wrzucić foty co ci zostało w rękach ?? bo ja tylko ten przycisk wyciągnąłem i wymieniłem.
Drogi Moderatorze :)
Widzac, ile jest pytan w sprawie podswietlenia ogrzewania i demontazu konsoli, sciagnalem z chomika instrukcje - niestety zdjecia w niej byly zupelnie pomieszane, zlozylem do kupy + dolozylem opis z postu od uzytkownika WALDERAM, wszystko wpakowane w jednego PDFa, proponuje zamiescic pliczek w FAQ i bedzie po problemie.
Problem w tym, ze nie potrafie do postu dokleic pliczku :)
Oto co mi zostało w rękach:
http://img823.imageshack.us/img823/1562/p1010587modified.jpg
Odgrzewam kotleta :p sfajczyły mi się żaróweczki od podświetlania popielniczki i zapalniczki. Gdzie takie żaróweczki mogę dostać i co szukać? Żarówka ma 1,4W i oznaczona jest jako s14v czy jakoś tak bo zamazane :/ Żaróweczka wygląda tak:
http://img502.imageshack.us/img502/442/06102011003.jpg
w każdym sklepie elektronicznym coś takiego dostaniesz..sam ostatnio kupowałem;)
Dokładnie, jak dobrze poszukasz to i nawet LEDową dostaniesz :>
To nie jest w5w. W5w jest większa i siedzi np w światłach postojowych, podświetlaniu tablicy itp.
Dzięki za pomoc żaróweczka to T5, koszt diody 3,5 zł :o
Panowie, w ep po lifcie jakie siedzą żarówki w pokrętłach od klimatyzacji? Da się je zamienić na diody (żeby już nigdy więcej ich nie zmieniać)?
Rozumiem, że w podświetleniu awaryjnych jest żarówka R3?
odkopuję temat bo dalej nie jest pewne gdzie jakie żarówki siedzą. przeczytałem kilka wątków i pojawiają się różne typy m.in. R1, R3, R5, T3, T5, W5W...
Czy ktoś ma sprawdzoną informację gdzie jakie żarówki siedzą? interesuje mnie głównie podświetlenie pokręteł, przycisków, radia. typ żarówki i ewentualnie rodzaj trzonka?
dzięki, pozdrawiam
LeszekCIVIC
13-06-14, 09:19
podlaczam sie do prosby o schemat lub opis gdzie jaka siedzi , czyste lenistwo wiem ale jak ktos cos takiego ma to sie nie obraze :))
to nie kwestia lenistwa, żeby dobrać się do podświetlenia pokręteł nawiewów trzeba wydłubać całą środkową konsolę. jest to trochę roboty i zanim się wezmę za demontaż chciałbym mieć już żarówki w łapie, a nie rozbierać po to żeby sprawdzić jakie mam kupić i dopiero jeździć po sklepach i szukać. to jest bez sensu.
ktoś już to kiedyś robił i pewnie wie jakie żarówki trzeba kupić.
sprawdziłem przycisk awaryjek i tam siedzi mała szklana żaróweczka z wąsami. bańka jest średnicy ok 3mm i długości ok 6-7mm. podejrzewam, że w pozostałych przyciskach są takie same ale nie wiem jak jest z podświetleniem pokręteł.
wie ktoś?
Czy ktoś może konkretnie mi napisać, jakie żaróweczki i ile jest w podświetleniu za pokrętłami nawiewów w Honda Civic EU7 5 drz., hatchback, 2004 r.? Na forum tego nie znalazłem, jedni piszą że T3 inni że T5. Znalazłem w rosyjskim katalogu te żaówki ale "wąsów tzn. drucików jak w diodzie" to one nie mają jak T3 lub T5
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=10063,10064,10065,10066,10067,10068,10069, 10072,10073,10077,10078,10079,10086,10087,10088,10 089,10090,10091&nplgrp=3&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=3&dmodyr=2001&carea=KG&ctrsmtyp=5MT&xgrade=1.4LS&nplblk=B__1700
Wie ktoś może co konkretnie mam tam kupić?
To bardziej z katalogu wygląda na taką żarówkę jak w pozycyjnych? http://allegro.pl/zarowki-w21-5w-honda-accord-civic-cr-v-insight-i6011615612.html
Na moje oko to muszę mieć 2 żarówki T3 12V 1,2A? Może ktoś ma tego zdjęcie lub wie gdzie w Łodzi takie 2 żarówki kupić?