Zobacz pełną wersję : Czy lampy denji maja homologacje na ksenony ?
palermo444
18-01-11, 19:27
1.Czy lampy denji maja homologacje na ksenony ?
2.Jak to wyglada z jazda na takich lampach po Polsce legal czy nie legal ?
hihi...one chyba w ogóle nie mają homologacji :D
Ale na xenonie pięknie wyglądaja :D
palermo444
18-01-11, 19:45
hihi...one chyba w ogóle nie mają homologacji
ale da się je ustawić ?? na stacji tak żeby nikogo nie oślepiały ?
tak da się :) Nie ma problemu :)
palermo444
18-01-11, 20:46
tam sa H1 ? :)
ŻARÓWKI: H3 światła mijania H1 światła drogowe
Wojtec12345678
18-01-11, 22:30
ale da się je ustawić ?? na stacji tak żeby nikogo nie oślepiały ?
xenona nie
palermo444
18-01-11, 22:50
xenona nie
tzn jak mam to rozumieć ze normalna żarówkę H3 się da a ksenona nie ? oto ci chodziło ?
ciekawe niby dlaczego? skoro normalna zarowke sie da to i poprawnie zamontowany ksenon da rade ustawic. a juz szczegolnie na soczewce.
palermo444
18-01-11, 23:05
ciekawe niby dlaczego? skoro normalna zarowke sie da to i poprawnie zamontowany ksenon da rade ustawic. a juz szczegolnie na soczewce.
jestem tego samego zdania ...... czy ktos ma inne ?
Wojtec12345678
18-01-11, 23:08
Chodzi mi o to że xenona nie ustawisz w lampie bez soczewki tak aby nie oślepiał...a jak już to będziesz widział na 5 m do przodu
palermo444
18-01-11, 23:09
Chodzi mi o to że xenona nie ustawisz w lampie bez soczewki tak aby nie oślepiał...a jak już to będziesz widział na 5 m do przodu
ale mowimy tu o lampach denji które sa z soczewkami :cool:
Wojtec12345678
18-01-11, 23:11
ale mowimy tu o lampach deni które sa z soczewkami :cool:
Aha .....no to mój błąd ,da rade bez problemu :)
Skoro już jest temat o lampach to żeby nie zakładać nowego mam pytanie...
Na lato kupuje sobie nowe lampki denji ale II generacji i chce na start je do okoła opierdzielić czymś co je uszczelni,co proponujecie?
Z góry mówię że silikon odpada bo wyczytałem że po podgrzaniu on daje jakieś tam gazy i przez to może lampa parować
Aha .....no to mój błąd ,da rade bez problemu :)
Skoro już jest temat o lampach to żeby nie zakładać nowego mam pytanie...
Na lato kupuje sobie nowe lampki denji ale II generacji i chce na start je do okoła opierdzielić czymś co je uszczelni,co proponujecie?
D góry mówię że silikon odpada bo wyczytałem że po podgrzaniu on daje jakieś tam gazy i przez to może lampa parować
jaaasne, tony co2 sie wydzielają...tyle razy ja uszczelnialem lampy silikonem, i tyle osob tak jezdzi i jest ok...
palermo444
19-01-11, 11:05
jaaasne, tony co2 sie wydzielają...tyle razy ja uszczelnialem lampy silikonem, i tyle osob tak jezdzi i jest ok...
koledzy można wiedzieć po co je na start uszczelniać? czy sa nie szczelne czy o co z tym biega ? :) :D:D:D:D:D
czy to oznacza cze jak bede mial lampi denji to tez musze to zrobic ? :cool:
Ja mam złe doświadczenia jeżeli chodzi o klejenie lamp sylikonem - po pierwsze waży on seryjny "klej"
Najlepiej sprawdzał się sylikon dekarski, bo wyczyszczeniu rowka.
palermo444
19-01-11, 12:07
dalej nie wiem po co je uszczelniac skoro chyba seryjnie sa uszczelnione ?
powiem ci, ze bywaja z tym problemy.
