Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : takie rozwazanie na temat zawieszenia

sadam
09-01-07, 19:26
no wiec takie tam gadanie narazie na temat zwieszenia.
mam tysiac zloty.chce opuscic ze 3 cm nie wiecej i zachowac w miare (jesli to mozliwe) niezly komfort jazdy.
jaki zestaw szukac :sprezyny + springi.
podobno eibach jest mozliwie miekki.
ew jaki amor.i jak to jesty z tymi b4.czy jest to zamiennik serii??

!markos
09-01-07, 23:49
b4 to minimalnie twardszy zamiennik serii, nie nadaje sie do zadnych obnizajacych sprezyn (chociazby ze wzgledu na dlugosc - amortyzator gazowy pracujacy w dolnym polozeniu ukladu zarowow szybko sie skonczy)
za 1000pln niewiele da sie zrobic.. prawie wystarczy na dobre amortyzatory..

oops, mialem nic nie pisac w technicznym :d

sadam
10-01-07, 07:25
a ewentualnie jakiej uzywki szukac?
ja nie mam zwyczaju zpapierniczania i lamania sie w zakrety 150 na godz.ale zawieszenie musi byc bezpieczne

!markos
10-01-07, 08:14
jesli nie masz zwyczaju gonienia na zlamanie karku i zawieszenie ma byc bezpieczne, to do seryjnych sprezyn dobierz dobre, mocno tlumiace amortyzatory. a jak ma byc nizej i bezpiecznie, to chyba relatywnie najtansza propozycja bedzie zestaw koni.

sadam
10-01-07, 22:03
relatywnie najtansza propozycja bedzie zestaw koni.
czyli 2 kola :d
nie to za duzo jak dla mnie niestety :/
a ten caly TSS?
ma regulowana wysokosc.i ponoc nie najgorszy

MartinS
11-01-07, 07:49
nie nadaje sie do zadnych obnizajacych sprezyn (chociazby ze wzgledu na dlugosc - amortyzator gazowy pracujacy w dolnym polozeniu ukladu zarowow szybko sie skonczy)
polemizował bym z tym że sie nie sprawdza smigam juz na czyms takim ze 30 tys. i nei ma żadnego problemu, a z tym że sie kończy to już jakas dziwna historia, kwetsia tylko taka że trzeba ustalic co dla kogo jest szybko...

a ten caly TSS
to jest to samo co koni tylko prawie o połowe tąńsze....

!markos
11-01-07, 20:33
i nei ma żadnego problemupoza zdecydowanie za slabym tlumieniem. szybsze zuzycie jest faktem, nie wymyslilem sobie tego ;) 30000km to nie tak znowu duzo. swoja droga ciekaw jestem ile z oryginalnej sprawnosci amortyzatorow ci zostalo ://

szpulek
12-01-07, 08:57
gwint TSS to 399EUR + przesylka, zwykle bez regulacji TSS to 299EUR + przesylka.. w sumie ceny nie sa zle, pytanie jak sie to sprawdza..
pzdr

[ Dodano: Pią 12 Sty, 2007 ]
ten gwint na ebayu nawet 359EUR.. pzdr

Octane
13-01-07, 11:40
Ja mam amory tokico, jest tomodel taki jak b4 czyli zamienik seryjnych. One sa sprzedawane ze sprezymami -38mm wiec nie jest to prawda ze sie skoncza raz dwa. Gdyby tak bylo to by nie byly sprzedawane z krotszymi sprezynami, wiec ja bym sie nie zastanawial i takie obnizenie do -30 ew -40 mm na pewno nie uszkodzi amorow.

