PDA

Zobacz pełną wersję : Migający zielony kluczyk zamiast kontrolek

Slay
17-01-11, 07:53
Dziś rano normalnie zapalam samochód i gdy się zapalił to samoistnie zgasł po około 20 sekundach. Teraz już go nie mogę odpalić: radio, światła - wszystko działa, ale po przekręceniu na pozycje ON (ta przed uruchomieniem całkowitym) nie zapalają się kontrolki (od airbaga itd) tylko miga zielony kluczyk, naturalnie auto nie zapala.
Czytałem, że możliwe, iż to od immobilizera, ale ludzie pisali że się świecą kontrolki więc sam już nie wiem. Dodam że próbowałem dwoma kluczykami, efekt ten sam + słychać przekaźnik pompy paliwa (to charakterystycznie cyknięcie) + ogrzewanie się włącza - tak jak powinno być normalnie, tylko te kontrolki nie chodzą.
Zresztą dorzucam filmik żeby było łatwiej zdiagnozować:
http://www.youtube.com/watch?v=U-jGk0yoZB0
Silnik: D14A3 EJ9
pozdrawiam

agent_lol
17-01-11, 08:59
to immobilizer

skolopendra
17-01-11, 09:00
Dodam że próbowałem dwoma kluczykami,

a 2 był czerwony?

Slay
17-01-11, 10:20
a 2 był czerwony?
bez przesady, oczywiscie ze nie:)

Skoti
17-01-11, 10:52
wygląda jakby immo wszystko odcinał.sprawdz czy masz iskrę.

Slay
17-01-11, 14:15
ee dziwna sprawa, teraz wróciłem i o dziwo ją odpaliłem lekko przyciskając gazu, hm także sprawa rozwiązana i przepraszam za kłopot.

crouch15
18-01-11, 08:59
Może wystarczyło tylko dolać paliwa, bo wskazówka coś nisko:)

dismo
18-01-11, 10:00
siema
ja tak mialem zaraz jak kupilem swoja honde pozniewaz mialem rozwalony kluczyk sam klucz i ten magnesik immobilaisera sklejony tasma, wiec postanowilem ze wyciagne ten magnes bo myslalem ze nie bedzie mi potrzebny i o dziwo samochod nie chcial odpalic ;p
wiec mozliwe ze cos ci nie zalaczylo immo

Slay
18-01-11, 16:33
Może wystarczyło tylko dolać paliwa, bo wskazówka coś nisko:)
dolałem, nawet na stację pobiegłem ale to nic nie dało : )

@dismo hm kluczyki są w porządku, oba tak samo reagowały wtedy. Może się to wydaje dziwne, ale on odpalił dopiero, jak podczas mielenia rozruchu przycisnąłem lekko gazu (jak w starych samochodach na lpg) i akurat zaskoczył, pojawiły się kontrolki i potem było ok. Nie wiem, może to dlatego że często ostatnio jeżdżę na rezerwie, bo takim samochodem niestety nie da się jeździć oszczędnie : P możliwe ze wciśnięcie gazu powoduje jakiś tam dopływ paliwa, a wcześniej brał z jakiegoś syfu z resztki paliwa na dnie baku, więc może immobilizer blokował możliwość odpalenia.

djwafel
18-01-11, 19:19
Nie śmigaj na rezerwie a masz może jakiś alarm i odcięcie zapłonu?

Slay
19-01-11, 19:30
Nie śmigaj na rezerwie a masz może jakiś alarm i odcięcie zapłonu?
dziś znowu to samo, tym razem w trakcie jazdy z pełnym bakiem, nie mam alarmu żadnego.

skolopendra
19-01-11, 19:54
szukaj :

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?67214-Immobilizer