Wojtec12345678
19-01-11, 12:45
Napisałem co wyczytałem w necie a nie z własnego doświadczenia...
palermo444
19-01-11, 12:47
dalej nie wiem po co je uszczelniac :cool::cool::cool: moze to zestaw zrob to sam i se je musze zlozyc ? :p
Wojtec12345678
19-01-11, 12:48
dalej nie wiem po co je uszczelniac :cool::cool::cool: moze to zestaw zrob to sam i se je musze zlozyc ? :p
Mam angelsy w aucie i od nowości parują obie lampy...robiłem juz z nimi wszystko co tylko się da...były rozklejone nawet i sklejone na nowo i nic nie dało,a więc gdy kupię nowe to wolę na start to zrobić aby później tego uniknąc,taka moja ostrożność :p
wojtec jesli nie byly wczsniej rozklejane to ja bym to uszczelnil klejem na cieplo z pistoletu. nie ma wplywu na OEMowy klej. w razie potrzeby w miare latwo go usuniec a do uszczelniania jest w sam raz i latwo go sie formuje
Wojtec12345678
19-01-11, 12:50
wojtec jesli nie byly wczsniej rozklejane to ja bym to uszczelnil klejem na cieplo z pistoletu. nie ma wplywu na OEMowy klej. w razie potrzeby w miare latwo go usuniec a do uszczelniania jest w sam raz i latwo go sie formuje
hmmm dzięki na sugestie :) spróbuje,właśnie o coś takiego mi chodzi aby w razie czego można było też to usunąć :)
ja mam denji ponar rok i nic nie parują. Xenonu nie mam ale zwykłe H3 teł ładnie swiecą. Jest wyrażna linia odcięcia, wiec xenon pieknie sie ustawi.
Bardziej bym sie martwił tym, ze nie mają postojówek :)
palermo444
19-01-11, 18:02
ja mam denji ponar rok i nic nie parują. Xenonu nie mam ale zwykłe H3 teł ładnie swiecą. Jest wyrażna linia odcięcia, wiec xenon pieknie sie ustawi.
Bardziej bym sie martwił tym, ze nie mają postojówek :)
ja się nie martwię bo postojówki i tak mam w kierunkach hehe wiec nic na to nie poradzę nawet przy oryginalnych lampach :cool::D
palermo444
19-01-11, 20:58
apropo lampek denji moze ktos jakis (firma) dobry nie drogi ksenon polecic ?
Nie wiem jak inni ale ja śmigam na najtańszym z allegro ponad 2 lata i zero problemów nic sie nie dzieje :)
palermo444
19-01-11, 21:18
Nie wiem jak inni ale ja śmigam na najtańszym z allegro ponad 2 lata i zero problemów nic sie nie dzieje :)
bo jakos swiatla jest taka sama chodzi o te zywotnosc chyba prawda ? :cool:
wiec w sumie po co przeplacac :p:p:p:p:p:p
Wojtec12345678
19-01-11, 22:42
bo jakos swiatla jest taka sama chodzi o te zywotnosc chyba prawda ? :cool:
Niektórzy będą mieli inne zdanie ale ja myślę tak samo
Też miałem kiedyś temat o xenonach tu na forum i jeden ziomek napisał że dla spr kupił żarnik za 20 zł i za 50 jeden żarnik włożył w jedną lampe a drugi w drugą i ponoć nie widział kompletnie żadnej różnicy w świeceniu
ja się nie martwię bo postojówki i tak mam w kierunkach hehe wiec nic na to nie poradzę nawet przy oryginalnych lampach :cool::D
Z tego co tu wyczytałem to świecące kierunki to jest hardcore tzn policja i przeglądy
P.S. bierz 4300k nic wyżej
palermo444
19-01-11, 23:07
Z tego co tu wyczytałem to świecące kierunki to jest hardcore tzn policja i przeglądy
to co zrobić a takim wypadku gdy ja mam tak oryginalnie bo moje EJ przybyło z USA ......... czy musi być przerobione oświetlenie ? a z drugiej strony słyszałem ze kierunki maga świecić na pomarańczowo pod warunkiem ze są pomarańczowe a nie białe, juz nie raz policje mijałem i nie czepiają sie ...... wiec mam szczęście czy mam racje i tak możne być ? :confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused:
nie moze tak byc. auto przywiezione z usa powinno miec zmienione kierunki zeby nie swiecili i lampy poniewaz w usa jak sie nie myle swieca rowno a u nas prawa wyzej itp.
