PDA

Zobacz pełną wersję : Kosmetyki do auta

kuster
18-01-11, 12:56
Bry!
Mam takie pytanie czy ktoś zna jakieś dobre preparaty zapachowe, czyszczące, nabłyszczające itp. do samochodów?

Osobiście mam problem z wilgocią w aucie a co za tym idzie jest odczuwalne nieprzyjemne zimno i zapach
może nie śmierdzi jakąś stęchlizną ale ten samochód jest taki... taki... nijaki... ;/
wypsikałem całe wnętrze adidasem... na moich ciuszkach (w szafce) zapach ten utrzymuje się długi czas a w samochodzie góra 2 dni...

dodatkowo chciałbym na wiosnę wypucować furmankę i w miarę możliwości ukryć te małe ryski powstałe w trakcie eksploatacji samochodu.
Miałem kilka specyfików ale były one niewystarczające lub krótkotrwałe (nabłyszczacze czy tam wosk)

widziałem że Leeo i reXio coś na ten temat wspominali o jakichś glinkach płynach itp.
ale... co to takiego jest jak to używać jakiej firmy najlepiej wybrać?

owszem mogę wpaść do znajomego lakiernika żeby mi autko w polerkę strzelił ale przecież za każdym razem jak będę chciał auto umyć to ie będę do niego jeździł... w końcu za darmo tego tez nie zrobi...

Jakby ktoś coś porządnego znał to byłbym wdzięczny za odpowiedź.

szastal
18-01-11, 13:37
Z tańszych środków a dobrych to ja używam turtlewax, trochę lepszy niż K2 lub też nawet dużo lepszy. Wyjmij lepiej filtr kabinowy i zobacz czy nie jest mokry, albo ci gdzieś woda leci. Jeszcze zapytam jakie masz dywaniki na zimę ? Jak welur to pewnie przydało by się je wysuszyć w domu, podobno stary dobry sposób to sterta szarych gazet pod siedzeniem, ale muszą być świeże i nie można ich za długo trzymać a podobno dobrze wilgoć wciągają.

kuster
18-01-11, 14:08
Wyjmij lepiej filtr kabinowy i zobacz czy nie jest mokry, albo ci gdzieś woda leci. Jeszcze zapytam jakie masz dywaniki na zimę ? Jak welur to pewnie przydało by się je wysuszyć w domu, podobno stary dobry sposób to sterta szarych gazet pod siedzeniem, ale muszą być świeże i nie można ich za długo trzymać a podobno dobrze wilgoć wciągają.

filtr suchy wymieniony... sprawdzałem
dywaniki welur pod nimi guma... suszyłem i tak paruje...
dzisiaj wywalałem rzeczy z bagażnika bo kombinuję z montażem car-audio i zauważyłem ze po lewej stronie mam lekko mokrą tą wykładzinę z bagażnika i ten boczek no a za nim cała blacha jest pokryta kropelkami wody... (jak pot...)
czy jakbym zastosował maty wygłuszające ten efekt mógłby w jakimś stopniu zniknąć?

MikeFoto
18-01-11, 14:47
Polerka (pastą polerską) to robota raz na jakiś czas. Bo w ten sposób zbierasz jakąś minimalną warstwę lakieru i tymsamym usuwasz ryski - jakbyś robił to za często - starł byś lakier do podkładu.
Jeśli wypolerujesz - na kilka lat masz spokój o ile będziesz dbał o lakier, zabezpieczając odpowiednio środkami do lakieru - woski, pasty politury itp. Dzięki nim lakier będzie gładki i mnie j podatny na osadzanie się brudu czy na uszkodzenia powłoki.

Ja osobiście polecam kosmetyki Sonaxa. To takie coś pośrednie między kosmetykami normalnymi a Meguiar'sem. Kiedyś stosowałem plastmal, ale ciężko się poleruje po nałożeniu. Absolutnym dla mnie hitem jest Autopolitura Sonax w postaci zielonego mleczka o przyjemnym zapachu. Nałożenie bardzo dobre, a spolerowanie tego to istna bajka - przy użyciu szmatki z mikrofiby wystarczy RAZ, DWA razy przejechać i lakier lśni się straszliwuie. Warta tych 20stu kilku złotych jak nic. Do tego bardzo wydajna - opakowanie wystarczyło na cały sezon.

Do tego gdy auto się przykurzy, wystarczy mokra szmatka z mikrofibry i znów auto mamy jak po umyciu. Rewelka, ewentualnie jesli się bardziej przybrudziło, myjemy i wycieramy do sucha szmatkami z mikrofibry.

Korzystając z okazji, należy wspomnieć, że do polerowania auta czy nakładania politury (wosków itp) należy używać WYŁĄCZENIE (!!!) mięciutkich szmatek - najlepiej z mikrofibry. Dlaczego: nie zostawiają smug (o ile są czyste), nie zostawiają włosków, włókien, nie rysują lakieru (o ile są czyste), rewelacyjnie polerują, dobrze się je wykręca i nieźle zbierają wodę.

boro
18-01-11, 20:18
Jeżeli filtr masz suchy to sprawdź jeszcze uszczelkę na podszybiu ona może trzymać wilgoć i potem daje nieprzyjemny zapach do kabiny. Wymiana na gumową na pewno nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Tu masz fotoinstrukcje http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?7345-Pozbycie-si%EA-kapania-wody-do-%B6rodka-przez-podszybie.

uuuplask
18-01-11, 20:44
Ja wilgoci pozbyłem się kupując w castoramie pochłaniacz wilgosci (co prawda przeznaczony do mieszkań) za 45 zł. Ale od tej pory nic brzydko nie pachnie, szybki nie parują. Polecam !

bodd
18-01-11, 20:49
Firma diamondbrite http://www.samchodowekosmetyki.pl/ jest godna polecenia mają praktycznie wszystko jeżeli chodzi o kosmetykę aut

Leeo
18-01-11, 20:51
Siemka :) Pewnie niedługo zamkną ten temat, bo już był wałkowany parę razy na forum, np tutaj:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?5197-woski-pasty-polerskie-itp...&highlight=kosmetyki

Ja ze swojej strony mogę polecić tą stronkę - tutaj opisany cały etap czyszczenia wraz z potrzebnymi kosmetykami.
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?p=45368#45368 - warto się zarejestrować i poczytać. Tak na marginesie prawdziwym guru w temacie jest użytkownik tego forum CMQ.