!markos
13-01-07, 14:13
sprzedawcy obnizajacych sprezyn tez zapewniaja, ze nadaja sie one doskonale do pracy z krotszymi sprezynami. gdyby tak bylo - to faktycznie byloby fajnie, ale wszyscy wiemy, ze tak nie jest. a przynajmniej takie mam doswiadczenia. i niech nikt mi nie mowi, ze seryjne amortyzatory z dupowozu wygasza twardsza i krotsza sprezyne tak samo efektywnie jak wygaszaja dluzsza, seryjna.

ps.
na pewno to umrzemy. i chyba nic ponadto..

szpulek
14-01-07, 10:44
ja mam do tego troche inne podejscie, jesli amorek nawet dluzszy zalozony byl od nowosci na krotsza sprezyne to bedzie zyl.. jezdzilem na meikkich eibachach i na nowych np sachsach gazowych.. da sie jezdzic..
pzdr

!markos
14-01-07, 12:08
jesli amorek nawet dluzszy zalozony byl od nowosci na krotsza sprezyne to bedzie zylogromnie ciekawa teoria. szkoda, ze nie ma na nia zadnego technicznego wyjasnienia.

jezdzilem na meikkich eibachach i na nowych np sachsach gazowych.. da sie jezdzicoczywiscie, ze sie da, ale do dobrego zestrojenia to sporo takiemu zestawowi brakuje.

najgorsze co mozna zrobic z zawieszeniem to zle dobrac komponenty!

szpulek
14-01-07, 13:20
to co napisalem opieram na moich doswiadczeniach i nikomu rpzeciez nie nakazuje robicw ten sam sposob.. u mnie sie to sprawdzilo.. pzdr

Octane
14-01-07, 15:03
Markos miszczu wiesz wiecej od japońskich inż gratulacje!! Skoro taka firma jak tokico sprzedaje takie zestawy to chyba wszystko jest ok i tak ma byc!!

delSol
14-01-07, 19:47
Octane czyli co chcesz powiedziec ze rownie fajnie jezdzi sie na amortyzatorze o seryjnym skoku + krotsza sprezyna jak na takim z skroconym skoku + krotsza sprezyna?

!markos
14-01-07, 19:59
Skoro taka firma jak tokico sprzedaje takie zestawy to chyba wszystko jest ok i tak ma bycfirma eibach (h&r i dziesiec innych tez) sprzedaje obnizajace sprezyny, ktore (niby) nadaja sie do seryjnych amortyzatorow. czy to tez znaczy, ze tak jest dobrze? nie ufaj slepo w to co ci mowia spece (od sprzedazy). pojezdzij na 5 roznych zestawach, to bedziesz mial porownanie i zobaczysz co dziala dobrze, a co tylko udaje dobry zawias.

LIO
14-01-07, 22:23
dopóki nikt nie pojezdzi na obnizonym zawieszeniu z krótszym skokiem amorka i nie porówna tego do wczesniejszej jazdy z taką samą spręzyną, ale na seryjnym amorku, to nie będzie wiedział w jakiej zył nieswiadomosci. Bez wzgledu na to, co mówia producenci, sprzedawcy, czy kto tam jeszcze chcecie, to zestaw seryjny amorek i krótka sprezyna NIE BEDZIE dobrze pracowal. Pojutrze podnosze auto na zestawie TSS (chce znalezc kompromis pomiedzy obecną mega glebą, a seryjnym cross country). Jazda na B8 rózni sie zupelnie od jazdy na seryjnych amorkach.

Octane
14-01-07, 23:32
nie no wy wiecie najlepiej. Ja nei pisze o samych sprezynach eibach czy innych, tylko o zestawie firmy tokico amor i sprezyna. amory nie sa krotsze a sprezyny -38mm. I japonce zle to sprzedaja bo chlopaki tutaj wiedza lepiej, i to nic ze daja gwarancje itp.
PS Sadam nie planuje chyba smigac po torze od rana do nocy zeby kupowac gwint z 100000000 nastawow za pare tys zl. wystarczy mu pods zestaw jakiejs dobrej firmy. Ja nie narzekam na tokico, jest duzo lepiej niz seria z wygoda urzytkowania i trzymaniem. Sam tez nie jerzdze po torze od rana do nocy tylko po miescie.