co do swiecacych kierunkow to mysle ze jakby swiecili na bialo tak jakby zwykla postojowka to wieksze prawdopodobienstwo ze jest legalne niz jak swieci na pomarancz:)
Wojtec12345678
19-01-11, 23:57
Auto trzeba przerobić...też mam ze stanów auto i jest przerobione na europe
juz nie raz policje mijałem i nie czepiają sie ......
Na moje to szczęście ale są też policjanci który to olewają lub poprostu nie zauważyli,druga spr to też inaczej jest mijać policję jadącą z naprzeciwka niż stojącą kontrole np :) ci co jada nie będą zawracać bo zanim to zrobią Ciebie już tam dawno nie będzie...
Ja byłem spisany za czarne szyby,za xenon na zbyt niskie auto :)
Więc gdybym miał jeszcze świecące kierunki to chyba każdy policjant w mieście by mnie znał:)
palermo444
20-01-11, 09:04
Ja byłem spisany za czarne szyby,za xenon na zbyt niskie auto
jaki mandaciki daja za to ? dowod pewnie leci od sztycha nie ?
Wojtec12345678
20-01-11, 12:49
Szyby zdrapałem na miejscu :mad: xenony wymontowałem na miejscu i mandacika nie było ani nie zabrał dowodu :) xenony wrzuciłem spowrotem po przyjechaniu do domu...a że nisko zawieszony to troche pogadałem i mnie puścił :)
a co policja ma do tego jak nisko jest auto? nic ich to nie powinno obchodzic mozesz nawet miec 1mm nad ziemia obys tylko nie ciagnal tlumika po ziemi:p
Wojtec12345678
21-01-11, 00:26
a co policja ma do tego jak nisko jest auto? nic ich to nie powinno obchodzic mozesz nawet miec 1mm nad ziemia obys tylko nie ciagnal tlumika po ziemi:p
Nie wolno...pytałem się na przeglądzie...spręzyny i amory mogą mieć homologacje ale całe auto jest nie przystosowane do obniżeń więc nie można tego robić tak bardzo jak ja mam :p i wogóle zresztą też nie...
Pewnie zaraz ktoś wyskoczy z ferrari itd to już z góry mówie że tamte auta są przystosowane do takich obniżeń i poprzechodziły testy i inne bzdety dlatego tak mogą być nisko...nasze hanie tak jak i inne auta poprzechodziły testy na seryjnym zawieszeniu więc tylko tak można jeździć...
Zresztą temat dotyczy zupełnie czego innego...
Przemo1871
21-01-11, 16:14
Witam w związku z tym że jestem jednym z nielicznych który te lampy sprowadził na większą skalę , powiem wam że na pewno nie mają homologacji EU. Natomiast jak towar odprawiłem celnie to celniczka wpisała że lampy Denji MAJĄ HOMOLOGACJĘ europejską są przystosowane do ruchu prawostronnego !!!!.
pozdro
Wojtec12345678
21-01-11, 18:09
Witam w związku z tym że jestem jednym z nielicznych który te lampy sprowadził na większą skalę , powiem wam że na pewno nie mają homologacji EU. Natomiast jak towar odprawiłem celnie to celniczka wpisała że lampy Denji MAJĄ HOMOLOGACJĘ europejską są przystosowane do ruchu prawostronnego !!!!.
