PDA

Zobacz pełną wersję : skrzynia biegów

tomasenko
16-01-11, 16:20
witam. mam 2.2 VIII gen
Mam pytanko, jechałem i przy 3.5 tys obrotów zmieniłem bieg na 2 i chyba zbyt lekko nacisnąłem sprzęgło co mi się notorycznie zdarza po zmianie samochodu z benzynowej fabii i trrrrrrrrrr zaczęło trzeć i o zębatkę. Od tego momentu chodzi tylko 2, 3 i 4. i moje pytanie: czy skrzynia juz na pewno do wymiany? i drugie ile kosztuje robocizna?
pozdrawiam i prosze o wyrozumiałośc jak cos nie tak, jestem tu nowy

Jacek65
16-01-11, 18:58
A co w, Fabii nie trzeba wciskać mocno sprzęgła.Z tego co wiem powinno się tak robić w każdym aucie.Ale do rzeczy,w poprzednim aucie zdarzało mi się zrobić tzw."dentystę":o Czyli próbę zmiany biegu bez wciśnięcia sprzęgła.:rolleyes:.Nieprzyjemna sprawa,ale nic ze skrzynią się nie stało.No ale to było auto prostsze w budowie.Może dlatego.Choć nie powinno się nic stać ze skrzynią jak się sprzęgła nie wciśnie do końca.Oczywiście bardzo rzadko.:)

jacob
16-01-11, 20:33
witam. mam 2.2 VIII gen
Mam pytanko, jechałem i przy 3.5 tys obrotów zmieniłem bieg na 2 i chyba zbyt lekko nacisnąłem sprzęgło co mi się notorycznie zdarza po zmianie samochodu z benzynowej fabii i trrrrrrrrrr zaczęło trzeć i o zębatkę. Od tego momentu chodzi tylko 2, 3 i 4. i moje pytanie: czy skrzynia juz na pewno do wymiany? i drugie ile kosztuje robocizna?
pozdrawiam i prosze o wyrozumiałośc jak cos nie tak, jestem tu nowy
Z kad kolego jestes? Moze latwiej bedzie podjechac do kogos w forum kto sie zna na male ogledziny, ciezko jest stawiac diagnozy na odleglosc.

mariusz_k25
18-12-11, 14:02
Witam.
Ostatnio moją hondą jechał znajomy i stwierdził, że bardzo głośno słychać skrzynie biegów, nie wiem jak to opisać dokładnie ale coś jakby koła zębate trochę pracowały na sucho, sprawdzałem poziom oleju na śrubie od przelewu i gdy ją zluzowałem to olej się lał, nie jakoś mocnym strumieniem tylko tak lekko.Teraz gdy jeżdżę to faktycznie mam wrażenie że coś jakby tarło, bardziej słychać pracę skrzyni niż silnika. objawy słychać gdy jedzie się bez ciskania na w miarę spokojnych obrotach. Bardziej na wyższych biegach. Dodam że nie mam żadnych problemów ze zmianą biegów bądź sprzęgłem, biegi wchodzą ładnie, czasem problem z redukcją do 2-go biegu ale to chyba nie przez to"szuranie".Pytanie do Was, czy miał ktoś już podobny problem? co proponujecie za rozwiązanie?