PDA

Zobacz pełną wersję : Hamulce Wymiana

bodd
18-01-11, 20:28
Witam chciałbym wymienić tarcze przód(średnica 262mm) i klocki przód ,może ktoś mi poradzi jakie sprawdzają się najlepiej do jazdy po mieście , ale bez zamulania :) pzdr

nikog0
19-01-11, 11:48
Morze tematów było o tym. Poszukaj a na pewno znajdziesz. Ja planuje u siebie wymianę (bo mam zużyte) klocków i tarcz na firmowe ATE, myślę że Tobie by też wystarczyły.

MikeFoto
19-01-11, 13:33
Dużo o tym było już napisane. Ja mogę polecić zestaw: Mikoda GT (nacinane i nawiercane) oraz klocki TRW Lucas. Mnie do szczęścia więcej nie potrzeba :)

reXio
19-01-11, 14:39
Mikoda o ktorej prawi Mike jest podstawowa tarcza ktora mimo tego ze fajnie wygalda daje sobie rade. Jak jezdzisz normalnie - bedzie spoko. Jak glupiejesz to moga nie wytrzymac ostrego traktowania. ATE rowniez jest jak najbardziej ok - mialem, jezdzilem, zero problemow.

bodd
19-01-11, 16:29
Dzięki wszystkim. wiem że temat był wałkowany ,ale najpierw napisałem potem pomyślałem :D Może ktoś się wypowiedzieć na temat klocków ferodo premier czy są lepsze od seryjnych ?

MikeFoto
20-01-11, 10:58
Mikoda o ktorej prawi Mike jest podstawowa tarcza ktora mimo tego ze fajnie wygalda daje sobie rade. Jak jezdzisz normalnie - bedzie spoko. Jak glupiejesz to moga nie wytrzymac ostrego traktowania. ATE rowniez jest jak najbardziej ok - mialem, jezdzilem, zero problemow.

Dokładnie tak! Do jazdy codziennej bez szaleństw.

czara
20-01-11, 11:06
ja mam zestaw tarcze ATE, klocki ferodo premiere i płyn motula i jak na razie bez zarzutu. Jedyny mankament to to ze ferodo troszkę pylą ale ja mam białe felgi wiec u mnie każdy pyłeczek widać :) z reszta jak by byly twardsze to pewnie by piszczały.

Lucas.FK2
20-01-11, 11:25
U mnie Ferodo nic nie pylą praktycznie. Ferodo SL dla ścisłości.

kanciaty6
20-01-11, 13:51
Kupilem dzis klocki na przod MK KASHIYAMA JAPAN za rozsadna cena 100zeta (tak mi sie wydaje ):)

bodd
20-01-11, 15:55
Kashiyama miałem jakiś czas temu takie klocki bez rewelacji , ale za tą cenę

uuuplask
20-01-11, 19:36
Też wcześniej miałem chyba kashiyamy i tak sobie to hamowało. Tzn nie było rewelacji. Dzisiaj wymieniłem na Bosche jakieś, kosztowały mnie 120 zł i mimo że jeszcze nie ułożone ani nic to o wiele lepiej łapią. Dodam, że poprzednie mimo 40 tysięcy nalotu były jeszcze grube, ale ich piszczenie na zimno nie dawało mi spokoju.

filipfm
20-01-11, 21:25
Kashiyama swego czasu mialy zla renome (jeszcze na hondapl.org Pentaq zniszczyl tarcze tymi klocuchami). Ja tez mialem z nimi jazde - jeszcze w nissanie micra 1.0 (wiec nie byl to jakis potwor tylko moje pierwsze auto). Wykruszyly mi sie i po 10kkm szorowalem blacha po tarczy. Byly twarde i palily tarcze - jedyna zaleta, malo pyliły. Zmienilem na woking i byla zdecydowana poprawa, a przy wymianie okazalo sie, ze pozostale klocki sa popekane. Wiec ja ze swojej strony raczej nie polecam. Chyba, ze cos poprawili, to juz blisko 10 lat od mojej przygody z ta marka.

mirasek
20-01-11, 21:33
Jeżeli się wolno ścierają i piszczą to są twarde więc z natury będą gorzej hamowały. Kiedyś po twardych tanich klockach "no name" branych na szybko zdejmowałem z auta fioletowe tarcze...

