Zobacz pełną wersję : Zmiana oleju?poprzez wyzssanie czy odkrecici spuscicOdDolu?
Witam, a dwie metody zmiany oleju a raczej pozbycia sie go i oczyszczenia silnika ze starego poprzez wyzssanie z gory oraz spuszczenie z dolu? ktora lepsza?? poprosze szybka odpowiedz pozdrawiam jutro olej wymieniam :) bo jakis czarny sie zrobil a przejechalem okolo 8tys km. Pozdrawiam
--------------------------
Wymieniam wczesniej bo lepiej, i prosze tego nei komentowac... pytanie dotyczy .... Pozdro ;)
czesc. ja tez dysponuję wysysarką ale uważam że spuszczenie w dół jest lepsze.
Mozna to zrobic tymi dwoma sposobami... Bedzie OK.
dzieki za szybka odpowiedz, czekam na wiecej opinii
czyzby nikt wiecej sie nie wypowie??
palermo444
09-01-07, 22:40
ja w kazdym aucie jakim mialem spuszczalem przez korek od dolu i w hani zrobilem to zamo i wszytko ok chyba to dobry sposób heh :)
spuszzcanie jest zdecydowanie lepsze. olej gromadzi zanieczyszczenia, czesto i drobinki metalowe ktore gromadzą sie przy srubie spustowej, ktora jest namagnesowana jakos tam (sorry z gory za niefachowe nazewnictwo)
zlewajac dolem masz pewnosc ze zanieczyszczenia nagromadzonje przy srubie zostana usuniete
Oks wygrywa kurek od dolu ;) pozdro thx
słyszałem, że bez różnicy :speszony:
Korkiem z dołu, tylko nagrzej dobrze silnik i poczekaj ok 20min żeby olej spłyną
Będzie rzadszy jak się rozgrzeje. Pozatym wieshaq ma rację w korku jest magnes.
i jeszcze raz dzieki, lubie konkretne odpowiedzi z małym objaśnieniem ;) Pozdrawiam
Podsumowanie:
Kurek:
-na dnie zbieraja sie zanieczyszczenia ktore zawieraja opilki,
-korek jest namagnesowany przyciaga...
-nagrzany silnik upłynnia olej, przyspiesza proces oczyszczenia silnika z oleju
-korek poniewaz poto one sa, so po to bo, one po ta sa... a nie jakies sssace maszyny za ktore sie placi okolo 1500zl :)
Wysysarka:
-slabiutkie wysysanie.... zelmer lepsze odkurzacze produkuje
aha -> niezly olej za niezla cene http://allegro.pl/show_item.php?item=154809480