pozdro
Gdzie wpisała? Gdzieś na jakiś świstek który Ty posiadasz? Bo jak wpisała tylko gdzieś u siebie to nic nam to nie da...policja bez odpowiedniego świstka lub wytłoczonej homologacji może zabrać dowód...
palermo444
21-01-11, 23:30
właśnie mi dziś przyszły lampki są super ale żadnej homologacji na nich nie ma :):):):):):):):):):)
Wojtec12345678
22-01-11, 00:43
Nawet na stany :)? DOT SAE czy jakos tak :)
palermo444
22-01-11, 08:43
powiem ci ze nie ma na nich kompletnie żadnego oznakowania :) wszystko oryginalnie zapakowane ale żadnych oznaczeń
Wojtec12345678
22-01-11, 16:58
Myślałem że mają chociaż homologacje na stany :) a tu zonk :) hehe
palermo444
22-01-11, 18:39
mam mały problem bo nie chca wejsc :(:(:( tzn przeszkadza ta blacha pod lampa co jest (w nia wchodzi zderzak) help !!!!! sa minimalnie wyzsze i to przez to
nie wiem uciąć te blache czy jak ? :(:(:(
pokombinuj, kumpel w sedanie też ma tą blachę i jakoś denji tam wcisnąwszy :)
Pokombinuj pod różnymi kątami lampę wepchnąć.
palermo444
22-01-11, 20:27
pokombinuj, kumpel w sedanie też ma tą blachę i jakoś denji tam wcisnąwszy :)
Pokombinuj pod różnymi kątami lampę wepchnąć.
no zobacze ale nie chce ich udzkodzic juz troche blotnik obdarlem a obchodzilem sie jak z jajkiem :)
wkurzylem, sie bo nie ma duzo roboty a przez te ujową blach nic nie idzie jak trzeba ;);););)
ale mam nadzieje, że sciągnąłeś zderzak przedni? Bez teog nigdy nie wejdą!!!
Musiał go zdjąć chociażby po to,*żeby wyjąć poprzednie lampy… ;]
...Bartuś...
24-01-11, 15:34
Nie wolno...pytałem się na przeglądzie...spręzyny i amory mogą mieć homologacje ale całe auto jest nie przystosowane do obniżeń więc nie można tego robić tak bardzo jak ja mam :p i wogóle zresztą też nie...
Pewnie zaraz ktoś wyskoczy z ferrari itd to już z góry mówie że tamte auta są przystosowane do takich obniżeń i poprzechodziły testy i inne bzdety dlatego tak mogą być nisko...nasze hanie tak jak i inne auta poprzechodziły testy na seryjnym zawieszeniu więc tylko tak można jeździć...
Zresztą temat dotyczy zupełnie czego innego...
Nie chcę się kłócić,ale w tej chwili pytałem się policjanta z drogówki o to co mówisz i nie ma żadnego przepisu który mówił by o jakimiś nie dozwolonym obniżeniu.Jedynie może być to że auto ma nie stwarzać zagrożenia na drodze.
Sam mam auto które nie podjeżdża pod krawężniki a progi zwalniające przejeżdżam bokiem.Obniżenie mam takie że nie ma szpary między kołem a nadkolem.Dodatkowo ostatni przegląd robiłem na Wojewódzkiej stacji kontroli gdzie wjeżdżałem od tyłu hali żeby nie urwać zderzaka na rolkach.
Dodatkowo jeżeli masz homologację na zawieszenie dopasowane do danego modelu auta mogą Ci najwyżej grzecznie życzyć udanej drogi.
I zaraz ktoś powie że jak będziesz się pluł do policji to Cię za coś innego zawiną...Może i tak ale jeśli jesteś pewien że masz auto sprawne w 100% możesz się z nimi kłócić na drodze sądowej tak jak to było w innym Moim przypadku i przypadku GZSTEFA'na któremu zabrali dowód i chcieli wystawić mandat za tablicę umieszczoną za szybą.