Ja na swoim poletku doświadczalnym zestaw TRW + TRW oceniam lepiej niż Brembo + Ferodo SL, oba to zwykłe zamienniki serii w cenie do 300zł komplet na przód.

kanciaty6
20-01-11, 21:40
uuuu to ladnie daliscie mi do myslenia hmm no na sobote mam termin u mechanika to co robic jechac wymienic ??

nikog0
20-01-11, 22:41
za 100 zeta może 110 można mieć klocki ATE,,, nie wiem czemu ludzie kupują kilka zł tańsze niesprawdzone produkty, kiedy mozna za kilkanaście zł więcej sprawdzone klocki mieć. Ale może spełnią Twoje oczekiwania i będą ok.

dopiero teraz doczytałem drugą stonę... te klocki to nic dobrego... spróbuj zamienić na ferodo czy ATE, oczywiście za dopłatą.
Jeśli się nie uda, też będą, tylko będziesz miał świadomość że kosztem 20-30 pln masz gorsze hamulce :)

Wojtek Marki
20-01-11, 22:59
bardzo ciekawe ceny 100 plnów kaszanki . 100 plnów ATE { gdzie za tyle sprzedaja.to kupię na zaś},i że tak zapytam,jakiej firmy mamy układy hamulcowe ? Tym samym byłaby to odpowiedż ....

nikog0
20-01-11, 23:04
zestaw na całą oś ATE (można taniej znaleźć o kilkanaście zł nawet)
http://allegro.pl/klocki-ate-przod-honda-city-civic-iv-v-jazz-logo-i1384611133.html

przecież 20-40 zł to kasa jaką się wydaje przy wyjściu na piwo ze znajomymi, więc tak różnica w cenie klocków to nie jest dużo, nawet jak przemnożymy na 2 osie jak ktoś ma też tarcze z tyłu...

Wojtek Marki
20-01-11, 23:10
jest klocek pod tarcze 242mm,a nie pod 262mm,więc cena szału nie czyni

mirasek
21-01-11, 00:02
jakiej firmy mamy układy hamulcowe ?
TRW Lucas

Wojtek Marki
21-01-11, 07:39
no właśnie,zamontowałem takich zestawów 20 ? 30 ? ,i jak na razie żadnych reklamacji {auta o seryjnych parametrach}

kanciaty6
21-01-11, 11:36
pojade poszukam i zmienie do jutra mam czas , jak mi sprzedawal mowil ze japonskie to sobie pomyslalem ze beda oki a tu duu.. no trudno wymienie jak najszybciej

bodd
21-01-11, 12:35
Po wielu dniach rozmyślań :) zamówiłem tarcze i klocki Ferodo . Klocki premier . Sprawdzę czy to hamuję :D w niedługim czasie

karas
23-01-11, 15:51
Ate to miekki kloc i pyli sporo ale hamuje bardzo dobrze ferrodo troche twardsze i potrafia popiskiwac ale tez dobrze hamuja

kanciaty6
23-01-11, 21:23
za ATE dalem 150 zeta i hamuja ale rewelacji niema tzn niewiem jakie byly przedtem ale wydaje mi sie ze lepsze

lar
01-02-11, 17:49
hej. mam tarcze brembo juz od jakichś 9tys km i dziś oblukałem je sobie i czy to normalne ze po takim małym przebiegu juz zrobił sie taki mały rancik na boku jakieś 0,5 - 1mm? mam jakić z dupy klocek breck i od początku chciałem go wymienić ale tak jakoś zeszło. jaki klocek polecacie do tarcz brembo zeby hamowanie bylo jak najlepsze? wiem ze ferodo, ate, trw ale które do tych uzywanych juz tarcz bedą primasol.

karas
01-02-11, 18:19
mam u siebie brembo plus kloc ate hamuje lepiej niz poprzeni kloc ferrodo-ten byl twarszy ale tez mniej pylil aha rancik tez mam tylko ze na tarczach zrobilem okolo 60kkm

lar
01-02-11, 19:21
w takim razie biore ate. co do tego rantu to u mnie chyba coś nie tak, niecałe 10tys a rancik widać gołym okiem i jak palcem przejade to go czuć..

mam jeszcze pytanie, jakie klocki na tył? jaki rozmiar klocka? i tarczy? w mb1

reXio
01-02-11, 20:43
Rant na moje oko za duzy. Moze za twardy klocek i piluje tarcze??

Na tyle sa 240, wejdz np. na www.brakes.pl i oblookaj co maja. Jaki kloc to nie wiem, niech ktos madry sie wypowie, ja bym bral to samo co na przod.

lar
02-02-11, 20:12
czy te kocki na tej aukcji będą pasować? http://allegro.pl/ate-klocki-honda-civic-iv-v-vi-rover-200-400-45-i1410381425.html
cena bardzo atrakcyjna jak na te klocki, 109 zł za komplet, czy aby nie podróbki? moze kupowal ktoś u tego sprzedającego?

edit: i jeszcze na tył czy bedą dobre?: http://allegro.pl/ate-klocki-hamulcowe-honda-accord-civic-prelude-i1401525188.html