LIO
15-01-07, 10:06
Co do jazdy po torze, to akurat wolalbym jezdzic po nim na takim z*****ym zestawie, czyli dlugi amor, krótka sprezyna, niz po dziurawej ulicy, gdzie ten zawias musi wybierac tak wiele nierównosci.
Komentarzy w stylu "mam obnizajace sprezyny na seryjnych amorach i jest spoko" naczytalem sie i na sluchalem całe mnóstwo, sam tak jezdzilem i doswiadczylem tego SPOKO. Tylko jezdzilem tymi autami i mialem porównanie do sporotwego zawieszenia i wyprowadzilem sie szybko z bledu.
Proponuje wsiasc do aut np. z zestawami koni i pojechac po dobrze nierównej drodze i powiedziec czy nie ma róznicy.
Nie w moim interesie jest tutaj kogokolwiek przekonywac. Jedni moga wierzyc w napisy na opakowaniach, inni moga zaufac wypowiedziom osób ze sporym doswiadczeniem w sporcie motorowym, prawom fizyki, wlasnym doswiadczeniom w jezdzie na róznych zawieszeniach.

!markos
15-01-07, 21:44
Komentarzy w stylu "mam obnizajace sprezyny na seryjnych amorach i jest spoko" naczytalem sie i na sluchalem całe mnóstwo, sam tak jezdzilem i doswiadczylem tego SPOKO. Tylko jezdzilem tymi autami i mialem porównanie do sporotwego zawieszenia i wyprowadzilem sie szybko z bledu.amen

zadziwiajace jest to, ze nadal sa ludzie, ktorzy wola wyprobowac na wlasnej skorze to, co inni juz dawno przerabiali i wiedza, ze jest z dupy i ze moze byc duzo lepiej..

sadam
16-01-07, 07:42
dobra
reasumujac.czyli co bedzie najlepszym rozwiazniem za 1000 zl dla osoby ktora auto uztykuje malo sportowo i na co dzien.TSS?

Mariusz_16V
17-01-07, 09:25
dobra
reasumujac.czyli co bedzie najlepszym rozwiazniem za 1000 zl dla osoby ktora auto uztykuje malo sportowo i na co dzien.TSS?
czy ten TSS za 299EUR bedzie ok??

szpulek
17-01-07, 10:05
A ja mam troche inne pytanie, wygodnie jest wymieniac cale kolumny np na zime, a nie bawic sie nonstop sciagaczami, wiec czy majac twardszy zawias polecacie takze inne poduszki/lozyska amortyzatora? Szukam wlasnie drugiego kompletu by skompletowac "niskie" kolumny. Gdzie wogole szukac tych "gum"? pzdr

sadam
18-01-07, 01:04
http://www.allegro.pl/item157008243_zawieszenie_sportowe_honda_civic_crx .html
niby tani shit(tak to wszyscy okresla chodz pewnie nikt nas tym nie jezdzil), ale nowe.
lub nowe eibachy plus jakis normalne(czytaj tanie i zniosace krotsza sprezyne) amoryzatory.
klepiemy temat dalej bo trzeba cos zrobic

[ Dodano: Czw 18 Sty, 2007 ]
jeszcze lepsza opcja ale za nisko jak dla mnie
http://www.allegro.pl/item158643760_zawieszenie_gwintowane_honda_civic_c rx_91_95.html

!markos
18-01-07, 01:10
a dlaczego w zimie nie da sie jezdzic na nizszym/twardszym zawiasie? jest ku temu jakis konkretny powod? rozumiem jakby ktos mieszkal na jakims extreme zadupiu, gdzie jest taka ilosc sniegu i ch*jowe drogi, ze nie dociera nawet mikolaj z prezentami, ale w innym wypadku - nie widze przeciwwskazan.

szpulek
18-01-07, 09:18
http://www.allegro.pl/ite..._civic_crx.html
niby tani shit(tak to wszyscy okresla chodz pewnie nikt nas tym nie jezdzil), ale nowe.
lub nowe eibachy plus jakis normalne(czytaj tanie i zniosace krotsza sprezyne) amoryzatory.
klepiemy temat dalej bo trzeba cos zrobic

ja mam taki zestaw obecnie, a ze szukam innego to chyba znasz juz moja ocene tego zestawu..