Wojtec12345678
24-01-11, 17:17
To w takim razie co miał na myśli tez ziomek? Tzn czowiek który robił przegląd mojego auta?
Wyraźnie powiedział cytuje:
Całe zawieszenie ma homologacje,zgadzam się ale to auto nie jest przystosowane do takiego obniżenia
Moje auto jest jakieś -60 i też nie wieżdżałem normalnie...
Co do policji to ja się kłócić nie mogę bo jeżdże jeszcze na xenonach :P
Kolejna spr to powiedział że mam tłumik za głośny :mad: gdy powiedziałem czy ma miernik to odp że ma ale jeśli przekroczy norme to mi nie da pieczątki a dodał że przekroczy na pewno hmmmm to olałem
Przyciski od podgrzewania tylnej szyby i śiwiateł przeciwmgłowych mam niebieskie, a nie mogą być,muszą być pomarańczowe
Fotele kubełkowe-na starcie jak wsiadał do auta to powiedział że juz ze mną nie powinien rozmawiać
Brak katalizatora-tylko mam strumienice-też źle,kazał mi wymienić cały układ wydechowy to parsknąłem śmiechem-jakiś nawiedzony ziomal !!
...Bartuś...
24-01-11, 17:27
To w takim razie co miał na myśli tez ziomek? Tzn czowiek który robił przegląd mojego auta?
Wyraźnie powiedział cytuje:
Całe zawieszenie ma homologacje,zgadzam się ale to auto nie jest przystosowane do takiego obniżenia
Moje auto jest jakieś -60 i też nie wieżdżałem normalnie...
Co do policji to ja się kłócić nie mogę bo jeżdże jeszcze na xenonach :P
Kolejna spr to powiedział że mam tłumik za głośny :mad: gdy powiedziałem czy ma miernik to odp że ma ale jeśli przekroczy norme to mi nie da pieczątki a dodał że przekroczy na pewno hmmmm to olałem
Przyciski od podgrzewania tylnej szyby i śiwiateł przeciwmgłowych mam niebieskie, a nie mogą być,muszą być pomarańczowe
Fotele kubełkowe-na starcie jak wsiadał do auta to powiedział że juz ze mną nie powinien rozmawiać
Brak katalizatora-tylko mam strumienice-też źle,kazał mi wymienić cały układ wydechowy to parsknąłem śmiechem-jakiś nawiedzony ziomal !!
Hahaha wybacz ale ten człowiek chyba się z choinki urwał.
W ogóle jaki koleś...JA nie mam żadnego podświetlenia deski tylko zegary mam podświetlone.A skąd on może wiedzieć jakie fotele były wcześniej i czy te nie są seryjne??
Skoro zawieszenie dostało homologację na dany model samochodu to ten samochód musi być również przystosowany do tego zawieszenia.Moje zawieszenie ma homologację TUV i coś tam jeszcze i jest ewidentnie napisane że nadaje się tylko do modelu EG8 EG9.
Na tej samej zasadzie mógł by mi nie dać przeglądu bo na luzie mam odcinkę 1200obr.Gdyby policja chciała Mi sprawdzać wydech :cool:
Jak JA się cieszę że jeszcze 2 lata i nie będę się musiał policją przejmować
Wojtec12345678
24-01-11, 17:34
A skąd on może wiedzieć jakie fotele były wcześniej i czy te nie są seryjne??
Powedziałem że seria to odparł że jego znajomy ma civica i wie jakie tam są fotele
Co do głośne wydechu jak wogule wygląda sprawa?
Jestem fanem top gear'a i nie raz są tam auta które słychac z kilometra,więc jest to podzielone na jakieś grupy? czy jest jedna zasada do wszystkich aut?
