PDA

Zobacz pełną wersję : Termiczne skracanie długości sprężyn

Maximus1919
18-01-11, 21:20
Witam, kiedyś jak się orientowałem to w Poznaniu jest firma która termicznie jest w stanie skrócić oem sprężynę o tyle ile tylko chcemy, ja za to stwierdziłem że wsadzę używki vogtlanda -30/-30mm i powinno być si lecz niestety coś przód słabo zszedł na dół... ;/ Pytanie do was czy można już ,,niższe" springi bardziej obniżać (powiedzmy -20mm) i czy ktoś z was ma już jakieś doświadczenie z bardziej obniżonym przodem od tyłu?? (-50/-30mm) Jak się wtedy auto zachowuje?? Czy na seryjnych amorach nic się nie stanie??

elviss09
18-01-11, 22:45
jak dla mnie zachowuje sie tak jak na rowno obnizone mialem -60/-30 i bylo spoko wazne aby twardosc tych springow byla podobna. Co do amora to oem pracuje poprawnie jedynie z oem sprezyna z kazda nizsza juz nie bedzie optymalnie. A tak na marginesie do -30 mozesz na oem smigac specjalnych niedogodzen nie bedzie.

Maximus1919
18-01-11, 23:15
A jak będzie na -50mm z przodu?? Niby do max -40mm można zejść na oem amorach ale z tego co widziałem już w paru opisach to wiara śmiga na -60mm z przodu, a to już powinien wtedy wylać amor...?? Chyba że ja źle rozumuje??

kivik
19-01-11, 11:12
........ wazne aby twardosc tych springow byla podobna.
Twardość przodu i tyłu była podobna czy twardość wyższych i niższych?

elviss09
19-01-11, 12:14
wyzszych i nizszych a ciezko o to bo zazwyczaj im nizsze tym twardsze

chudypiter
19-01-11, 16:48
Słuchaj, może kupisz amorki z frezami do regulacji wysokości np koni seria sport ( obniżenie jednym frezem - 30 mm ) Bilstein B8 w podobnej cenie. Oddasz do tokarza to dotoczy jeszcze jeden frez wyżej, i będzie mniejsze obniżenie:D

KOWAL ziom
19-01-11, 17:18
"Termiczne skracanie długości sprężyn"... tak z ciekawości... robiąc to prawidłowo, można to zrobić na zimno :confused:

Maximus1919
19-01-11, 19:14
Szczerze nie wiem jak oni to robią?? Przypuszczam że na gorąco... :rolleyes: Ale to jest teraz nie istotne...
Ja już niedawno wymieniałem amory więc nie za bardzo chciałbym je ruszać co jedynie powalczyć ze springami. Dla tego też pytanie brzmi czy jest sens dawać firmie do obniżenia, obniżone już sprężyny czy lepiej kupić cały inny zestaw który bardziej obniży auto??

KOWAL ziom
19-01-11, 21:43
ogólnie rzecz biorąc, skracanie sprężyn nie jest dobre, czy skróconych czy seryjnych, nie istotne, a to że część osób tak robi z uwagi na koszta to już inna sprawa.