Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : vtec light

fakir
17-01-11, 20:35
Witajcie, mam takie pytanie co do sposobu podłączenia vtec light czyli lampki sygnalizujacej załączony zawór vtec'a.
a mianowicie, dałem minus do akumulatora, a plus bezposrednio do przewodu który jest podłączony pod zawór.

drugi koniec przewodu jest w kabinie, i jest do niego podłączona dioda LED, okrągła o srednicy ok. 5mm na 12V wiec pobór nie jest wielki.

czy takie rozwiazanie moze pozostac?

bo zalacza sie w zakresie 3-4 tys rpm.

drugie pytanie jest takie, poniewaz na poczatku posiadania auta był bardzo zauwazalny "kop" na 1 i 2 biegu, przy przekraczaniu 3800 rpm, auto wtedy dostawało dosc mocnego przyspieszenia, przy wduszeniu gazu w podloge.
wiec domyslam sie ze wtedy zalaczał sie vtec.

w miedzy czasie uszkodziłem sobie środkowy tłumik o kraweznik, a dokladniej był skorodowany, i zaczął głośniej pracować, w rurze była dziura wielkosci ok. 2 na 2 cm, dałem to do zespawania.
po tym spawaniu już nie czuć tego "kopa" przy 3800 rpm, ale auto nadal żwawo przyśpiesza. ale przynajmniej pracuje cicho

ktos pomoze w tych zagadkach?

murgrabia
18-01-11, 00:10
Witam jeśli działa to jak najbardziej, choć ja to miałem tak: jeden gdziekolwiek pod jakąś śrubę a drugi o kosteczki z od vtec no i wydrapałem w jednej szybce obok lampki rezerwy szkiełko i pomalowałem za czerwono i wstawiłem żaróweczkę zapalała się od 3000 jak wciskałem pedał do podłogi (nie było bardzo czuć vtec tak jak w obrotach 3900 wiadomo większy moment)

A po tym spawaniu dalej się zapala lampka vtec? jeśli zapala to jest wszystko ok tylko może nie słychać większego huku i takie jest złudzenie że tego kopa nie ma bo rura zaspawana :) dodam że fajny jest ryk jak się ma stożek

ja to się raz spotkałem z brakiem vtec w moim aucie jak jechałem bez przerwy 700 km ale po postoju 30 minutowym wróciło wszystko do normalności

kowal162
18-01-11, 15:56
A jak zrobic shift lighta?? D14A8?

Bolsik
19-01-11, 00:13
A jak zrobic shift lighta?? D14A8?
http://www.honda-crx.info/forum/viewtopic.php?t=22952
u tego gościa za 50 zł kupujesz komplet gotowy do podłączenia z instrukcją pod d16z5 ale myślę że to nie robi róznicy

może się komuś to przyda do lampki vtecka:

http://img266.imageshack.us/img266/5368/08ae92a13c5cf86emed.jpg

fakir
19-01-11, 16:31
vtec zapala sie po tym spawaniu, tylko niema takiego kopa przy zalaczeniu sie vtec'a.
ale zbiera sie rownie zwawo jak przed spawaniem

slawinio82
19-01-11, 20:22
dajcie jakiś namiar na tego koleśia od vtec lightów.

pzdr

fakir
13-02-16, 22:30
Cześć, a czy jest jakiś sposób aby podłączyć vtec light pod kontrolkę "check engine" ?
z tego co wybadałem, kontrolka check engine jest załączana przez podanie masy (plus jest na stałe podłączony)
a z zaworu vtec'a mam plus jako sygnał że działa, można jakoś to podłączyć pod kontrolkę check engine, czy trzeba osobnej żarówki?

wiesko1261
14-02-16, 16:30
Cześć, a czy jest jakiś sposób aby podłączyć vtec light pod kontrolkę "check engine" ?
z tego co wybadałem, kontrolka check engine jest załączana przez podanie masy (plus jest na stałe podłączony)
a z zaworu vtec'a mam plus jako sygnał że działa, można jakoś to podłączyć pod kontrolkę check engine, czy trzeba osobnej żarówki?

bez sensu pod check-a ,mogą być cyrki :)
ja wstawiłem diodę pod wolną kontrolkę i dałem napis vtec na zielono (można zakupić od użytkownika z tego forum -dział giełda ) :) masa z budy i pod kompa
u mnie tak wygląda http://images64.fotosik.pl/935/234441737e88ec45.jpg