!markos, z prostego powodu, zeszlej zimy moj accord na eibachach tylko -30 stal sie niemobilny.. co chwile wisialem na zaspach na drodze, nie mowiac o tym, ze pod domem pare razy musialem go wyciagac linka innym autem bo po prostu siadl w zaspie..

pzdr

!markos
18-01-07, 09:32
to ile realnie ten samochod sie obnizyl, ze unieruchamialo go to przy kazdej mozliwej okazji? bo chyba nie sadzisz, ze to bylo tylko 30mm :d

RDK
18-01-07, 09:59
a dlaczego w zimie nie da sie jezdzic na nizszym/twardszym zawiasie? jest ku temu jakis konkretny powod? rozumiem jakby ktos mieszkal na jakims extreme zadupiu, gdzie jest taka ilosc sniegu i ch*jowe drogi, ze nie dociera nawet mikolaj z prezentami, ale w innym wypadku - nie widze przeciwwskazan.
tez troszke tego nie rozumiem i zeby nie było, nie mieszkam na jakims ładnym super wypasionym osiedlu z pieknie wylozoną kostką ulicami, tylko moj dom jest na przedmiesciach i naprawde nikt nie uswiadczył tam zadnej odsniezarki :> a samochody jezdzą, tez mam jakies tam zglebowanie (moj civic na 13" przy profilu opony 65, przy innym civic'u na 15" i profilu 50 jest bliżej gleby jakieś 6cm na przodzie) i nie miałem zadnego problemu, mało tego - jezdziłem z troche innym zderzakiem niz seryjnym http://www.passwordjdm.pl/images/smiles/bag.gif (obecnie jest seria :speszony: ) szurałem po ziemi, ale jakiś *****iscie tragicznych skutków nie zauważyłem :> a co dopiero przy obnizeniu -30 przy seryjnym bodykicie... no ale kazdy robi jak uwaza ;)

szpulek
18-01-07, 10:00
nie wiem czy wiesz jaki przeswit ma CE2, podaj mi maila to podesle Ci fotke tego auta to sam ocenisz bo jak widze nie dowierzasz w zadne moje napisane slowa.. pzdr

RDK
18-01-07, 11:05
nie wiem czy wiesz jaki przeswit ma CE2, podaj mi maila to podesle Ci fotke tego auta to sam ocenisz bo jak widze nie dowierzasz w zadne moje napisane slowa.. pzdrja dowierzam, to były moje takie prywatne dywagacje ;)

szpulek
18-01-07, 11:12
Ja raczej pisalem do !markos.

[ Dodano: Czw 18 Sty, 2007 ]
!markos, jeszcze jedno, piszesz, ze relatywnie dobra opcja bedzie zestaw koni, a co np powiesz na amorki koni sport + eibach? pzdr

!markos
18-01-07, 11:24
nie wiem czy wiesz jaki przeswit ma CE2nie wiem jaki ma przeswit, ale skoro fabryka juz jest nisko.. to po co dalej obnizac?

a co do zestawu - jestem zdania, ze najlepiej kupic cos, co sprzedawane jest razem jako zgrany komplet. po co kombinowac jak mozna kupic gotowe, dopasowane i juz sprawdzone? ;)

szpulek
18-01-07, 11:38
niestety, ale tak kupilem i nie zdazylem przed zima zadzialac, ale wrocmy do tematu..

zestaw amorki + sprezyny koni 2,1tys
amorki koni sport 1,7tys
amorki bilstein b6 1,5tys
amorki bilstein b4 1,1tys

i wsrod tego bede szukal rozwiazania..

pytanie jeszcze gdzie (poza aso) mozna dostac te lozyska amorkow..
pzdr

Mariusz_16V
18-01-07, 11:54
a czy ktos jezdzi na zawiasie TSS tym za 299EUR??
jakies wrazenia, uwagi??