Ja bym takiemu Panu diagnoście grzecznie podziękował i udał się na inna stację. Płaci się teraz dopiero po przeglądzie więc swoją pieczątkę może sobie zatrzymać dla siebie :D
...Bartuś...
24-01-11, 17:45
Akurat w UK to są w ogóle dziwne wymogi na przeglądzie.
Ale w Polsce jest jedna norma... 93Db dla Zi i 97Db dla ZS.
Pomiar 50cm od końcówki wydech na wysokości zderzaka pod kontem 45 stopni tak powinien wyglądać prawidłowy pomiar.Dodatkowo hałas otoczenie musi być min.10db mniejszy niż dopuszczalna norma czy jakoś tak dokładnie w tej chwili nie pamiętam.
palermo444
24-01-11, 19:43
ale mam nadzieje, że sciągnąłeś zderzak przedni? Bez teog nigdy nie wejdą!!!
to was zaskocze wszystko sie udalo bez zdejmowania zderzaka i bez uszkodzeń :cool::cool::cool::cool::cool::cool:
Wojtec12345678
24-01-11, 21:59
Akurat w UK to są w ogóle dziwne wymogi na przeglądzie.
Ale w Polsce jest jedna norma... 93Db dla Zi i 97Db dla ZS.
Pomiar 50cm od końcówki wydech na wysokości zderzaka pod kontem 45 stopni tak powinien wyglądać prawidłowy pomiar.Dodatkowo hałas otoczenie musi być min.10db mniejszy niż dopuszczalna norma czy jakoś tak dokładnie w tej chwili nie pamiętam.
Dzięki na info
a co niby ma podswietlenie deski rozdzielczej do przegladu - jak nie chcesz to nie musisz miec nawet przyciskow, byle swiatla dzialaly (fakt ze fizycznie nie wykonalne ale chodzi o fakt)
obnizenia nie komentuje, glosnosci tym bardziej - bez urzadzenia moze sobie pogwizdać.
jesli chodzi o katalizator - masz wbity w dowod? jesli nie to tez moze sie w d*pe pocalowac bo przed 1995r nie bylo obowiazku posiadania kata.
jesli chodzi o fotele, maja homologacje drogową E? jesli tak to powiedz mu zeby sobie je wymontowal jesli sie nie miesci, i tyle w temacie. gdyby sie czepiac foteli dalej to powinny byc zamontowane do podloza, najlepiej do fabrycznych mocowan, oraz fabrycznymi srubami lub zastapione sruba o twardosci conajmniej 8.8. a pasy szelkowe o ile posiadasz nie moga byc zamontowane do szyn foteli, lub innego miejsca na fotelu, natomiast (ten sam patent ze srubami) powinny byc montowane do otworow konstrukcyjnych budy. najlepiej przez oczka itp sruby - te wymogi sa opisane w wiekszosci KJSow i tak samo jest na drodze - wszystko sie rozbija o bezpieczenstwo.
Wojtec12345678
24-01-11, 23:12
Co do foteli to nie wiem jak są zamontowane i nie wiem czy mają homologacje bo były już jak kupiłem autko i zapomniałem się zapytać...Pasy są normanle, seryjne nie podpięte pod fotel...
Moja Hania jest z 1995 r więc kto wie jak z tym katalizatorem ale w dowodzie chyba nie ma wpisane...
Co do podświetlenia to pracuje ze mną były policjant w robocie i też potwierdził że nie mogą być niebieskie,muszą być pomarańczowe w ostateczności czerwone, więc coś chyba w tym jest...fakt faktem że olałem sprawę i nie zmienie diód bo będą się gryzły z tarczami no ale jak będzie nawiedzony policjant to kto wie
aaaaa mam jeszcze w aucie podświetlenie nóg na biało jak się drzwi otwierają to dodał że mam szczeście że się nie świeci przez cały czas
Temat dotyczył czego innego, zamykam, jakby coś to proszę o PW, otworzę.