!markos
18-01-07, 12:00
zestaw amorki + sprezyny koni 2,1tys poza b6 to chyba jedyna dobra opcja..

pytanie jeszcze gdzie (poza aso) mozna dostac te lozyska amorkowprzypuszczam, ze w jakiejs hurtowni motoryzacyjnej...

szpulek
18-01-07, 13:50
ok, czyli albo kit koni, albo b6 + eibach, na korzysc koni przemawia regulacja twardosci..
co do tych lozysk to wlasnie nie umiem ich znalezc..
pzdr

sadam
18-01-07, 14:01
a dlaczego w zimie nie da sie jezdzic na nizszym/twardszym zawiasie? jest ku temu jakis konkretny powod
po prostu chce glebe tylko -35 i tyle.nie chce wiecej zeby nigdzie nie przycierac na zdnych garbach i tym podobne.poza tym chce zosatwic jeszcze spora dozę komfortu.
zima mnie nie obchodzi bo na zime sobie serie najwyzej zaloze

ozumiem jakby ktos mieszkal na jakims extreme zadupiu, gdzie jest taka ilosc sniegu i ch*jowe drogi, ze nie dociera nawet mikolaj z prezentami, ale w innym wypadku - nie widze przeciwwskazan.
mieszkam na zadupiu ale asfalt mam niemalze idealny ;)

ja mam taki zestaw obecnie, a ze szukam innego to chyba znasz juz moja ocene tego zestawu..

ale springi + amorki tak?
a co z nim nie tak?

delSol
18-01-07, 14:17
http://img224.imageshack.us/img224/5457/zawieszeniedzisrk8.jpg

Jak sie nie da jak sie da. Zdjecie z teraz :aloha:

szpulek
18-01-07, 14:36
sadam, tak, springi + amorki, po prostu to nie jest to..

delSol, podoba mnie sie ta dokladka, co to?

pzdr

delSol
18-01-07, 14:49
a taki tam customik z roznych listewek zderzakowych :)

sadam
18-01-07, 18:25
fajnie zderzak strzelal jak z korzenia zjezdzales ;)
ale i tak najlepsze bylo jak jakis ptak upuscil na klape kawalek bulki z wysokosci i obsral blotnik :lol:

po prostu to nie jest to..
za twardo, za miekko, zle sie prowadzi, samochod ma niespodziewane zmiany kierumku jazdy.
dokladniej poprosze ;)

szpulek
19-01-07, 09:11
auto ustawilem lekko w klin, tylne amorki max wysoko.. prowadzenie jak najbardziej ok, jednak przy podmuchu wiatru auto sie dziwnie zachowuje.. z twardoscia tak srednio, cos pomiedzy eibachem a h&r..
niedlugo bede go wyciagal i pewnie pojdzie pod mlotek :)
pzdr

sadam
25-01-07, 16:01
dobra zadzwonilem do tomsonaz pytaniem o eibachy do mojego eg.cena jaka uslyszalem sprawila ze zrobilo mi sie slabo: 910 zl!
mowie kolega w tamtyn roku kupowal do ej za 599 a to sa te same sprzeyny przeciez.
onj mowie ze nie bo do mojegho obnizaja -30 a do ej -35.
delsol kupil te za 599 ktore pierwotnie milay byc tylko do hb.a najlepsze bylo to ze na opakowaniu ma napisane ej, eg :lol:
no i kogo teraz sluchac i co zrobic.
ma ktos jakies racjonalne wytlumaczenie na to?
ja wiem ze kwestia sprezyn do 5 i 6 gen dawno byla rozsztrygnieta, ale jesli ktos mobly madrego na ten temat powiedziec bylbym wdzieczny :hinczyk:

szpulek
25-01-07, 16:22
co jakis czas ktos sprzedaje uzywane eibachy.. to chyba lepsze rozwiazanie niz 910zl ... pzdr

sadam
25-01-07, 16:27
Kod: 4020.140

Nazwa:
Honda Civic V 10.95 - 03.01 3+4-drzwiowa, EJ9, EK3, EK1, EK4, EJ6, EJ8

Opis:
przód: EW 4015001 VA;
tył: EW 4015002 HA;
obniżenie: 35 mm;
obciążenie przód: 860 kg;
obciążenie tył: 820 kg;

Cena sprzedaży
599,00 pln BRUTTO
Cena podstawowa
599,00 pln BRUTTO

oraz

Kod: 4015.140

Nazwa:
Honda Civic IV 10.91 - 10.95 EG2, EG3, EG4, EG5, EG6, EG8, EG9, EH6, EH9, EJ1, EJ2

Opis:
przód: EW 4015001 VA;
tył: EW 4015002 HA;
obniżenie: 30 mm;
obciążenie przód: 835 kg;
obciążenie tył: 750 kg;

Cena sprzedaży
1.002,00 pln BRUTTO
Cena podstawowa
1.002,00 pln BRUTTO

kod ten sam, obciazenie tyl jest tylko inne.cala roznica.
niezle mozna w wala kogos zrobic :lol:

szpulek
25-01-07, 21:18
nie zgodze sie z Toba, tyl tylem, ale najwazniejsza jest nosnosc przodu.. zreszta mozna sie przejechac kupujac amorki z 5gen i wsadzajac do 6gen.. na pewno beda za slabe.. przerabialem..
pzdr

LIO
25-01-07, 21:46
w czym za slabe ?
prosze o porównanie mas pojazdów obu generacji, dla jednakowych wersji np VTI

sadam
25-01-07, 23:31
ale tu chodzi o sprezyny.z tego co mozna wyczytac z danych to nosnos sprezyn do 6 gena jest wieksza od tych do piatego.

[ Dodano: Czw 25 Sty, 2007 ]
nie toz ze wieksza nosnosc to jeszcze nizsza cena ;)

delSol
26-01-07, 01:07
Szpulek ale nie wiem czy wiesz, ze wg katalogow np. Bilsteina idzie ten sam amor do 5 gena jak i do 6gena. Pomijam juz fakt ze miedzy 5 gen a 6gen naciska na dana osc bedzie pewnie taki sam jak miedzy EJ9 a np EK4

szpulek
26-01-07, 09:12
no niezupelnie z tym bilsteinem.. poza tym amor od 5gen ma blaszki do chyba przewodow hamulcowych czy do absu, nie wiem do czego :)

oznaczenia np b4 sie roznia.. -> katalog.bilstein.de

5gen:
przod: BNE-6283, BNE-6284 (lewy/prawy)
tyl: BNE-6319

6gen:
przod: BNE-6293
tyl: BNE-6327

pzdr

delSol
26-01-07, 12:32
Ma blaszki do mocowania przewodow hamulcowych, ktore w 6genie ida po wahaczu. Niemniej jednak blaszki w niczym nie przeszkadzaja i pasuja i tu i tu. Mowie na podstawie B6 i B8.

Baaa.... kiedys B8 nawet nie mieli do 6genow w katalogu to wszyscy kupowali do 5genow i jezdza do dzis wiec ja roznic nie widze.

szpulek
26-01-07, 13:29
ja tez mam z przodu amorki z 5gen, tyle, ze byly za waskie i trzeba bylo dolozyc tuleje.. wg mnie ktos to policzyl w taki sposob, ze sa inne katalogowo.. a ze sie da to wiem bo sam tak mam.. pzdr

Octane
26-01-07, 14:15
ja tez mam z przodu amorki z 5gen, tyle, ze byly za waskie i trzeba bylo dolozyc tuleje..
dokładnie to jest jedyna różnica, ale dobre firmy dodaja takie tuleje w zestawie.
Pooglądajcie sobie zesatwy np na ebayu japońskich firm, nie zadnego rozróznienia na 5 i 6 gen. Bo to jest to samo, zawieszenie tez jest to samo wiec czemu amory maja byc inne.

sadam
26-01-07, 17:48
dobra sprawa sprezyn pewnie rozstrzygnieta.najprawdopodobniej bede tokico od octane ;)
zobaczymy jak to sie bedzie ukladalo z b8(jak tylko uzbieram odpowiedni fundusz).
nikt tak jeszcze nie jezdzil wiec ja bedem tym pierwszejszym ;)
jak widac nie da sie nic normalnego w tysiacu kupic :/